icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
655.1 + 583.3796 + 290.45 - 116.9 = 1412.0296 x [1,2-2,0]= 2118.0444
28 mars 2012 03:19
2

28 mars, 2012 - Socker!

Socker: [KURSIV]är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat. Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.[/KURSIV] Kontrakt. Jag och tjejerna på nattvakten gick för en vecka sedan ihop och skrev oss ett kontrakt på att inte äta något socker tills vi mönstrar av. Detta grundades egentligen på att vi som jobbar natt och i mörker ofta är trötta och när man är trött vill man ha något som piggar upp en snabbt och då är det lätt att ta till "energi" i formm av socker. Men vad vi egentligen behöver är ordentlig mat, proteiner och fett samt regelbunden sömn och motion. För min del har det inte varit några konstigheter men för dem andra tjejerna så har det varit betydligt tyngre. Men nu verkar vi alla vara på banan. Tyvärr så tror jag vi dagligen fått i oss socker, omedvetet, i form av mat som innehåller rent socker utan att man tänker på det. Ett sådant prakt exempel är kaviar. Sockerfritt Säga vad man vill om light, fett och sockerfria produkter men dem innehåller i alla fall inte rent vitt socker. Därför anser jag att man, i måttlig mängd, hellre bör inta sötningsmedel än raffinerat socker. I dag gjorde vi det, köpte oss choklad utan tillsatt socker. Kalorierna var dem samma men sockret var borta och ersatt med sötningsmedel. I den lilla mängd vi åt är detta inte skadligt och vi kände NOLL sug efter socker efteråt. Lördag = Sockerfest Men jag tror ärligt att ingen av oss kommer att vilja ha socker då, även om vi får, för suget har försvunnit och vi känner ingen tillfredsställelse till att inta detta. Däremot kan jag tänka mig att vi lyxar till det med något smarrigt, sockerfritt, lite onyttigare "gott". Vad det bli återstår och ser. [UNDERSTRUKEN]Socker är något människan INTE behöver få i sig, varken nu, imorgon eller igår.[/UNDERSTRUKEN] [KURSIV]En alltför sockerrik kost minskar känsligheten för socker i blodet, cellens förmåga att reagera på hormonet insulin är då nedsatt och förmågan att ta upp socker ur blodet försämras. En nedsatt sockerkänslighet ökar risken för diabetes och övervikt. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion. En förhöjd insulinproduktion, samtidigt som blodsockret är högt, gör att muskelcellerna inte tar upp socker så bra. Fettförbränningen avtar och i stället lagras den extra energin in i fettcellerna och du ökar i vikt - cirkeln är sluten. Dessutom ökar mängden blodfetter i blodet.[/KURSIV] [FET]- Så blir du av med sötsuget![/FET] [PUNKT]Lågt blodsocker - dålig kontroll Våra stora energikrävande hjärnor tar sitt bränsle direkt från blodet i form av blodsocker. Eftersom hjärnan inte själv har plats att lagra energi är den helt beroende av det blodsocker du förser den med. Utan blodsocker slutar hjärnan att fungera. En minskning av blodsockret sker dock gradvis och kroppen har en del tricks för att det inte ska sjunka för lågt. Du har bland annat några hormoner, exempelvis kortisol, noradrenalin och adrenalin, som har förmågan att övertala levern att släppa ut det socker som finns lagrat där. Om du svälter helt ger detta möjligheten för kroppen att hitta ett alternativt bränsle åt hjärnan, och det kallas ketoner. När du väl börjat producera dessa kan du klara dig utan kolhydrater i kosten, men din hjärna fungerar bara på 90 % av sin kapacitet. Ett annat, mer påtagligt, trick för att hålla ditt blodsocker uppe är att hjärnan signalerar hunger. Det du blir sugen på är söta kolhydratrika saker och ofta feta energirika livsmedel. Det är därför inte långt till chokladkakan, chipspåsen, smågodiset eller kakburken när blodsockret sjunker. Varför är kexchoklad både söt och fet? [PUNKT]Blodsockret är nyckeln Hjärnans behov av blodsocker är så viktigt att vi kan jämföra det med hjärnans behov av syre. Om du håller andan tillräckligt länge känner du till slut panik och brister ut i ett flåsande. Samma impulser skickar hjärnan ut när blodsockret blir lågt och det blir nästan lika omotståndligt att äta något som att börja andas. Det är faktiskt samma primitiva delar av hjärnan som aktiveras vid syrebrist och blodsockerbrist. Om du inte lär dig äta bra och hålla blodsockret på rätt nivå hela dygnet blir det därför omöjligt att hålla bra matvanor. Blodsockret är därför en av huvudfaktorerna vi ska rikta in oss på. [PUNKT]Kontrollera sötsuget Även om du håller dig till GI- metoden är risken stor att du emellanåt blir sugen på något sött. Skillnaden mot tidigare är bara att sötsuget inte tar överhanden och att du sätter i dig en jättepåse godis. Det blir mer kontrollerbart och du kan faktiskt falla för det utan att det gör skada. Ät frukt! Jag vet att det låter trist att börja äta äpplen och apelsiner när sötsuget är som störst. För vissa räcker det, men om du vill ha en mer intensiv söt smak finns det alternativ. Idag finns det massor av goda frukter som faktiskt kan stilla sötsuget. Det handlar mycket om exotiska frukter eftersom dessa både har starkare sötma och smak. ALLA gillar söta smaker! Må Gott! P&P

Kommentarer

  • 28 mars 2012 05:52
    vill inte störa dina sockertankar men tror att själva iden med lchfare försvinner om ni äter lightprodukter. det är ju meningen att kroppen själv ska börja tillverka socken den behöver och äter ni kemiskt socker behöver den inte det för kroppen tror den får riktigt socker. den kan liksom inte urskilja att det inte är äkta. därför brukar lightprodukter ge tvärtom effekt att sötsuget ökar istället. fast kolla det med expertpanelen. massa pepp i alla fall. :) fast jag äter normalkost. :)
  • 28 mars 2012 19:07
    I agree, men jag har ingen speciell diet jag går efter utan räknar bara kalorier. Så absolut, följer man LCHF så är sötningsmedel ingen god ide, men det vet man (nog?!) förhoppningsvis :) P&P

Logga in för att skriva en kommentar.