8 augusti, 2010 - Huvudvärk!
Vid lunchtid igår kom den smygande och har inte försvunnit än. Tror det är den tunga luften och åskan som var inatt. Känner direkt när det är åska på G, huvudet vill då sprängas i bitar. Borde bero på den tunga luften, men jag vet inte. Egentligen får jag tacka åskan, för det gjorde att jag inte gick ut och syndade igår. Stannade kvar ombord och såg avsnitt 14-15 av "Svenska hjärtan" istället.
"Det är den höga luftfuktigheten och värmen, ”bastu-värme”, som gör att det känns kvavt. Hög luftfuktighet gör att svetten inte avdunstar vilket ger en klibbig känsla. Många känner också av huvudvärk när det är stora elektriska spänningar bland åskmolnen."
Hade jag gått ut vet jag hur det hde slutat - noll karaktär! Men varför blir det alltid så, man går ut, dricker alkohol (kaloribomb 1), är hungrig innan man går ut, stoppar i sig snacks (kaloribomb 2), kommer hem igen på natten, vrålhungrig och proppar i sig massa nattamat (kaloribomb 3). Dagen efter är man så sjukt sugen på ännu mera fett, salt och vätska (kaloribomb 4-6). Sedan var den veckans träning förstörd. Alkohol för ingenting gott med sig, aldrig! Men ett glas vin är juh gott, varför kan man inte bara nöja sig med det? Jo för en kall öl en varm sommar dag är också gott, likaså den där likören efter maten och sedan ännu ett glas vin att smutta på innan man är på gång och har fått i sig allt för mycket.
Hur gör man då för att inte hamna i desa fällor? För det första måste man ta reda på varför man dricker? Sedan varför man äter? Och slutligen varför man får ångest av detta?
"Alkohol & övervikt
Antalet överviktiga ökar. Samtidigt ökar alkoholkonsumtionen. Finns det ett samband?
Finns det ett samband mellan tilltagande övervikt och stigande alkoholkonsumtion? Forskningen visar på väldigt blandade resultat. Enligt en stor undersökning från USA gick bantande män som avstod från alkohol inte ner mer än de som fortsatte att dricka. För kvinnor var det till och med så att vissa minskade mer i vikt när de drack.
En finsk studie visar å andra sidan att hög alkoholkonsumtion är en av orsakerna bakom fetma, främst bukfetma hos män. För kvinnor var resultaten dock mer ovissa.
Mest kaloritäta näst fett
- Näst efter fett är alkohol det mest kaloritäta vi har, säger Stephan Rössner, professor och överläkare vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus. Alkohol innehåller sju kalorier per gram och fett nio.
Men det är ändå inte säkert att man blir tjock av alkohol, menar han.
- Alkohol ökar faktiskt förbränningen i kroppen. Fett och lite socker kan vi lagra och ta av när vi behöver, men alkohol förbränns på en gång. När vi druckit bränner vi inte en enda molekyl av någonting annat förrän all alkohol är borta. Alkoholen förbränner sig själv.
Detta gör det svårt att veta om en viktökning beror på alkohol eller inte. Däremot finns det saker som hör drickandet till och som man vet kan påverka vikten.
Alkohol gör dig hungrig
- Den som druckit en starköl tycker att livet ler och vill gärna ha en till. Kontrollen försvinner också när det gäller ätandet. Det är lätt att beställa in nötter eller annat onyttigt i mängder som man kanske inte skulle ha gjort annars.
På Huddinge sjukhus överviktsenhet arbetar också Ingalena Andersson, dietist och författare till boken "Mansbantning". Hon möter ofta överviktiga patienter som funderar kring alkoholens betydelse.
- Varje människa har sin orsak till övervikt, men kalorierna kommer alltid någonstans ifrån - och för vissa kommer de från alkohol.
En av de vanligaste frågorna hon får är hur mycket kalorier det finns i öl, vin och sprit.
- Vissa av mina patienter har haft en hög alkoholkonsumtion, men när de fått veta hur mycket kalorier de får i sig har de dragit ner på sitt drickande och också minskat i vikt.
En måttlig konsumtion minskar inte chanserna att gå ner i vikt, menar hon.
- Men om man vet med sig att en öl brukar öka suget efter fler öl eller mat ska man kanske inte alltid ta den där första ölen.
Motsägelsefulla forskningsresultat
Att forskningen kring alkohol och övervikt visar så motsägelsefulla resultat tror Ingalena Andersson delvis kan bero på att ämnet är känsligt. I sin egen forskning har hon märkt att många tycker det är skamfyllt att berätta om både mat- och alkoholkonsumtion.
- Det spelar stor roll hur man gör undersökningen och hur man ställer frågor.
En orättvisa mellan könen när det gäller övervikt är att män kan ha lite lättare att bli av med sin - men den är å andra sidan farligare. Kvinnors övervikt sätter sig ofta runt höfter, stuss och lår.
Den mer typiskt manliga ölmagen består av lättrörligt fett som kan leda till högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes typ ii - i sin tur riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Med viktnedgång minskar riskerna.
- Men man bör komma ihåg att även om ölmagen visst kan bero på öl är det också andra faktorer som spelar in, säger Stephan Rössner. Det finns ju faktiskt även nykterister med bukfetma.
TÄNK PÅ VIKTPROCENTEN ...
Så här mycket innehåller en deciliter av olika drycker. Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. (kcal/dl)
* Punsch och likör - 260 kcal
* Konjak och whisky - 245 kcal
* Brännvin, vodka, gin och rom - 225 kcal
* Portvin - 170 kcal
* Vitt vin, sött - 100 kcal
* Rött vin - 70 kcal
* Vitt vin, torrt - 70 kcal
* Starköl - 50 kcal
* Lättöl - 25 kcal
* Cider - 75 kcal"
Må gott!
P&P
Kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar.
Ingen har kommenterat detta inlägget.