icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5993794
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
10 januari 2014 10:04
16

Välj ekologiskt eller undvik helt.

"Av frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller hälften resthalter av kemiska bekämpningsmedel. Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Det visar en ny omfattande granskning som EU-kommissionen gjort på 65 000 livsmedelsprover. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom cirka 60 procent från vindruvor. I vissa fall överskeds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent. Dessutom ökar antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma livsmedel - exempelvis kan paprika innehålla upp till 29 olika preparat. Det skriver Mikael Karlsson och Emelie Hansson, ordförande respektive jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen."

Det är ord och inga visor.

"Det värsta exemplet i den nya undersökningen var en paprika som innehöll rester av 29 olika bekämpningsmedel. Vi tvingas dra slutsatsen att odlarna tycks försöka undvika att överskrida gränsvärden för enskilda bekämpningsmedel genom att använda flera olika preparat. För den omgivande miljön kan detta göra situationen värre - forskningen visar att kombinationer av olika giftiga kemikalier kan ge en högre giftverkan och slå mot fler arter, vilket drabbar den biologiska mångfalden än värre. EU:s regler hanterar inte alls detta problem idag utan tillåter beslut om både bekämpningsmedel och gränsvärden utan nödvändig hänsyn till kombinationseffekterna."

Källa: http://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/

Slutsatsen blir tycker jag: välj ekologiskt eller undvik helt.

16043-M6r1bW3Wj0IH4Yne78fL.jpg

Kommentarer

  • 10 januari 2014 10:09
    Jag blir rädd när jag läser om sånt här. Jag är dålig på att välja ekologiskt (snåljåpen tittar fram) och nu sitter jag med dåligt samvete över att mitt barn får i sig massa farligheter via något som jag predikar om hur nyttigt det är; frukt och grönsaker. Dags att bättra sig, ser det ut som!
  • 10 januari 2014 10:11
    hogis73
    Har tidigare läst om just vindruvor - men det är svårt att hitta ekologiska vindruvor, eller russin. Lite tråkigt när jag tänker på alla vindruvor barnen fick framförallt när de var små. Eller paprikor...
  • 10 januari 2014 10:18
    Ja, jag får dåligt samvete också eftersom jag inbillat mig att grönsaker väl måste vara bättre men inte nödvändigtvis valt ekologiskt för det. Kött däremot har jag varit strikt på, och MSC-märkt fisk. Dags att lägga om lite vanor känns det som. Visst kan man resonera som så att "allt är mer eller mindre giftigt och alla ska dö" men jag vill inte snabba på den processen om jag kan undvika det. Vem vet hur 29 olika gifter påverkar oss, och hur många års sjukdom och lidande det orsakar i slutet av livet? Jag tänker inte ta reda på det, om jag kan undvika det.
  • 10 januari 2014 11:27
    Nej och gifterna lagras kanske i kroppen och vem vet vad de gifterna gör i större mängder och på sikt? Jag har haft en del funderingar kring detta med ofrivillig barnlöshet och bekämpningsmedel. Jag tycker det verkar vanligare nu för tiden att par har svårt att få barn än på exempelvis 40 talet. Nu kan ju detta ha andra orsaker naturligtvis och det kan också bero på hur information färdas och sprids, det kanske "syns" mer idag än förr, då det nog var lite tabu att inte kunna få barn. Men det får mig att fundera.
  • 10 januari 2014 11:34
    Ush ja, det har du rätt i. Det mesta lagras väl i fettvävnaden om jag inte missminner mig? Och när man går ner i vikt frisätter man de där gifterna igen? Har aldrig funderat på vart de tar vägen sen, men nånstans måste de väl ta vägen? Barnlöshet är väl vanligare nu för tiden, har jag för mig DN skrev om så sent som för några dagar sen bara? Har för mig att det hade med p-piller att göra iofs, de drog kopplingen till att många väntar för länge, redan i 30-års åldern börjar det bli svårt och över 40 ännu värre. Undrar om de ens undersökt vad gifterna spelar för roll i det hela...
  • 10 januari 2014 12:31
    Bäh, från nu (hehe som jag) ska jag definitivt gå på ekologiska frukter. Men - är de också kollade?och vad visade isåfall det resultatet
  • 10 januari 2014 12:45
    Eftersom studien är en ny opublicerad granskning från EU-kommissionen så vet jag inte mer än det DN skriver :-)
  • 10 januari 2014 13:32
    mosel
    Men fyyy!!! Och jag som äter massor av grönsaker och frukt, helst sen jag började med viktminskningen i höstas. Man tror ju som sagt att frukt och grönsaker ska vara supernyttigt!! Men bananer har jag känt ibland smakar jätteäckligt, och jag har tänkt tanken att det kan vara nåt bekämpningsmedel men väl inte trott det på allvar. Jag brukar i och för sig köpa ekologiskt då och då men det är ju inte alltid det finns tyvärr. Hmmm, att frukt och grönt var så giftigt är ju jättehemskt, man kan ju bli sjuk för mindre.... :(
  • 10 januari 2014 14:47
    Tita
    Ekologiskt är inte heller alldeles riskfritt med tanke på det som hände i Tyskland för ett par år sen. Det kan förekomma coli och andra bakterier i de ekologiska grönsakerna och i baljväxter. Det viktiga är nog att vi tvättar frukt och grönt ordentligt innan vi äter den så kanske vi kan förhindra att få i oss allt elände. Vi matas nog med en massa konstigheter hela tiden. Jag försöker TÄNKA då jag handlar frukt o grönt men inte blir det så bra alla gånger.
  • 10 januari 2014 15:48
    kaffe247
    E.koli bakterier och andra bakterier kan man få bort genom att tvätta och skala frukt eller genom kokning. Men gifterna som tas upp i frukterna och grönsakerna via marken kan vi inte skala bort. Även eko produkterna kan ju innehålla spår av dessa eftersom grannen inte odlar ekologiskt och gifterna följer med vind och vatten. Naturligtvis är det ju inte ens i närheten av vad de andra frukterna kan tänkas innehålla. Jag är också mycket dålig på att köpa eko produkter, men några fler har det blivit under sista tiden och faktum är att de smakar mycket bättre. Kiwi och tomat är två som jag tycker det är stor skillnad på. Och säket många andra oxå, men som sagt dålig på att köpa dessa. Eko ägg och tomat finns hemma just nu =)
  • 10 januari 2014 15:58
    Håller med Kaffe247! Eko måste ju vara bättre än icke-eko, om inte annat för att det är svårt att komma upp i så många olika gifter utan att själv spruta på dem. Koncentrationen bör ju bli lägre i eko än i besprutat. Kanske inte giftfritt, men det har nog ingen påstått heller, men mindre giftigt.
  • 10 januari 2014 18:38
    Vindruvor, paprika och banan har jag länge köpt eko - smakar också så mycket bättre!
  • 10 januari 2014 19:34
    Det ska jag också börja med nu!
  • 11 januari 2014 14:59
    oups
    Nån sa till mig att det är väldigt mycke gifter i vindruvskärnorna. Hur är det då med kärnfria vindruvor? Det gäller att försöka tänka rätt när man handlar. Må så gott.
  • 11 januari 2014 15:03
    oups
    ps jag gör som du Ewa och visst smakar det bättre. För ett par år sedan köpte jag bananer som precis kommit i en kartong och när jag tog i dem så började det småsticka i händerna. Då började jag med krav.

Logga in för att skriva en kommentar.