icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej! Välkommen till min blogg! Jag äter fantastiskt god och mättande LCHF-mat sedan 2 år tillbaka, har både gått ner massor i vikt, men det bästa, jag mår väldigt bra och upplever stora hälsovinster! Framförallt är jag numer väldigt aktiv på att träna och motionera med bättre kraft och resultat!

Fick en viktuppgång under senhösten och julen, då jag plötsligt fick för mig att börja äta kolhydrater igen. Det gick snabbt uppåt på vågen igen. Följ min resa nu när mina bästa redskap för att må bra är matdagboken, LCHF och träning! (och sång!) ; )
6 mars 2010 14:22
1

LCHF-pizzan...

Igår lovade jag att lägga in receptet på den goda LCHF-pizzan vi åt igårkväll, jag hittade receptet hos Ola Lauritzon, han är ju en GI-profil, men han är också väldigt LCHF-inspirerad i sina matrecept, han använder alltid smör och grädde, man kan lätt utgå från hans recept och bara justera innehållet litet. Dessa pizzor från honom innehåller nästan inga kolhydrater, jag ökade på lite mer fett här och där, och fick perfekta LCHF-förhållanden. Om man är osäker på hur man ska tänka och vill äta så här, tycker jag att man ska läsa boken Fettskrämd, av Lars-Erik Litsfeldt. Han skriver och förklarar väldigt bra, även för de som har eller riskerar få diabetes av sin övervikt.

PIZZADEG:
4 stora eller 12 små, 2-4 portioner, beror på hur hungrig man är, jag åt 1,5 stor eftersom jag gjorde 4 stora med 2 olika fyllningar, men de var så mättande så 1 hade räckt!

2 ägg
2 krm salt
4 msk olivolja
1 dl grädde (fet förstås)
3 msk fiberhusk
2 tsk torkad oregano

TOMATSÅS:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja (jag tog kokosfett eftersom det är så himla bra, och nyttigare efter upphettning!)
1 brk krossade tomater
1 msk ajvar relish
1 tsk torkad basilika
salt och svartpepper

200 gram riven mozzarella

Sätt ugn på 200 grader. Vispa äggen med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk o låt svälla några min. Blanda i oreganon och rör om. Bred ut degen på bakplåtspapper, tex 4 st. Grädda i ugnen 15 minuter. Gör tomatsåsen genom att skala o hacka lök o vitlök fint. Hetta upp en kastrull och tillsätt (olivolja) kokosfett. Bryn löken några minuter. Tillsätt kross. tomater, ajvar rel. o basilika.Låt koka ca 10 min. Smaka av m salt o peppar. Låt svalna. Bred tomatsåsen över pizzorna och lägg på mozzarellan. Höj värmen i ugnen till 250 grader och grädda ca 10-20 minuter beroende på storlek. Kolla på osten!

Lägg sedan på dessa fyllningar, jag gjorde båda, nästa gång tar jag nog en i taget, blev väldigt mätt! ; )

Alt 1:
35-50 gr lufttorkad skinka, typ parma eller serrano
en klick chevre färskost
En näve ruccolasallad
en msk rostade pinjenötter (hetta upp i torr stekpanna rör någon minut så de får färg, blir jättegoda!!!)

Alt 2:
En stor klick Guacamole, (gjord på
1 Avocado, mosas med 0,5 dl fet cremefraiche lite pressad citron 1 pressad vitlöksklyfta
salt o svartpepper)
En stor näve nyskalade räkor
en msk cremfraiche på toppen + litet dill.

Detta + ett glas rödvin blir delikat! Testa!!!

Ha en bra lördag så länge! / Cajza




Kommentarer

  • 6 mars 2010 16:38
    Ska jag prova. Låter hur gott som helst. :)

Logga in för att skriva en kommentar.