icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Vem är jag och vem vill jag vara? och hur kommer jag dit?
Det ska vi finna och forma från Nu...
16 november 2013 18:03
8

En löparfråga...svara gärna!

Provar att kasta in en fråga i bloggen, hittade ingen forumstråd där jag ville hänga på. Jag hade ALDRIG sprungit en meter i träningssyfte tidigare. Min spring-erfarenhet är alltså noll! Sen kom jag på att börja i min takt och tror att det var rätt. Den första veckan sprang jag 20 sekunder, fem gånger under min dagspromenad. 20 ynkliga sekunder hade ändå den effekten att jag nästan inte kunde andas, jag hade en puls som hamrade i kroppen och blodsmak i munnen. Vi snackar O-tränad!! Sakta men säkert ökade jag på min springdos, hann upp till 1½ minut (minimum var 5 ggr under promenaden men ibland blev det bonus) sen sade foten "nä tack". Nu har jag haltat omkring i tre veckor och har skittråkigt, cyklat och simmat har jag provat på och i veckan provade jag ett löpband för första gången någonsin. Nu var det ganska tomt i lokalen (tur för mig) för jag måste sett kul ut. Ivrigt fipplande på alla knappar samtidigt som jag skulle kordinera mina fötter - men det gick. Det intressanta är, att jag inte känner mer av foten efter träning, den är ungefär lika ond hela tiden (ska ge den en vecka till att skärpa sig) men svullnaden har gått ner. [FET]Så kommer funderingen.... När man nu är på löpbandet och går hyggligt fort, ska jag då springa intervaller som jag gjort ute förut, eller ska jag springa så länge jag orkar och sedan gå tills jag hittar luft igen?? Vilken är den bästa varianten, och vad gör det för skillnad att intervallträna eller sega-ut-springet? [/FET] Jag är villig att prova allt, tycker att det var riktigt kul på bandet och hoppas kunna bättra på mina resultat under vintern. Nörd som man är så skriver jag ner tid, längd och "känslan" efter varje träningspass.

Kommentarer

  • 16 november 2013 18:15
    lflickan
    Det finns program som man kan följa med intervaller så att man inte ökar för mycket i början och förhoppningsvis inte tappar sugen. :) Sök på C25K, det funkade bra för mig. Från stillasittande till 5 km handlar det om.
  • 16 november 2013 19:26
    hogis73
    Ok, jag körde från början efter iforms program från 0 till 5 km. Det tyckte jag fungerade efter min form. [LANK]http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-spring-5-km_lock[/LANK] Nu när jag har kommit igång så använder jag program som Runkeeper har. Jag inser att jag måste slaviskt följa program. Annars finns risken att jag slutar. / Från en annan nörd som har ett excel ark med varenda löprunda från 2012 och 2103, rätt kul att jämföra så här i efterhand kan jag säga :) Bra att du skriver in känsla och så, det missade jag från början och saknar det. Rekommenderar också att du lägger till lutningen på bandet i informationen. Jag fick tipset att köra 1% från början för att det skulle kompensera på något sätt. I dag kör jag 4% istället så även det kan förändras.
  • 16 november 2013 19:48
    Tycker du bör vänta lite med intervallerna om du nu e otränad, Lätt att det bara blir massa skador om man går ut för fort, utan sänt farten (hitta ditt bekväma tempo) och sen försöker du hålla ut springandet lite, Försök att hitta ett tempo som du klarar av att springa i och under minst 10 min, sen vila och upprepa detta... efter ett tag så kan du öka antalet gånger men till en början så försök hålla ner farten/tempo efter en fart som känns bekvämt! När du kan springa i 10 minuter och upp repa detta efter lite vila så tycker jag att du kan lägga in lite intervaller på slutet, Öka farten lite och spring på så länge du orkar... Tänk på att det tar tid att bygga upp musklerna som används vid löpning och låt det ta tid och stressa inte fram...
  • 16 november 2013 20:47
    DYR: Jag är med ditt tänk, men tror att du (kanske) missförstår mig. Jag menar inte att intervallerna ska vara extra tuffa...utan mer att springa ett lugnt tempo några minuter och sen vila innan jag gör några minuter till. Alternativet att hålla mitt lugna tempo tills jag inte alls orkar och då gå ner på "gåfart" igen. Jag ÄR fortfarande väldigt otränad, men kan ju se framgångarna i tid och längd - i små steg -
  • 16 november 2013 21:30
    Jag började med att springa så fort jag orkade så långt jag orkade, gick tills andningen hade hämtat sig o sen gjorde jag samma sak igen. Dock var detta ute och jag va uppvärmd. Att börja på band kan ge en skador. Speciellt om man inte är van vid att springa. Spring i skogen eller på mjukt underlag, det är snällare mot knän ben o fötter :) Jag vet att du kommer lyckas!
  • 17 november 2013 08:33
    När jag tog mig från att "inte orka springa mellan två lyktstolpar" till att jogga i en timme födde jag ett program: Jogga en minut, gå i nio, jogga en minut, gå i nio. Tre gånger på en vecka, eller så länge jag behövde, för att sedan öka till Jogga två minuter, gå i åtta, jogga två minuter, gå i åtta. Till slut joggade jag i tio, gick i tio, joggade elva, gick i nio, och så, efter tjugo veckor, jogg i tjugo minuter. Det är inget för den otåliga, men väl för den otränade som inte vill skada sig utan låta hela kroppen hänga med.
  • 17 november 2013 10:05
    Det är lite så jag tänker (som Namnnamn skriver) jag började med kortare tid, men upplägget är lite detsamma. När du skriver ser det så klokt ut :-) Funderingen var, vad är skillnaden om jag istället bara joggar på tills man inte orkar längre MEN jag börjar tro att det är den träningen som ger skador.
  • 17 november 2013 10:28
    elilas
    Alltså...om du har ont i foten, och den inte är svullen...så kanske det är dags att ta sig and den... den behöver säkert tränas. det är ju trots allt jätteviktigt att fötterna tycker om det vi gör. Googla på löparsajter och kolla in hur de tränar fötterna. Om du ändå vilat, kan du ju lika gärna ge fötterna ett par veckor till och träna dem. Det kan ju vara en bra investering i din löparkarriär som förhoppningsvis blir väldigt lång. Under tiden kan du passa på att träna alla stödmuskler som är viktiga för löpare :)

Logga in för att skriva en kommentar.