Att skapa hälsosamma rutiner och vanor (1/X)
Fjärde dagen på "kickstarten" nu. Jag kallar och betraktar det så fast jag ju egentligen inte följer kickstartsprogrammet, utöver träningsprogrammet någorlunda, och inte får motivationsmail eller sådana extratjänster.
Livet får organiseras runt detta. Jag gick hem för att laga lunch hemma. Jag har generellt ofta med mig matlåda men idag fungerade det inte och då hade jag i normalfallet köpt lunch i personalmatsalen och ätit med mina kollegor. Men utöver om man plockar ihop en sallad själv (vilket kändes för tunt) så är det ju omöjligt att veta vad som är i den maten. Således, planera om dagen, cykla hem, laga lunch enligt kostschema... och här sitter jag nu och sippar te och hoppas att jag snart ska känna mig mätt (det kan ju ta upp till 20 minuter sägs det ju) och energisk nog att vidare ta itu med dagen.
Så satt jag och funderade på detta att bröd tydligt är en sådan enorm kalorifälla även om man som barn fått lära sig att det är smöret man brer på... Bröd är emellertid oerhört praktiskt att "förpacka" mat i, för att ta sig igenom långa arbetsdagar eller resor, att ha i väskan för att förhindra dyra mat/lunch-inköp "on the go" etc. Bröd är därtill otroligt gott och jag älskar ju att baka surdegsbröd t ex.
Så, när den här månaden är över, hur kan jag då, rent praktiskt skapa rutiner och vanor som gör att jag inte går upp i vikt igen, kanske t o m fortsätter att gå ned till min drömvikt?
Det får alltså bli en fråga om hur mycket bröd jag äter.
Pasta och potatis är andra fällor. Men faktum är att det är billigt och när matbudgeten är snål kan grönsaker tyckas dyra. Hur hanterar man det? Har inte ätit pasta mer än undantagsvis på många år - det får mig emellertid att känna mig lite som en snobb. Socialt svårt ibland.
När jag var på min drömvikt förra gången så gick jag ned genom att gå långa promenader varje dag (arbetslös, fantastisk vårvinter och hade hund), kombinerat med yoga och genom att äta 80-90% raw food under en lång period. Jag var singel, isolerade mig en aning pga livskris och var arbetslös som sagt och kunde helt styra mina dagar utan vidare influenser.
Idag jobbar jag mer än 100%, har ett härligt socialt liv, fantastisk särbo som jag träffar så ofta jag kan inklusive bonusson som också kommer till med jämna mellanrum. Efter att jag träffat min särbo och börjat få fart på karriären (vilket inträffade ungefär samtidigt) så började jag långsamt gå upp i vikt fast jag började träna mer (promenaderna hade jag dragit ned på till 30 min om dagen sedan länge) och höll fast vid yogan. Min särbo är tålig, gillar nyttig mat och är intresserad av mina mattilltag (tack och lov!!) men icke desto mindre blir det ju en del mys med goda ostar, efterrätter eller rostat bröd till eftermiddagstet...
Så läste jag denna artikeln om hur man undviker att gå upp i vikt igen här på Matdagboken och utöver att 60 min motion varje dag är rätt mycket, men nog egentligen möjligt i form av vardagsmotion om man bestämmer sig för det (en dag då jag inte tränar gör jag förmodligen ändå 20 min yoga, samt 30 min vardagscykling), så fastnade jag vid stycket där det står att det är 50% större risk att gå upp i vikt igen om man tillåter sig att vara mindre strikt under helgen eller tillåter sig "ätardagar" -Men hur klarar man då vardagen, det sociala och lust och lyx? Att bjuda hem till våfflor, att gå på brunch med vänner, laga en chokladkaka med familjen till lördagsfilmen, gå på restaurang etc det måste ju också få plats i livet?!
Jag tror att jag får ta risken för de där 50% - kanske inte varje helg men ändå... Ätadagar måste jag nog få ha. Eller?
Kommentarer
-
Det går bra att gå ner i vikt på 100% bröd om du vill! Bara du håller dig inom din kaloriförbrukning!
-
Ha, jo, visst... men det har jag nog inte lust med och magen pallar nog inte med och dessutom vill jag äta långt mer än de futta skivor som ryms inom dagsransonen kalorier ;-)
-
Jag tror på Viktväktarnas gamla slogan " Man får äta allt, men inte alltid"
Personligen passar det mig inte att förbjuda vissa matvaror helt, iaf inte för resten av livet. Däremot i en period av viktnedgång kan jag göra det.
Läste din länkade artikel och en sak som slog mig är vikten av att väga sig regelbundet, ungefär en gång i veckan. Då kan man "ta tag i" ev viktuppgång relativt snabbt. Man ska iaf inte gömma huvudet i sanden allt för länge.
Jag tror att vissa av oss ALLTID måste ha kontroll på matintaget för att inte få övervikt. Det är ju också kopplat till i vilken mån man rör sig. Energi in- energi ut, det finns ingen annan väg. Det som däremot kan påverka är vad energin in består av, utav den enkla orsaken att vissa saker mättar bättre än andra, och hunger är ju en farlig fälla. Särskilt vid fel tillfällen. Är betydligt bättre att ha med sig och äta en nyttig macka som mellanmål än stanna i affären och köpa en chokladkaka på hemvägen för att man är så hungrig.
Chicha
Logga in för att skriva en kommentar.