icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5991418
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
23 februari 2016 19:57
18

Vad är vanlig mat

Apropå ett inlägg om den där sockerfilmen, sen när är det en nyhet att socker är dåligt förresten, började jag tänka på mat. Vad är vanlig mat?

För mig är 'vanlig mat' det där jag lagar med riktiga råvaror, grönsaker, fläsk, nöt, vilt, fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, kryddor, oljor, nötter, ägg och bär. Sånt.

Det är däremot inte produkter som livsmedelsindustrin fått tafsa på. Jag kallar inte halvfabrikat som woksåser, de där märkliga kexen han visade eller fruktjuicer för "vanlig mat". Jag kallar det nödproviant, eftersom jag nog hellre äter det än svälter. Typ.

Jag köper förstås en del "tafsade matvaror", ost t ex. Jag är förfärligt svag för ost, annars föredrar jag att göra så mycket jag kan själv. Efter att jag gjort egen ketchup t ex kan jag inte äta köptas, nu när jag vet hur det ska smaka. Än har jag inte lyckats göra den godaste senapen, västerviks är fortfarande bättre balanserad och nyanserad men jag jobbar på saken.

Men så tillbringar jag mer tid i köket än de allra flesta. Delvis för att jag älskar det, och tycker det är kul men också för att jag vill veta vad jag får i mig.

Fast alla har kanske inte den prioriteringen? Får den uppväxande generationen lära sig göra långkok idag? Lärs det ut hur man tar vara på skrovet av en höna också, inte bara hur man styckar den? Jag vet inte, jag hoppas det iaf.

Ju mer jag tänkte, ju färre saker från den där filmen tycker jag är vanlig mat helt enkelt. Då måste jag ju ställa mig frågan om det är jag och mina premisser som är lite eljest, eller om det är australiensare som har konstiga matvanor.

Det kan ju vara så att det är jag som är den udda, och att det är resten av världen som är normal i det här fallet?

Gillar

Kommentarer

  • 23 februari 2016 20:23
    LUAL

    Jag såg bara en bit av filmen igår, den när han åker omkring i USA. Tyvärr är det nog så att i USA är det för många "vanlig" mat det de får på snabbmatsställena. Det är lättare att hitta sådana ställen än en riktig mataffär, och oftast billigare. Jämför man med hur det är i Frankrike så är det nog inte konstigt att många i USA är överviktiga. I Frankrike är det mer viktigt att ha bra råvaror och att både ta tid till att laga och äta maten. I Sverige finns det nog en del som gärna efterlever den amerikanska stilen men samtidigt finns det många som är intresserade av riktig matlagning. Se bara på vilka bra restauranger vi har i Stockholm, vilken variation.

  • 23 februari 2016 20:28

    Den verkligheten han visade känner jag inte alls igen, det var därför jag började undra. Synd att det är den amerikanska kulturen som är så lockande får många, det ser vi ju vart det leder.

  • 23 februari 2016 20:34
    aregnisw

    Jag såg filmen också och jag hade nog ingen aning om att det var så mycket tillsatt socker i så otroligt mycket produkter när man börjar granska dem.

    Själv lagar ju jag med alla mat från grunden utom då och då för som du säger jag vill heller inte svälta. Men det händer väldigt sällan.

    Och även jag prioriterar att stå vid spisen hellre en något annat. Men vi har ju så olika intressen och vissa vill och har inte tiden och då köper dom hellre färdig mat.

    Jag tror inte vi äter sämre mat utan jag tror vi är väldig medvetna här i vårt land.

    Ett tänkvärt och intressant program var det tyckte jag.

  • 23 februari 2016 20:34
    Emmi11

    jag ser nog också att "vanlig/riktig" mat är rena råvaror så långt det är möjligt. Som sen lagas till hemma utan alla dessa onödiga och - i de flesta fall - dåliga tillsatser. 
    Dom finns i hel/halvfabrikaten för hållbarhet, konsistens och smakförstärkning (för att efterlikna rena råvaror så mycket som möjligt).

    Som pensionär har jag tiden att laga min mat från grunden. Jag har inget behov av halvfabrikat. Definitivt inte för smakens skull och inte heller för att spara tid.
    Jag vet numera vad jag stoppar i mig, vilket känns förbaskat bra!

    Sen är det ju så många stressade, arbetande människor "out there" som köper dessa hel/halvfabrikat. Inte för att det är mycket godare - utan för att (som min dotter säger) köpa sig tid.

    Dom slutar jobbet, iväg och hämta ungarna, hem och laga mat som helst ska vara klar på stört....

    Visst, göra storkok och frysa in i lämpliga middagar! Men - går man upp supertidigt och bara har lördag/söndag lediga, så är det sååå mycket annat som ska hinnas med.

    Detta är ett dilemma för många arbetande familjer.

    Oj - såå skönt att vara pensionär laugh

     

  • 23 februari 2016 21:26
    Emmi11

    hmm... det är till och med socker i blodpudding! 

  • 23 februari 2016 22:09

    Socker är kanonbra om livsmedelsindustrin vill dölja att de fuskat med kvalitén på råvarorna, så det är väl klart att de tillsätter det. Billigt är det också :-)

    Vad glad jag blir att jag inte är ensam om min syn på vad som är vanlig mat, även om jag tycker det är horribelt med sockermellis på förskolan...!

  • 23 februari 2016 23:03
    Bella50

    Jag blir rabiat när barn...och vuxna ...dricker Coca Cola  till maten. Inte ens light...😡👎 även om vi vet att det inte heller är bra.

    Detta är inte barnens fel...utan de vuxnas...som inte sätter stopp för vansinnet med allt detta sötade skräp. 

