Smörgåstårta
Det är roligt att göra smörgåstårta när man börjar få snits på hur man gör. Jag utgår från sådant jag gillar och smaker jag tycker fungerar ihop, som en gigantisk dubbelmacka i stort sett. Jag vill ha krämiga och saftiga mellanlager, riktigt med gottis ovanpå och stora portioner! Naturligtvis tränade jag på fästmannen först, genom att göra "smörgåstårtebakelser" först; dvs kantskurna skivor jätterasker med fyllning, täcke och pynt precis som de stora smörgåstårtorna. Så kunde jag prova i liten skala först, om det jag hade tänkt mig verkligen fungerar ihop eller inte, utan att det blev jättedyrt om det blev lite galet. För det är inte alla idéer som är bra :-)
Det är ett hedersuppdrag att få göra smörgåstårtan till 70-årsfesten för min fästmans moster, så jag ville verkligen att de skulle bli bra. Mer än vanligt alltså, jag är alltid angelägen om att det ska bli gott, men det kändes extra viktigt den här gången.
Den enda baserade sig på landbaserat kött och den andra på havet.
Landbaserat kött:
bröd: jätterasker, kantskurna skivor
fyllning 1: leverpastej
fyllning 2: extrastark mjukost
Pynt: små delikatessköttbullar, rostbiff, skinka, ost, tomat, persilja, sallad, gurka
Täcke: Philadephia
Havet:
bröd: jätterasker, kantskurna skivor
fyllning 1: hovmästarsås och lax
fyllning 2: Crème fraiche och räkor
Pynt: Lax, kräftstjärtar, räkor, ägg, rädisor, tomater, citron, dill, sallad, gurka
Täcke: Crème fraiche
Välj en bricka smörgårstårstan ska serveras på och lägg ut 6-8 skivor som bottenlager. Täck med första lagret fyllning. Lägg på nästa lager bröd och täck det med fyllning två. Bred ut täcket på sidorna och ovanpå så att allt bröd täcks, så torkar den inte ut lika lätt. Pynta efter eget huvud, men tänk portioner: alla ska kunna ta utav allt pynt och få smaka av allt.
Så här blev de jag gjorde idag:
Kommentarer
-
De blev väldigt fina och de verkar hur smaskiga som helst.
-
Mycket vackra! Du kan vara stolt.
Jag kan inte sånt där så jag låter bli att försöka.
Logga in för att skriva en kommentar.