icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5999852
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
26 april 2019 11:03
4

Vad åt människan för 120 000 år sedan?

Svaret kan finnas i en artikel jag snubblade på i morse. Vi började tydligen skapa små kokeldar, bara 30cm i diameter, att laga mat över för en si så där 120 000 år sedan i alla fall. En urtidsversion av vår moderna matlåda, om behovet av att fixa käk uppstår väldigt plötsligt och överraskande. 

Det där med jordbruk började vi med så sent som för 10 000 år sedan, mutationen blå ögon uppstod för cirka 6 000 år sedan och mutationen att tåla mjölk verkar dyka upp först i människans genom för 5 000 år sedan.

För att sätta saker i sitt perspektiv alltså.

Så nästan det första homo sapiens gjorde, så fort hon klivit ut ur urtidssdimman var att försöka äta upp allt som rörde sig, inte rörde sig och växte. 

I de där små kokeldarna har man hittat rester. Potatisrester. Sträkelse rättare sagt, men forskarna verkar ganska säkra på att det rör sig om rester efter att ha rostat potatis över eld.

Här skulle jag roat kunnat konstatera att både amerikaner och fransmän med andra ord har fel, det var inte någon av dem som uppfann pommes frites. Det var en modig humanoid som bodde i Sydafrika för 120 000 - 125 000 år sedan, i Klasies Caves strax väster om Port Elizabeth. För allt är ju ätbart, somligt bara en gång dock. 

"Today carbohydrates constitute between 55% to 80% of the modern human diet, according to global health authorities. Why? Because we love starch and it’s easier to produce than chicken nuggets. Is it good for us? Stay tuned. Maybe in another 120,000 years we will have a definitive answer for that." Källa: Haartz

Så.

Paleo omfattar stärkelserik mat, om man ska gå efter de evidens som finns bland arkeologer.

Den vändningen var spännande, det hade jag inte räknat med i morse.

Gillar

Kommentarer

  • 27 april 2019 11:30

    Klart intressant, tack för att du delar!

  • 27 april 2019 16:08

    Två saker fascinerade mig, att vi behärskade eld och att göra små ugnar/kokeldar redan för 120 000 år sedan (det trodde jag kom mycket senare) och att vi ätit stärkelserik mat så länge. Jag hade fått för mig att mejerierna, mjölk åtminstone, kom före det stärlekserika och att båda sakerna var hyfsat moderna, om man ser det ur evolutionsperspektiv.

    Kul att uppdatera sig lite, fast jag har fortfarande svårt att fatta hur lång tid 120 000 år är. blush

    Senast uppdaterad 27 april 2019 16:09

  • 28 april 2019 20:45

    Spännande att vi åt potatis för så många år sedan

  • 29 april 2019 00:01

    Jag tror vi åt allt vi kunde få tag på som inte dödade oss laugh

Logga in för att skriva en kommentar.