icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996494
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
13 januari 2014 11:38
2

Saltvarningen

Expressen larmar stor och slår på stora trumman, men det de larmar om är inget nytt och det är samma varning som SLV gått ut med i många många år. Vi äter för mycket salt. [FET]"Världshälsoorganisationen rekommenderar en dos på max 6 gram salt per dag, vilket är 5,4 gram mer än nödvändigt. Men i Sverige äter vi mer än så, i genomsnitt 12 gram om dagen."[/FET] källa: [LANK]http://www.expressen.se/halsa/forskarnas-varning--vi-ater-for-mycket-salt/[/LANK] [KURSIV]"60–70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat."[/KURSIV] Källa: [LANK]http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-salt/[/LANK] Här påstår Expressen att det skulle röra sig om 70-80 procent, men jag litar mer på SLV faktiskt. Vissa tillverkare skriver inte ut hur mycket salt det är i deras produkter, andra anger mängden natrium. 1 gram natrium motsvarar ungefär 2,5 gram salt. Att laga sin egen mat från grunden, undvika extrasaltat smör, minska charkprodukterna och byta bordssaltet mot mineralsalt eller örtsalt med lägre halt natrium är en bra början. T ex: [LANK]http://www.jozosalt.se/mineralsalt-med-jod-450-g/[/LANK] [KURSIV]"Även om man inte själv kan påverka hur mycket salt färdiga livsmedel innehåller, kan man välja de livsmedel som innehåller mindre salt. Nyckelhålsmärkta livsmedel får till exempel inte innehålla mer än en viss mängd. Fler tips: •Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser. •Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet. •Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt. •Smaksätt med färska örter eller örtkryddor i stället men se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt. •Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin. •Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium. •Salta inte extra på maten."[/KURSIV] (från SLVs råd om salt) Det är inga dåliga råd.

Kommentarer

  • 13 januari 2014 12:13
    Kom bara ihåg att inte använda örtsalter till gravning, inläggningar och dylikt. De har inte konserverande effekt.
  • 13 januari 2014 13:00
    Så sant :-)

Logga in för att skriva en kommentar.