icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5993522
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
31 mars 2019 18:04
4

Sommartider hej hej

Arsenik.

Låter gott va? Eller, kanske inte. 

Dessutom är riset sämre för miljön, och det spelar ingen roll om det är ekologiskt odlat eller ej faktiskt. 

Fast det som kickade igång mig på allvar var det här:

"Den som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, kan få i sig mycket arsenik. Även om det kan vara svårt, eftersom det kanske är en mattradition man är van vid, är vårt råd att man successivt försöker äta mindre ris."

...

"Men, barn bör inte äta ris och risprodukter – risgröt, risnudlar och rismellanmål - oftare än fyra gånger i veckan

De barn som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, kan få i sig mycket arsenik. Därför bör man försöka variera maten och äta mindre ris." (Livsmedelsverket)

 9aea7951-1972-4292-a8c5-cba1fbf0fe19.jpg

Bild: Visst ser det ut som ris? Koka det 8 minuter istället för 10 så blir det lite al dente dessutom, och intill förväxling likt ris. Fast utan arseniken.

Riset fasas ut till förmån för vår inhemska knöl, potatisen, och den lika lokala mathavren och matkornet. Till de maträtter det verkligen inte fungerar med potatis eller pasta finns det andra kolhydratkällor än ris att tillgå. Som risoni.

Det smakade ju förstås inte ris, men hade det bara varit aningen mer al dente så hade jag nog inte reagerat alls på att det inte var ris. Det var förvånansvärt gott. Sannolikt köper vi det igen.

6a2fea61-27d4-4578-ba19-d7a70a5352ab.jpg

Bild: Kokas 10 minuter står det. Jag testade, och då blir det för mjukt för min smak. Inte al dente alls. 8-9 minuter är mer lämpligt tycker jag.

Jag är lite seg och outvilad idag, det vore lätt att skylla på sommartiden men den hade inte varit något problem om jag hade kunnat somna alls i natt. Kudden var för varm och för kall, för hård och för mjuk, madrassen obekväm, täcket för varmt men det var för kallt utan, det gick inte att ligga bekvämt men jag var för trött för att stiga upp. Så där höll jag på till 6-tiden imorse.

Svårt att skylla på sommartiden då, eller hur? smiley

Jag är glad att de ljusa kvällarna kommer åter, jag är en kvällsmänniska och har alltid varit det. Tidiga mornar är inte min grej, jag är inte människa före 10 oavsett hur jag bär mig åt. Att bara be mig gå och lägga mig tidigare är ett hån. Jag har försökt hela livet, men det är med tidiga mornar som med frukost. Det är inte min grej helt enkelt.

Det är ju inte heller så att jag inte är ute och får ljus i ögat, jag motionerar rätt flitigt. Det vet ni som följt mig ett tag, och ni vet att jag inte alltid häckar på gymmet även om det på sistone blivit mycket av den varan också. Paula vill ut och promenera om dagarna och det passar vi helst på att göra när det är dagsljus ute, och på det hela taget är kosten inte så dålig. Dessutom, när jag väl somnar sover jag ostört och gott, och om jag inte måste upp av någon anledning sover jag ut utan problem.

Så på sätt och vis är mitt problem att samhället envisas med att vara anpassat för de morgontidiga. Allting ska hända och ske innan jag ens lyckats få igång hjärncellerna (att jag är uppe betyder inte att jag är vaken). Telefontider, besökstider och liknande sätts alltid väldigt tidigt tycker jag som yrvaket drar benen efter mig fram till förmiddagen och inte blir folk förrän framåt lunch.

Jag har försökt det mesta redan, och det effektivaste sätter för att må bra och trivas är att helt enkelt acceptera att det är sådan jag är och planera efter det efter bästa förmåga. Det digitala samhället ger förvånansvärt stor frihet på det sättet, och ju mer som digitaliseras ju friare blir jag att göra mina ärenden och lösa mina problem på de tider jag föredrar. De få saker jag inte kan sköta på det sättet kan jag alltid bita ihop och fixa ändå, det är inte mer än att jag grejar det.

Det enda jag inte ser fram emot, men som är en bit in i framtiden, är att Paula en dag måste börja skolan. För det måste hon ju. 

Och då blir det tidiga mornar igen som jag inte kan planera runt eller planera bort.

Men den dagen den sorgen.

 

Gillar

Kommentarer

  • 31 mars 2019 19:08
    paloma

    Risoni kokar jag alltid till barnbarnen, och ibland till oss också. Det smakar riktigt bra tycker jag🙂

  • 31 mars 2019 20:33

    Kände inte till Risoni, får kanske testa detta.

  • 1 april 2019 05:42
    MagganD

    Risoni är ju som en hybrid mellan ris och pasta, och riktigt gott! Även om jag väljer bort det pga kolhydraterna. *ler*

    Jag hade ingen aning om det där med arseniken. Otäckt. Tur att vi håller oss till blomkålsris! wink

  • 1 april 2019 10:22

    Risoni var en helt ny produkt för mig, Paula smackar och äter den lika glatt som ris så vad henne anbelangar är det ingen skillnad smiley

     

Logga in för att skriva en kommentar.