icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
UTFORSKA EN POSITIV, KÄRLEKSFULL KANAL OM MAT, VETENSKAP, UFO, INTERVJUER, MEDITATION
http://www.suprememastertv.com/se/



www.suprememastertv.com
31 maj 2012 00:14
3

Hej igen! Vi var på Malta. Där fick vi jättegoda Falafflar!

Falafel är steka kikärtsbollar med lök, persilja och tahini (sesampasta). Superbilligt, miljömedvetet (vegetariskt), har lågt GI (mycket protein) och är enkelt att göra. Det enda man behöver ha är lite framförhållning. Kikärtorna behöver ligga i vatten i minst 8 timmar innan de är mjuka. Eller köp färdighkokta! Till min falafel gjorde jag sallad. Hummus passar fint med. Man kan lägga allt i pitabröd eller på något annat bröd. Falafel (ca 40 st): 500 gram kikärtor 2 st lökar (gul eller röd) 3 vitlöksklyftor 1 dl tahini (sesampasta) 2-3 msk olivolja 2 msk spiskummin 1 msk cayannepeppar/chilipeppar salt och peppar (du måste smaka!) 1 knippe persilja 2 tsk bakpulver 2-3 dl sesamfrön (valfritt) Blötlägg kikärtorna och låt de svälla för minst 8 timmar. Häll sedan av det vatten som är kvar. Hacka lök, vitlök och persilja grovt. Tag fram en mixer och mixa allt till en mediumgrov röra. Häll i tahini, olivolja, spiskummin, caynenne/chilipeppar, salt och peppar. Smaka av. När du är nöjd, blanda ner bakpulvret. Gör bollar och rulla dem i sesamfrön. Stek dem lätt i stekpannan (i mat- eller olivolja) och skicka sedan in dem i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Eller fritera i rapsolja. Tag ut och servera med färska grönsaker och en god sås.

Kommentarer

  • 31 maj 2012 06:34
    brukar göra i ugn också om jag gör storkok. fast jag har aldrig vågat använda okokta kikärter i eftersom jag inte friterar (och det kanske är annorlunda om mans teker/bakar i ugn?) och jag är lite rädd för fytinsyrorna och diverse men annars är det gott.
  • 31 maj 2012 08:25
    Ja du har rätt, man kan grodda dem 2 dagar i kylskåpet så försvinner fytinsyran. Det ska jag göra i fortsättningen! Tack för tipset! Jag tänkte inte på det.
  • 31 maj 2012 08:40
    Tack för receptet =) Ska testa någon dag då jag har tid att stå i köket och frysa in till matlådor.

Logga in för att skriva en kommentar.