icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5989808
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
14 augusti 2014 11:53
4

Vi äter ganska lagom, tydligen

Ny intressant studie som går på tvären mot vad Livsmedelsverket (SLV) anser. Enligt SLV bör vi äta väldigt mycket mindre salt, men i den senaste stora studien verkar det inte finnas så mycket stöd för att det stämmer. Mindre är inte alltid bättre. Det finns däremot stöd för att för lite salt kan vara farligt.

"Forskarna har studerat saltintaget för nästan 102 000 personer från hela världen genom att mäta saltutsöndringen i urinen. Deltagarna har sedan följts i snitt 3,7 år.

Resultatet visar bland annat:

  • Att personer som hade ett mycket högt intag av koksalt oftare drabbades av hjärtinfarkt och stroke, men det gjorde också personer med ett förhållandevis lågt intag av salt. Lägst risk för ny hjärt-kärlsjukdom hade de med ett saltintag på 7 till 13,8 gram per dag. I Sverige ligger intaget i snitt på 10 till 12 gram, enligt Livsmedelsverket.
  • Att högt saltintag var kopplat till högre blodtrycksvärden. Detta var framför allt tydligt hos personer med redan etablerat högt blodtryck, hos dem som åt mer än 12 gram koksalt om dagen och dem som var äldre än 55 år.

 

Källa: http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/faran-med-hogt-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/ (Här kan du läsa både själva studien, vidarelänkat, och slutsatserna forskarna drog om du vill.)

"60–70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat." (SLV "Råd om salt" )

Jag har själv upptäckt att jag mår riktigt dåligt om jag inte saltar på maten. Dessutom äter jag väldigt lite av det som SLV varnar för som påstås innehålla mycket salt, så jag har fått börja salta extra för att inte må dåligt. På långpassen har jag nu för tiden med mig salttabletter (det skulle väl ge SLV krupp om de visste...) för att inte riskera att drabbas av hyponatremi (även känt som "vattenförgiftning", dvs när salterna i kroppen späds ut för mycket pga för stort vätskeintag).

SLVs råd, har jag förstått, riktar sig inte till sådana som mig som är mycket aktiva och utövar någon form av sport så gott som varje dag, som motionerar 10-12 timmar i veckan på ett eller annat sätt och som har ganska stor kontroll på kosten redan. Deras råd är för mer normala människor med mer normala vanor. Men det kan vara skönt att veta att det där med salt är en debattfråga fortfarande, att det kanske inte är fullt så kritiskt som SLV försöker låta påskina.

Kommentarer

  • 14 augusti 2014 12:43
    utter

    Åh, jag glädjs åt att saltet fortfarande, kanske, är bra i de mängder jag äter det. Skulle bli så ledsen att bli av med det!

  • 14 augusti 2014 12:45

    Min farmor brukar alltid säga "För mycket och för lite skämmer allt" och jag tror hon har väldigt rätt i det, även när det gäller salt :-)

    Jag saltar på maten med gott samvete, det tror jag du också kan göra :-)

  • 14 augusti 2014 20:19
    Lilltuss

    Meh... Följer inte SLV senaste forskningen vad gäller detta heller!? ;-)

  • 14 augusti 2014 20:26

    Inte som det verkar nej, men de kanske ändrar sig? Med tiden? ;-)

Logga in för att skriva en kommentar.