Ugnspannkaka i omelett-maskinen?
Det går alldeles utmärkt. Det har kanske 20-25 minuter totalt, från det att man knäcker första ägget tills det att man kan klicka på sin sylt och börja äta. Det är inte jättestor skillnad mot omelett faktiskt, omeletten reser sig inte lika mycket bara.
Receptet hittar medlemmar här: Ugnspannkaka i omelettmaskin
Jag ska prova med andra mjölsorter också, vetemjöl stod i grundreceptet som jag brukar göra vanlig ugnspannkaka efter, men man måste ju experimentera lite!
Eftersom jag ville göra en lunchpannkaka hade jag i lite skinka i och tog bort sockret som annars står i nästan varenda recept. Socker behövs inte.
Har du något annat över, t e grillad kyckling, går det lika bra med det. Jag skulle tveka att använda ostekt bacon däremot eftersom tiden i järnet är för kort för att det ska hinna bli tillagat, och ingen har väl någonsin stekt bacon över?
För att det ska bli jämt två omgångar, dvs 4 halvmånar, gjorde jag så här:
Ingredienser
2 dl vetemjöl
3 ägg (50-55g så jämförelsevis små, har du större, ta ev 2)
3,5 dl havredryck mellan, 1,5%
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Blanda mjölet med salt i en bunke. Tillsätt hälften av havredrycken och vispa till en jämn, tjock smet. Rör ner äggen.
- Vispa ner resterande havredryck och fortsätt vispa till en klumpfri smet. Häll ner eventuell skinka eller kyckling om du vill ha det och rör om.
- Vänta tills järnet är ordentligt varmt innan du häller upp smeten.
- Fyll skålarna till strax under kanten, smeten kommer att resa sig så det ser nästan komiskt ut men det är som det ska vara.
- Grädda i minst 15 minuter, tills den fått färg och slutar wobbla konstigt när du petar på den.
- Låt dem vila några minuter innan du serverar dem.
När järnet börjar lipa åt dig är det frestande att lyfta och kika men gör inte det för så säckar den ihop och kan bli dinking, lite degig inuti. Jag testade, den blir mycket bättre om man låter den vara ifred.
En sån halvmåne räcker till mig, med råge. De är väldigt mättande.
Energifördelning, utan skinka. 3 skivor extrarökt smörgåsskinka bidrog med 17 kcal per halvmåne (portion) så det är inga stora mängder vi pratar om, men mycket smak:
I omelettmaskinen går det nästan dubbelt så fort att göra, resultatet blir strålande och det blir enklare format att servera än från en långpanna. Det blir mindre över också, och det är ju en bonus eftersom jag märkt att överbliven ugnspannkaka går åt väldigt sakta.
Jag ska testa att riva ner grönsaker i nästa gång och se vad som händer, kanske squash eller rödbeta? Vad tror ni?
Ha det gott så länge.
Gillar
Kommentarer
-
Jag har aldrig fattat grejen med omelettmaskin, men... fast här finns ändå ingen plats! 🙈
Såg iaf väldigt gott ut! 😋
Och nej, stekt bacon äts upp på nolltid! 😂🐖🐷
-
Vi har en snabb ugn och induktionshäll, men vanlig ugnspannkaka tar ändå närmare en timme från första knäckta ägget till sylten, så för oss är det en vinst. Plus att jag tror att omelettjärnet drar betydligt mindre ström än en trefas-spis
-
Just elförbrukningen var det som fick mig att investera i en AF i vintras när elen var sådär galet dyr. Tjänade in det på ett par månader. 👍
-
Visst är det en underbar manick? Vi använder den oftare än ugnen nu för tiden, den är ju så bra
-
Omelettmaskin? Villhöverbegäret växer....
-
Den är sjukt smidig om man vill göra omelett också, den jag skaffade är den här:
Rubicson Omelettjärn med nonstick-beläggning - Köksmaskiner | Kjell & Company
Logga in för att skriva en kommentar.