icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990811
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 juni 2015 17:48

Transfettsförbud lär inte komma än

I USA har man nyligen fattat beslut att förbjuda transfetter i livsmedel, och inom 3 år ska det vara genomdrivet dessutom, skriver Veckans Affärer.

"Att konsumera en diet som innehåller höga mängder transfett har kopplats till både högre vikt, hjärt- och kärlsjukdomar och problem med minnet. Det finns även en tydlig koppling till högre kolesterol i blodet vilket kan leda till flera hjärt- och kärlsjukdomar.

"Förbudet väntas minska antalet hjärtinfarkter och förhindra tusentals dödsfall varje år", säger Stephen Ostroff, FDA:s acting commissioner, i en pressrelease." (VA)

I Sverige saknas ett sådant förbud, men livsmedelsbranschen har här haft örat nära plånboken och insett att folk vill inte köpa produkter med "(delvis) härdat fett" vilket lett till att vi har väldigt få sådana produkter. Det är främst utomeuropeiska produkter som letar sig in på marknaden som innehåller mycket transfettsyror.

Visst återfinns transfetter naturligt också, men då ska man jämföra den övriga näringsprofilen också, kött och mjölk (som innehåller naturliga transfetter) är nyttiga, det är inte chips, godis och kakor som innehåller delvis härdat fett (dvs industriellt framställt transfett). Moderna margariner innehåller nästan inga transfetter alls nu för tiden visade det sig i en undersökning som gjordes redan för 3 år sedan. Även här det de matfettsblandningar med mjölkfett i (t ex smör) som innehåller högst halter, eftersom de innehåller naturligt förekommande transfetter. Men återigen, se till helheten. Smör har andra förtjänster.

Enligt WHO är en bra gräns 1E%, mer än så är inte bra för hälsan. I Sverige får vi i oss i snitt 0,6E%, men en lagstiftning på området skulle kanske vara bra ändå. Om inte annat för att tvinga utländska producenter att sålla bort skiten ur sina produkter innan den kommer hit.

Ett annat bra steg på vägen vore att tvinga producenterna att uppge hur mycket transfett det finns i deras produkter, eller åtminstone om ett fett är delvis eller fullständigt härdat. Det måste de inte specificera nu, det räcker att de skriver "härdat fett".

Men innan EU-stollarna i Bryssel fått sina rumpor ur kommer SLV inte lyfta ett finger, eftersom de inte vill föregripa ena eller andra utreningen eller vad det nu var... Politikerna vill ha "harmoniserande lagstiftning på området" (se senaste vändan förslaget tog i Riksdagen). Varför våra politiker är så lama när de danska politikerna inte väntade är för mig en gåta. I Danmark är höga halter transfetter förbjudet redan. Det är ju inte ens kontroversiellt eller omtvistat att transfetter är farliga?

Så i alla fall... vi får vänta. Och försöka undvika skiten själva. Undvika "härdade fetter" (delvis, helt - alla sorter) och bara använda oljor och naturliga fetter, står det "vegetabilisk olja" finns där inget transfett. Inte heller hittar man det i ekologiska produkter. Ennart har gjort en bra punktlista här: http://www.svd.se/sa-undviker-du-transfett som stöd. Undvika kakor, godis, chips och allt friterat.

Det slår mig att om man undviker skitmat så undviker man ganska mycket farligt. Jag måste skaffa boken om skitmat, jag har tänkt på det ganska länge nu men inte kommit till skott. Det lär ju finnas mer man undviker, bara genom att undvika hel- och halvfabrikat, välja bra råvaror och äta mycket hemlagat.

 

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.