  • 24 februari 2016 06:07

    Du är inte ensam om den åsikten.Jag har under ett par decennier lagt mig vinn om att laga till så gott som all mat från grunden. Inte minst för att få i mig god mat. många i min omgivning är förundrade över att jag inte ens köper korv. Män ska ju älska korv sägs det. Nej tack säger jag, riktig mat ska det vara, annars får det vara.

  • 24 februari 2016 07:56
    paloma

    Här är en till som lagar all mat från grunden.

    Även när jag jobbade och hade tre små barn, jag och min man jobbade på olika tider han 7-16 och jag 17-23 fyra dagar i veckan.

    Visst använder vi ketchup eller någon ingrediens som är svår att göra, men inga hel eller halvfabrikat. Jag har försökt att lära våra barn att det inte tar mycket längre tid att laga från grunden, och en del har fastnat det vet jag.

  • 24 februari 2016 09:03

    Undrar om det är så att vi på MD är mer medvetna, på grund av vår historia bland annat? Jag klagar inte, absolut inte! Jag blev jätteglad att se att det finns fler som tänker som jag, som lagar mat och som gör saker själv fortfarande heart

    Ibland känns det som att jag är ganska ensam om det, men det kan ju vara en illusion utifrån att jag känner ganska många som tar de bekväma genvägarna via hel- och halvfabrikat.

    Oavsett vilket är jag glad att jag hade fel :-)

  • 24 februari 2016 09:30

    Fast då är du ju medveten om det, du har själv sett och vet att det finns där och kan avgöra hur mycket av det du vill äta.

    Det är lite fuskigt av livsmedelsindustrin att göra produkter som de säger är nyttiga, men som de sedan spetsat med socker för att det ska bli godare i brist på riktiga råvaror. Nu är de flesta här medvetna och undviker sockerfällorna, men vet man inte bättre kan man nog tro att det inte är socker i skinka (smörgåsmaten) t ex.

     

  • 24 februari 2016 10:42
    gittan52

    Här är en artikel som understruker vad du, och många av oss tycker, LadyG.

    Och den är nästan 1,5 år gammal.

    När någon säger "vanlig mat" så tolkar jag det som det som "folk" köper mest och det räcker nog att snegla ner i kundvagnarna i butiken för att få bekräftat att det sällar är "riktig" mat.

  • 24 februari 2016 11:56
    ulla165

    Barnbarnen dricker vatten! Topp! Älskar korv - jag vet , jag vet. Men ibland är det gott med en het chorizogryta eller Lammhults syrliga isterband med cole slaw e falsk potatissallad eller korv stroganoff med blomkål och saltgurka. - En liten, liten gnutta socker till när jag steker lök - förhöjer löksmaken. Använder chilisås mm som "krydda" i vissa rätter. Och Västerviks senap i måttliga portioner och dijonsenap som krydda. Gör egen salladsdressing. Så jag är väl halvvägs vanlig/riktig då...?

    Skulle vilja göra egen saltgurka! Äldsta sonen bor i Berlin - var hemma och skulle smaka på svensk saltgurka - han spottade ut det (ofint! av honom) och sa att det smakade ju socker fy farao! Likaså är jag fundersam över Knorrs buljongtärningar - har använt dom hela livet och har svårt att låta bli. Har Bongs fonder ock, men är dom så mycket bättre? Kan man ev ta nåt annat?

    Men lite "halvfabrikat" som krydda kan man väl unna sig, så tycker och lever jag. Som Bella har sagt: Det ska' va' gött å leva, annars kan de' kvetta.

     

     

  • 24 februari 2016 14:34

    Tack gittan 52!!! Ja nu är det dags att dra ett kors i taket, för jag håller med Jonas Colting och det händer inte varje dag :-)

    Men hans lista över "vanlig mat" (den han bashar alltså) är ju horribel: "Tittar vi på topplistan av det svensken äter mest hittar vi bland annat falukorv, köttfärssås, pizza, fiskpinnar, fabriksfärdiga köttbullar, djupfryst färdigmat och snabbsoppor. Till det serveras oftast pulvermos, snabbmakaroner, ketchup eller sylt. Till frukost och mellanmål så är storsäljarna diverse flingor, sötade och fettreducerade mejeriprodukter, fabriksbakat bröd och diverse charkuterier."

    Inget - inget - av det där tycker jag är vanlig mat!

    Visst köper jag sådant som senap, jag köper isterband och ibland blir det leverpastej eftersom jag inte lärt mig göra det själv. Men alla såna saker är i minoritet, och precis som du säger ulla165 en krydda. Det går långt mellan gångerna, som det ska vara.

    Jag håller med Vindla, man blir ju alldeles trött av att försöka hålla ordning på vad som ska vara vanlig mat och vad som är nyttigt osv. Ibland trilskas livet så man inte hinner, då är de där wokgrönsakerna smidiga att ta till (bara en bit lax, en näve räkor eller lite strimlad kyckling och nudlar till) så kan maten vara klar på under en kvart.

    Överhuvutaget känns det som att frysen är min bästa vän :-)
    När jag är energisk lagar jag mycket mat, daterar och fryser in i portioner. Det har jag igen sen, när det blir bråda dagar av någon anlending. Vilket påminner mig om att jag borde ta en matlagningshelg snart... jag har tömt alla lager.

     

  • 24 februari 2016 14:43

    "Vanlig mat behöver inte vara det samma som bra mat", kläckte min fästman precis nu när jag för tredje (eller fjärde?) gången idag ondgjorde mig över hel- och halvfabrikatens existens :-)

    hahaha jag har inte ens tänkt på att det kan vara en skillnad!

    Nu har det nog gått upp en luma för mig dock, vanlig mat som i det folk äter mest (inte husmanskost, eller typiskt svensk mat). Det är en betydelseskillnad där jag inte tänkt på innan.

Logga in för att skriva en kommentar.