icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991307
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 juli 2014 16:37

Som det borde vara

För någon vecka sedan gjorde vi slag i saken och köpte en glassmaskin med inbyggd kompressor, dvs inte en sån där man måste frysa in en skål först utan en som kyler och rör glassmeten själv.

Grundreceptet på glass som jag följer består, förutom smaksättningen, av:

  • 5 äggulor
  • 5dl gräddmjölk (hälften grädde hälften mjölk)
  • 1-2 dl socker (beroende på smaksättning

 

Jag vispar gulor och socker tills det är luftigt, tillsätter smaksättningen (kakao, saft och skal från en citron eller en påse saffran t ex) och därefter gräddmjölken. Smeten får åka 60 minuter i glassmaskinen och flyttas därefter över till en bättre förpackning och in i frysen tills vi ska smaka.

Hittills har vi testat saffran, vanilj, choklad, citron och citruschoklad. Jag skulle vilja testa att göra äpple+kanelglass samt svartavinbärsglass också. Inte för att jag egentligen har något recept, men det borde gå att riva ner äpple i äggsmeten och låta en kanelstång sjuda i gräddmjölken i 10-15 minuter (som man gör med vaniljstången för att så vaniljsmaken) och få till en smak av äpple och kanel i glassen. Svartavinbärsglass borde gå att göra genom att passera svarta vinbär och använda fruktsaften som man får i gräddmjölken, fast då utan upphettning.

Jag tror det ska gå i alla fall, men säker kan man ju inte vara smiley

Jag älskar att göra glass, men äter inte så mycket så det blir ganska snabbt fullt i frysen har jag upptäckt. Men det är som vanligt, jag är mer förtjust i att göra saker, baka eller laga mat t ex än att faktiskt äta något av det. Det är själva utmaningen i att hitta på receptet som är roligt, när det väl är klart och det är färdigbakat eller färdiglagat har mitt intresse falnat.

Glassmaskinen gör det faktiskt mycket lättare att göra glass, visst kan man gå och röra i frysen med jämna mellanrum men som glassmaskinens blir det inte. Det har jag kunnat testa nu i alla fall. Utan glassmaskinen får man större iskristaller, maskinen rör sakta hela tiden medan jag inte kan stå med huvudet i frysen och veva på samma sätt.

Till och med vattenkokaren drar mer ström dessutom. Fascinerande nog. Den är dessutom faktiskt inte särskilt bullrig, det trodde jag den skulle vara.

Den enda nackdelen är att den är stor, och vårt kök är fullt.

 

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.