icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
60 årig LCHF:are sen fem år tillbaka. Har varit lite slapp i kosthållningen en tid och behöver skärpa till mig. Hoppas finna verktyg och inspiration för detta här på matdagboken. För fem år sen när jag började med LCHF så gick jag ner från 92,5 till 80 kilo på ca ett halvår utan att träna. Ett helt fantastiskt sätt att gå ner i vikt på. Alltid mätt och belåten. Mer energi än någonsin som sedermera gav behovet av att träna. Att slippa blodsockerfall, uppdäst mage, överdrivna hungerskänslor, slippa det mesta av min psoriasis, ett lugnare inre, inget sötsug, mycket piggare mm mm. Listan kan göras lång på hälsofördelarna med LCHF. Jag har än så länge inte hittat några nackdelar. Möjligtvis kan jag känna mig lite jobbig för min omgivning när det bjuds på fest och jag inte tar av allt som bjuds men det är mitt liv som jag bestämmer över so what :O) Annars är min intressen min familj, mitt jobb, musik, gitarr, datorer, hundar, golf, motor mm mm. Har ju inte så hemskt många år kvar till pensionen och jag ser fram emot att få tillbringa min tid som jag själv vill om jag nu lyckas behålla hälsan. Den är trots allt det viktigaste här i livet. Försöker därför att äta rätt och motionera lagom. Kul grej det här med tickern här under. Skall bli spännande att se :O)
11 september 2012 07:19
6

Behovet av variation i kosten.

Som LCHF:are får jag ofta frågan från folk. Vad äter du? När jag då har rabblat upp vad jag äter så ser de ofta ut som fågelholkar och undrar hur jag kan äta så enformigt. [FET]Jag äter kött i alla former (ofta malet kött). ägg i mängder (4-8 om dagen), broccoli, spenat, blomkål, avokado, cremefraiche, vispgrädde, brieost, vanlig ost med lite kh, riktigt smör (minst 50 gr/dag), mörk 86% choklad ibland, majonäs, olika dressingar[/FET] Variationen är inte mycket större än så här men när jag fyller i min matdagbok så ser det ut som om jag får i mig vad jag skall av det mesta utom c-vitamin. Mina värden är på topp och jag mår oförskämt bra. Då kan man ju fråga sig hur stort behov man har av en ännu mer varierad kost. Sitter det kanske i huvudet, man har ju blivit inpräntad sen barnsben att det är viktigt att äta varierad kost. Precis som att fett är farligt och att hjärnan måste har kolhydrater för att fungera. (inget kan ju vara mer fel, det vet ju vi lchf:are) Läste någon stans att människan är det enda däggdjur som anser sig vara i behov av en varierad kost. I vilket fall som helst så mår jag som sagt prima på det jag äter och har så gjort i fyra år. Om något vore galet så borde det ju ha visat sig nu kan man tycka. Tycker fortfarande att varje måltid är en smakupplevelse och njuter. Skulle vara intressant att höra vad ni andra LCHF:are och även andra som läser det här anser om saken. Skulle också var intressant att höra hur en typisk dag för er ser ut i matväg. //Lars Edit// På jobbet är det ofta så att de som tycker jag äter enformigt själv sitter med sina mackor med ost och prickigkorv till frukost, dag ut och dag in. Det har jag också gjort i 40 år innan så det saknar jag verkligen inte. Sen äter de i våran personalmatsal där kockarna fortfarande är fettskrämda och den maten är så kh rik så den går inte att äta för en LCHF:are.

Kommentarer

  • 11 september 2012 07:32
    folk som inte vet bättre frågar också om det inte är ensidigt att äta vegetarisk kost, jag och min man äter betydligt mer varierat som vegetarianer och det fantastiska är ju att det finns en hel del fantasi i veg kretsar om man nu skulle vilja äta "köttliknande", "ostliknande" eller "mjölkliknande" produkter. Jag har till och med sett veganska stekta "ägg" som man nog måste testa bara för att ;)
  • 11 september 2012 07:39
    aregnisw
    Hej Lars! Jo när man äter efter LCHF så brukar ju vissa som är emot det förundra sig över varför kan du inte äta det och det och det. Men det är ju såna som just äter varierat och tror på det och bl.a har jag en träningskompis och hon laddar alltid upp med mängder av kolhydratrik kost innan vi ska på träning, men ingen idé att säga något för hon får väl tro att hon gör rätt men oj vad hon skulle behöva bli lite smalare och jag undrar om hon inte skulle må lite bättre om hon ville lyssna på mig men hon slår alltid dövörat till. Men nu till min dag alla dagar ser ju inte lika ut men jag kan ju ta ett exempel på vad jag åt igår och då var det min träningsdag med. Jag började morgonen med Rysk yoghurt 1 kokt ägg och lite paprika o kaffe till frukost, till lunchen åt jag 140 gram laxfilé som jag stekte i smör till detta hade jag 1 dl zuzzini och 1 dl champinjoner stekte det och hade några matskedar laktosfri grädde över så det blev en simmig röra, e m tog jag lita fika med ostbitar, innan träningen åt jag någon dl färska blåbär, och när jag kom hem bestod middagen av Chorizo med lite blandat i så det blev en röra med grädde, smör åter lite svamp och kokt blomkål till detta. Men alla dagar ser ju lite olika ut men jag tog här bara ett exempel. Och jag njuter också av maten varje dag. Sen ska jag väl tillägga att jag dricker ganska mycket porlande vatten under dagens gång och till varje måltid med.
  • 11 september 2012 07:51
    CamillaQ
    Jag äter oxå ofta samma. Lunchen & middagen varieras dock. Men några ägg varje dag, avocado, grädde & kokos-smoothie, frökex (min nya favvo) med smör & ost, tonfisk, bacon, broccoli, blomkål, kött eller fisk till middag med någon creme fraich sås.
  • 11 september 2012 08:22
    vadå enformig kost? Det enda du i stort sett inte äter är ju en massa kolhydrater ;-)...själv äter jag enl dukan och har oxå undvikit kolhydrater i 8 månadet vilket resulterat i -33 kg!
  • 11 september 2012 08:35
    Jag tycker egentligen inte att jag äter enformigare nu än innan jag började med LCHF. Visst, jag utesluter ju massor med saker men så mycket och varierat av grönsaker som jag äter nu åt jag aldrig innan. Idag ser min mat ut så här (jag kör en typ av periodisk fasta också, därav den märkliga starten på dagen): 06.45: 6 gram bcaa innan träningen, 08.00: MBC (kaffe med smör och kokosfett), 11.30: Buljong med kokosfett, 14.30: grillad kyckling, kokt ägg och bacon, 20.00: Fläskkarré, vitkålssallad med olivoljedressing och kryddsmör. Jag äter för övrigt rätt mycket vitkål och det brukar få upp mina C-vitamin-staplar ordentligt. Bacon och charketurier undviker jag i normala fall, men nu fanns det kvar i kylen sedan i helgen när maken använde det till en potatiskaka.
  • 11 september 2012 09:02
    salsasyrra
    Jag äter också ungefär som du förutom att jag även äter fisk och kyckling samt några fler grönsaker, fetaost, mozarella, rysk eller turkisk youghurt, svamp..jag äter alltid omelett med ost till frukost, men varierar lunch och middag lite oftare, mest för omväxlingens skull så jag inte ska tröttna på att äta samma mat för jämnan.

Logga in för att skriva en kommentar.