icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag bloggar inte för offentligheten utan för att klargöra vissa saker för mig själv
3 maj 2017 09:01
2

Blötläggning - fytinsyra/cyanid

Jag älskar nötter, frön, hela sädesslag och baljväxter. Flera år åt jag övervägande raw food och mådde jätte bra av det. Då det är dyrt, kallt och omständigt blev det mindre och mindre och nu har jag inte ätit raw food på några år. Det är en prima sommardiet. Fräscht och nyttigt  -känns därtill lyxigt. Men det kostar en hel del. Nötter är dyrt. 

 

Men i vintras var jag hemma hos mina föräldrar på besök och min mor har börjat blötlägga alla frön hon äter för att inte få i sig fytinsyra och linfrön som hon åt på gröten förut har hon helt upphört med på grund av cyanidinnehållet.

 

De mängder som matdagboken har i sina recept är med mariginal inom livsmedelsverkets rekommendationer och linfrön har ju också en nyttig sida. Men eftersom jag vet för lite om allt detta har jag tagit det säkra före det osäkra och tillämpat en raw food metod - blötläggning av nötter och frön över natten.

Det står inga rekommendationer om sådant någonstans här på hemsidan, som ju är så informativ annars. Eller har jag kanske missat? Vet någon här mer om sådant än jag?

 

Info:

Den mängd cyanid som kan frigöras vid intag av hela linfrön, en till två matskedar per dag, anses riskfri. Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för att med säkerhet kunna ange hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Livsmedelsverket

Om blötläggning av frön och fytinsyra Hälsa som livsstil

Kommentarer

  • 4 maj 2017 09:01

    I den kombinationen som raw food innebär med nötter och frön och grönsaker är det definitivt en mager diet. Så slank och pigg har jag sällan varit som då.

     

    Men problemet med omega 6 finns kanske, jag kan inte tillräckligt om sånt.

     

    Dock blötläggningens vara eller icke vara i recepten här på matdagboken tycker jag är en relevant fråga

  • 4 maj 2017 14:08

    Spännande vad du skriver om fermentering. 

    Ska försöka läsa på. Vet för lite om sånt 

     

    Fråga i forum är ju också smart

     

    tack!

Logga in för att skriva en kommentar.