Ytterligare en i raden
Så sällar sig Karolinska till instituten som kommit på att processat kött kan vara farligt.
Rött kött - det vill säga främst nöt, fläsk och lammkött - och framförallt charkvaror, det vill säga kött som på något vis har processats, har de senaste åren pekats ut som en riskfaktor för att insjunka i såväl hjärtsjukdomar som vissa cancersjukdomar, inte minst tjock- och ändtarmscancer, och nyligen bröstcancer.
Den bilden förstärks nu genom en stor studie gjord på 37 035 svenska män i åldern 45-79 år. Männen, mestadels hemmahörande i Örebro och Västmanland, rekryterades 1997 och följdes sedan fram till 2010.
Under studien drabbades 2 891 deltagare av hjärtsvikt och 266 dog av åkomman.
Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/charkvaror-okar-risken-for-hjartsvikt_3653128.svd
Vid en större genomgång av de studier som finns, och det är rätt många, kom de fram till att det är mellan processat kött och sjukdom sambandet finns. Rött, oprocessat kött däremot påverkade inte hjärthälsan.
Det är ju verkligen ingen nyhet, men det kanske kan vara skönt att veta att det inte är fransyskan som är farlig för hjärtat utan baconet eller salamin. Det var inte heller några stora mängder det rörde sig om:
...de män som åt mer än 75 gram charkuterier om dagen löpte 28 procent högre risk att drabbas av hjärtsvikt än de som åt mindre än 25 gram om dagen.
...
Forskarna rapporterar dessutom ett så kallat dosberoende samband där varje ökning med 50 gram, vilket ungefär motsvarar två rejäla skivor skinka, ökade risken för hjärtsvikt med 8 procent och risken att dö i sjukdomen med 38 procent.
Med enbart vanligt kött som inte processats såg forskarna dock ingen ökad risk alls för hjärtsvikt.
Vet man nu med sig att man har hjärtproblem i släkten, ärftligheten får man ju inte glömma, och är medveten om att man kanske inte motionerar den gamla pumpen som man borde kan man åtminstone dra ner lite på charkuterierna lite. Det kan ju inte skada åtminstone.
Gillar
Kommentarer
-
Du menar att de hittar på lite undersökningar för skojs skull? Sorry, där tycker jag du har fel.
Men, var och en blir salig på sin tro.
-
Aries, det tror jag med. Så länge man lagar sin egen mat på bra råvaror utan konstiga kemikalier och tillsatser är man nog rätt säker från ganska mycket (absolut inte allt, men ganska mycket).
Det är massor av pengar i att försöka mörka hur farliga tillsatserna är, lobba i Bryssel för att lätta på reglerna så de kan prångla ut mer skitmat och tillåta mer gifter i jordbruket. Mäktiga företag som bara vill ha mer. Där är problemet.
-
Synd. Jag älskar korv!
-
Fast nu har du fel igen, chris48. Det betyder inte att jag vill leva enbart på vegetabilier som du påstårb ara för att jag gillar vegetariskt, äter det ofta och inte räds att hoppa över kött. Jag äter fortfarande fisk t ex.
Så sluta lägg ord i min mun och pådyvla mig åsikter som inte är mina. Tack.
-
Jag struntar bara i utländskt antibiotika-späckat kött. Ekologiskt, närordlat (t ex från Hästa gård som jag länka dig) köper jag fortfarande, men eftersom det är så dyrt blir det inte lika ofta.
-
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/medicin-pa-menyn-far-grisarna-att-vaxa/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18919924.ab
http://www.ja.se/?p=44986&pt=105&m=3433
Jag tänker inte chansa, inte efter vad veterinärer, bönder och läkare berättat. Om bara hälften av det de påstår är sant är det fortfarande för djävligt.
-
Amen
Logga in för att skriva en kommentar.