icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996109
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
10 januari 2013 21:48
15

Smör

Så fort det gick att göra eget smör! 5dl grädde i assistensten, sen lät jag den gå meddan jag plockade lite disk. Efter en stund blev det som små gryniga klumpar i blaskigt vatten så då droppade jag i pyttelite rapsolja av en exlusivare sort som jag har hemma för smaksättningar och liknande. Körde assistenten en stund till. Till sist ändrade den inte utseende mer så jag silade av vätskan (ja, jag hälle ut den den här gången. Jag hade inte tänkt baka inom en snar framtid ändå). Tog upp den och kramade den i kallvatten tills den inte längre läckte mer av det vita vattnet som jag misstänker är vassle. Eftersom jag inte använder så mycket salt ens i vanliga fall så hoppade jag över att tillsätta något salt, men jag tror det ska ner i samband med att man rör ner oljan annars, om man vill ha saltat bredbart smör. Jag vägde klumpen när den var klar, nästan exakt 200g smör. Provsmak på knäckemacka blev oroande gott - Arlas smör har inte en chans. Jag undrar om det är annorlunda att baka på hemgjort smör? Jag vet i alla fall vad jag ska använda för att göra gott kryddmsör i foprtsättningen!

Kommentarer

  • 11 januari 2013 05:57
    lflickan
    Detta måste jag testa nån gång. :)
  • 10 januari 2013 21:51
    så enkelt? det där måste testas, tack så mycket för tipset :)
  • 10 januari 2013 21:53
    Ja det tog baske mig inte lång stund att ha smör på bordet, det är ju så enkelt att det är komiskt :-) Jag började med att läsa igenom det Camilla skriver här, sen körde jag: [LANK]http://www.camillasmatuppror.se/Fakta/AEtbart/24185_Smoer[/LANK]
  • 10 januari 2013 21:55
    Någon halvtimma tog det inte, men det kanske hänger på vilken sorts matberedare/hushållsassistent man har. Jag lät vår piska på rätt bra, och den är väldigt stark.
  • 10 januari 2013 22:01
    utter
    Wow, vad häftigt! Måste prova någon gång! :)
  • 10 januari 2013 22:03
    Mamma brukade säga: vispa inte grädden för länge för då [KURSIV]blir [/KURSIV]den smör :-) Nu har jag testat det också, mamma hade rätt :-)
  • 10 januari 2013 22:04
    utter
    Haha, mamma har alltid rätt! :)
  • 10 januari 2013 22:06
    hahaha ja det verkar inte bättre :-)
  • 10 januari 2013 22:52
    FrkM
    Spännande! Detta kanske man ska prova :) På ett ungefär hur länge fick du köra grädden innan du tillsatte oljan? Frk M [LANK]http://padetrettio.blogg.se[/LANK]
  • 10 januari 2013 22:54
    Jag väntade tills det började bli smörkulor, det såg ut som att det tänkte börja dela sig. Då passade jag på, ganska sent med andra ord. Riktigt hur mycket jag tog vet jag inte för jag ringlade direkt från flaskan, men det kan inte ha harit så mycket med den lilla pipen.
  • 10 januari 2013 22:55
    I tid vet jag inte riktigt, jag kollade inte på klockan tyvärr. 5-10 minuter kanske? Inte mer (tror jag inte).
  • 10 januari 2013 23:06
    Halfdevil
    Går väldigt snabbt med vanliga elvispen oxå vilket mina döttrar lärde sig i unga år . Fruksallad är nämligen inte speciellt gott med för länge vispad grädde (smör) till. :D
  • 10 januari 2013 23:11
    Totalt kan det ha tagit en kvart med tvättningen, här hittade jag en kanonbeskrivning på hur man gör: [LANK]http://matgeek.se/2012/07/23/smor-hemgjort-akta-harligt-smor/[/LANK] Mitt i punkt 4 skulle jag vilja påstå att jag hällde i oljan, men man kan tyligen vänta ännu längre om man vill. Han tvättade aldrig smöret, som de flesta andra säger att man ska för att få bort vasslen - om det inte är det han menar med baddar. Fick mig att fundera på varför man ska krama ur vasslen egentligen? Nån som vet? Smakar den illa? Förkortar hållbarheten?
  • 10 januari 2013 23:26
    Halfdevil
    Har aldrig tvättat smöret, bara kramat ur det i silduk eller tunn handduk, var så uhroma visade en gång i tiden men det var länge sen och dom levde verkligen som förr, utan några som helst moderniteter. Har inte en aning om vad som är bäst egentligen men kan tänka mig att det inte spelar nån roll så länge vasslen försvinner, för den härsknar nog fortare än själva smöret.
  • 10 januari 2013 23:41
    Aha, ja det låter ju logiskt :-) Nästa gång ska jag nog försöka ta reda på vasslen, det är ju synd på rar vassle att hälla ut det i vasken faktiskt. Men jag lär mig ett steg i taget :-)

Logga in för att skriva en kommentar.