Bra dag och sojatankar
Den senaste rundan jag tog var så kall att det fick mig att överväga att köra långpasset på gymmet idag. Tanken var att om jag ger mig dit tidigt har inte gymråttorna vaknat och jag är inte ivägen. Men så kallt blev det inte idag, det visade sig vara riktigt humana temperaturer ute så jag sprang ute istället. 2,5 timma senare var jag likväl nerkyld och snorig, men betydligt nöjdare än jag tror jag hade varit på ett gym.
Jag har kärat ner mig i hunden från SL-reklamen, rasen heter akita och verkar vara det mysigaste som gått på ett par tassar. Tänk att få leka med en sån, ut och springa ihop eller bara softa i soffan? Det vore mysigt, men jag har bara sett en enda akita i Stockholm förutom den på reklamen och det var en importerad valp. Den var å andra sidan så söt att hjärtat smälte..! Så om jag inte kan ha en rottis vill jag ha en akita
Bild: En stolt akita visar upp sig för kamerna. Inte min dess värre.
Älskling gjorde en helt fantastisk cheesecake med ananas och mörk choklad, så om vikten inte samarbetar är det verkligen inte mitt fel... Eller jo, det är det ju, det är ju bara jag som kan bestämma vad jag äter. Det är ingen som tvingar mig att äta cheesecake :-)
En dag som idag gör det ju inte så mycket förstås, men en vilodag då jag bara har i runda slängar 1 500kcal att röra mig med är 400kcal för en portion cheesecake en kostsam njutning. Så det gäller att välja vilken dag man hänger sig åt sina svagheter, snarare än att försöka undertrycka dem - för det, har jag märkt, går inte. Men jag kan vara väldigt tålmodig och vänta på något gott, om jag bara vet att jag får senare.
På sistone har jag varit inne på väldigt mycket indiska smaker, ingefära, koriander, kummin, curry och garam masala är kanongott i olika woker, grytor och röror. Dessutom har jag börjat nosa på sojabaserade alternativ till kött och kyckling, och Tzay (svenskt) verkar okej. Dels för att de värnar om regnskogarna och bara köper certifierad soja utan GMO (därav att de är skitdyra) och dels för att det faktiskt var gott.
Sojabaserad mat, inte enbart fermenterad soja heller, har använts i asien sedan 200-talet så jag antar att de har bättre koll än vi västerlänningar.
Apropå det hittade jag en intressant artikel som bemöter påstående efter påstående som görs om soja och dess påstådda farlighet. Pernilla Berg har mångårig bakgrund som vegan, så hon är inte enbart en skrivbordsprodukt även om hon dessutom är utbildad nutritionist, medicine doktor och har jobbat som toxikolog på kemikalieinspektionen.
Jag ser få anledningar att ifrågasätta hennes expertis faktiskt :-)
Att hon dessutom är en begåvad löpare med marathonresultat på under 3 timmar gör mig imponerad! Det är inte många förunnat att vara så snabb, oavsett hur hårt de tränar :-)
Hon har å andra sidan varit påtänkt i landslagssammanhang (orientering, fast hon blev mamma istället) så förvånad ska jag inte vara. Men imponerad, absolut!
Jag tänker nog inte vara rädd för sojaprodukter, jag har visst läst larmen och en del av dem kommer från bloggar och källor jag i bästa fall skulle klassa som foliehattar. Men i de klickgladas dagar där det nästintill anses ofint att vara källkritisk sprider sig de där artiklarna vidare även till mer renommérade medier och sedan är faktoiden ett faktum.
Hur många tror t ex fortfarande att Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen*?
Klickhetsen och gilla-jakten gör inte källkritiken någa tjänster direkt, och i floden av fakta är det inte lätt att veta vad man ska tro på och inte. Så man får välja sin sanning tillslut, och jag väljer att tro att certiferad soja (dvs soja som producerats utan att skövla nånting nånstans) inte är farligt för något annat än plånboken - för den är alldeles förbannat dyr!
I övrigt hoppas jag ni får en underbar vecka, den som kommer. Ta hand om er.
* Tips, kolla in Brödinstitutets reklam från 70-talet. Det är en riktigt bra reklamkampanj som fortfarande genererar arga utbrott från människor som tror det är på allvar.
Gillar
Kommentarer
-
Skulle man äta så många brödskivor, hade man blivit bra överviktig, då hade man rullat fram.
Du får också ha en skön vecka !
God Natt !
-
Jag har sett flera klipp på youtube där idrottssmänniskor berättar att efter dom blev veganer så har de presterat bättre. Dock inga svenska.
-
Tack för länken Ladyg!
Har länge funderat och oroats lite över detta. Är både sköldpadda och veggis och detta ämne har dykt upp otaliga gånger som vedertagna sanningar och påståenden. Skönt med lite vetenskap och perspektiv. / K
-
Det är en väldigt imponerande reklamkampanj som genererar genomslag till och med 40 år efter att den visades. Men det var aldrig en verklig rekommendation från Socialstyrelsen, det var bara reklam för bröd. Inget annat :-)
Jag försöker gå över mer och mer till vegetariskt, av både etiska skäl och hälsoskäl men det får ju inte drabba någon på andra sidan jorden tänker jag så det måste vara ansvarsfullt och hållbar odling. Annars kan jag likagärna äta kött, det gör samma skada på miljön då. Ful-soja (ocertifierad, regnskogsskövlande) köper jag inte, jag försöker verkligen aktivt undvika det även om det är svårt ibland.
Och om det inte framgår tydligt att det är certifierad soja, då köper jag inte alls. Då är det sannolikt inte bra soja, det hade de skrutit med på förpackningen med både text och loggor.
Det är en djungel... Men jag försöker navigera så gott jag kan.
-
Googla på hundrasen Shiba så får du se en helt underbar "mini"-Akita. Vänner till mig har en så´n och trevligare, sötare hund har jag aldrig träffat! Shiba är mellan 35 och 38 cm i mankhöjd, Akita är 60 till 65 cm, annars är de väldigt lika, självständiga, orädda, lättlärda, förutom utseendet.
Jag undviker också ful-soya och äter mera vegetariskt än förr men då och då en riktigt god, ekologisk köttbit med bea till!
-
Ååååå
En SÅN vill jag ha!!! En mini-akita ju! Samma söta hund, i mindre och mer praktiskt formatJag gör som du, njuter en god biff eller en stek ibland, men är ganska vegetarisk däremellan. Jagar ekologiskt på längden och bredden, då kan i alla fall inte jag äta kött varje dag. Det blir för dyrt. Men jag klagar inte, jag får chansen att testa det indiska köket till exempel, de är mästare på att göra god vegetarisk mat. Det finns så mycket gott i världen, om man vågar leka lite med smakerna och vågar prova sig fram :D
Logga in för att skriva en kommentar.