icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992230
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
23 januari 2012 20:42
11

De snälla kolhydraterna

Från Vetenskap och hälsa: "Det senaste forskargruppen vid Antidiabetic Food Centre har tittat på är om viss mat kan öka halten av hormonet GLP-1. GLP-1 bildas i tarmen och har en rad gynnsamma effekter som har betydelse både för diabetes och fetma. Exempelvis underlättas blodsockerregleringen och mättnaden ökar. Hos personer med typ 2-diabetes har man sett att nivån av hormonet GLP-1 är lågt och i vissa nya läkemedel tillför man därför extra hormon. Det forskarna såg var att nivån av GLP-1 i blodet var högre hos dem som hade ätit kärnbaserade kornprodukter. Anledningen tycks vara att sådana kornprodukter ökar fermenteringen av kolhydrater i grovtarmen, det vill säga att de gynnar de ”snälla” bakterierna i tarmen. Med kärnbaserade kornprodukter menas produkter med stort inslag av hela kornkärnor, till exempel kokta kornkärnor i form av matkorn eller pumpernickelbröd. - Det är första gången man har sett ett samband mellan fermentering av kolhydrater i grovtarmen, en ökad frisättning av GLP-1 och ett dämpat blodsockersvar hos människor, säger Inger Björck. [LANK]http://www.vetenskaphalsa.se/kornprodukter-kan-minska-riskfaktorer-for-hjart-karlsjukdomar/[/LANK] Från Diabetes.se: [FET]Jäsning i grovtarmen[/FET] I försöket, som gjordes på friska individer, infördes ännu ett moment: man studerade effekter vid en måltid 10 timmar senare. Då noterades en jäsning i grovtarmen av de kolhydrater som inte var nedbrytbara i kornbrödet, vilket frigör energi som bakterierna utnyttjar för att växa till. Förutom kornfiber innehåller brödet resistent stärkelse, som fungerar som en typ av kostfiber. Resultatet för individen blir en rad gynnsamma förändringar, som markant förbättrad glukostolerans och dessutom en signifikant ökning av det mag- och tarmhormon som kallas GLP 1, ”den nya värstingen i vardande” enligt Inger Björck. Hormonet utsöndras otillräckligt vid typ 2-diabetes och kompenseras via vissa nya läkemedel. Den gynnsamma effekt på glukostoleransen som kunde ses efter 10 timmar uppnåddes hos samma försökspersoner när de fick äta ett vitt bröd som inte bakats med hela, utan delade, kornkärnor samt resistent stärkelse. Det visar, enligt Inger Björck, att det handlar om en prebiotisk process, som gynnar nyttiga tarmbakteriers tillväxt. Försök på djur har tidigare visat att prebiotiska kolhydrater kan påverka GLP 1, men nu har man för första gången visat det även på människa. – Att man kan påverka GLP 1 med kosten tycker jag personligen är väldigt intressant och det ger också en stark och logisk brygga till läkemedelssidan. Nu börjar man ju prata om förebyggande läkemedel och då är det viktigt att också tala om livsmedel med den egenskapen, säger Inger Björck. Källa: [LANK]http://www.diabetes.se/Templates/Extension____6055.aspx[/LANK] Mer om studien: [LANK]http://www.ffsc.lu.se/afc[/LANK] DN om kornkärnor: [LANK]http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fika-pa-kvallen-och-du-ater-mindre-lunch[/LANK]

Kommentarer

  • 23 januari 2012 20:57
    Mycket intressant. Tack för det.
  • 23 januari 2012 22:31
    Bummlan
    Både gott och nyttigt, med andra ord. Tänk vad naturen är generös!
  • 23 januari 2012 22:40
    Ja, som vanligt handlar det inte om att totalt utesluta det ena eller andra utan välja rätt.
  • 23 januari 2012 22:47
    Bummlan
    Den saliga balansen och förmågan att rikta handen åt rätt håll :) Äta av allt, men inte alltid och inte hur mycket som helst. Synd att "lagom" och "sunt bondförnuft" är så osexigt. Jag tror man kommer ganska långt med det.
  • 23 januari 2012 22:50
    Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt ;)
  • 23 januari 2012 22:51
    Bummlan
    Som bortblåst, tycker jag det känns som. Är det växthuseffekten? ;)
  • 23 januari 2012 22:52
    Ja, vi blir för varma om huvudet så då kokar förnuftet bort :-)
  • 23 januari 2012 22:52
    Fast sätter man då fötterna i frysen har man det i genomsnitt rätt bra enligt statistiken :-)
  • 23 januari 2012 22:53
    Bummlan
    XD HHIHI!!! Kan foliehattar skydda mot värme? Eller har de motsatt verkan, tro?
  • 23 januari 2012 22:57
    Risken finns att de förstärker effekten, så montera en lite fläkt för säkerhets skull. Men ta inte en för stor, för annars flyger du iväg :-)
  • 23 januari 2012 23:04
    Bummlan
    Men om jag ser till att ha det blankaste utåt. Men det är nog säkrast med propeller också. Och risken för att jag flyger iväg är minimal, nu fö tiden. Men om jag flaxar lite extra med armarna för att svalka mig så vet man aldrig ;)

Logga in för att skriva en kommentar.