Sparsamhet och tacogryta
Jag tycker inte om att kasta mat, och det senaste receptet jag totade ihop utgår ifrån att jag dessutom är notoriskt dålig på att bedöma hur mycket som går åt till en tacokväll
Tacofärsen är ju ganska torr, så man behöver tillföra någon form av fukt i måttlig mängd för att det ska bli gryta av det. Den överblivna salsan går utmärkt, det var det jag använde den här gången, men saknar man salsa kan man använda extra många färska tomater och en skvätt vatten samt en mängd kryddor så som svartpeppar, paprika, vitlök, spiskummin och chili eller cayennepeppar.
Jag tillsatte en burk kidneybönor, eftersom jag tyckte det såg lite ut när jag tittade ner i grytan. Det var uppenbarligen en illusion, för det blev väldigt mycket mat. Gillar man inte bönorna kan man med gott samvete skippa dem, det blir mat så det räcker och blir över ändå.
Följer man en kolhydratsnål kosthållning kanske man inte vill servera grytan med vanligt vitt ris, men det finns olika sorters "fuskris", t ex blomkålsris eller shirataki-ris. Det går också utmärkt att servera tacogrytan som den är tillsammans med guacamole och ett lågkolhydratsbröd.
Om du händelsevis får tacogryta över, och risken är överhängande med tanke på hur mycket mat det blev, är den väldigt god som pizzatopping eller som topping på varma mackor.
Jag är synnerligen nöjd med att jag hittar strategier och idéer för hur mat som blir över ska kunna tas tillvara, och helst få nytt liv också. Det är ju inte så kul att bara äta rester, men om man lyckas göra något spännande med resterna och förädla dem så blir det ju en annan sak. För inte tänker man "potatismos, idag igen?!" när man ser potatisbullar? Det gör i alla fall inte jag
Det är skönt att ha mat i kylen, vi ska till BVC senare idag och jag vet hur det blir när vi ska ut och åka. Allting tar mycket längre tid, och vips är vi superdödshungriga, fem minuter från svältdöden allesammans. Då ska man ha färdig mat och en bra micro så minskar risken för dikeskörningar
För mig fungerar det också att ha frukt och nötter hemma, så kan jag småäta när jag passerar köket och på det sättet hålla hungern någorlunda lagom. Just eftersom jag ammar verkar det gå ännu kortare tid mellan "sugen på något" och "superdödshungrig", och jag hade ganska kort väg där emellan redan tidigare...
Tur att mannen i huset är lugn och sansad, han är inte lättretad på något vis och det behövs när jag blir hungrig. För jag blir stingslig och bråkig när jag blir hungrig, lite som vår lilla dotter fast utan det öronbedövande vrålet
Och apropå det, nu tror jag det är dags för andrafrukost strax. Det låter så från sängen, hon har börjat vrida sig och smacka förväntansfullt
Gillar
Kommentarer
-
Jag som äter efter Lchf och lite Paleo äter ju inte ris men shirataki-ris har jag aldrig sett men nudlar, och jag kastar aldrig mat har jag något som håller på att gå ut så fryser jag ner det och tar upp vid senare tillfälle för även om man är ensam som jag så har jag ju barnbarn att hämta två gånger i veckan så då är det toppenskönt att ha mat att bara värma i kylen och jag har mina favoritrecept men varierar mig ganska mycket det enda jag inte varierar är min frukost.
-
Riset är ungefär lika befriat från egen smak som nudlarna, så det gäller att du kryddat maten du serverar till. Men annars är det en helt okej ersättning, tycker t om jag som äter det mesta annars
Men visst har man sina "säkra kort", favoritrecept som man vet fungerar i de flesta lägen.
-
Jag gillar inte heller att kasta mat. Vi bloggade om'et häromdagen. Här var mitt tillskott till ämnet:
Apropå matrester... jag har en dag i veckan och då tar jag överbliven mat/veckans rester och juxar ihop något gott. Har nog alltid gjort det. När barnen var små var vi en gång i en kinesrestaurang med dom. När vi ätit färdigt reser sig yngsta sonen, bockar djupt och tackar högt och ljudligt för maten: Tack för dom goa matresterna!
Han tänkte på mina "resttallrikar". Restauranggästerna skrattade och det var tur att kineserna själva också gjorde det. Jag ville helst sjunka under bordet
. Idag är detta ett roligt minne.
-
Ju äldre jag blir desto mer avskyr jag när saker går till spillo. Både av miljöskäl och av ekonomiska skäl. Med rätt förvaring håller sig mat bra under lång tid. Matbudgeten är ju en av de stora posterna i ett hushåll, kommer nog efter boendekostnaden för de flesta.
-
Jag tycker det är bra att laga till mycket mat! Det är ju bara att frysa in och ha till flera gånger. Särskilt när det gäller köttfärs.
-
Jag gör ofta en "Kajsa" av rester och sånt som behöver förbrukas. Brukar bli riktigt gott. 😋
-
ulla165, oj barn kan verkligen vara pinsamma och otroligt dråpliga på samma gång
Medlem16 visst är det så! Tänker att jag inte behöva göra ont värre genom att kasta god mat dessutom.
gasten, ja det är väldigt smidigt att ha färdiga matlådor till dagar då det är bråttom!
Bella50, vilket bra namn, att gör en Kajsa
Logga in för att skriva en kommentar.