icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996332
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
2 februari 2012 22:41
24

Det går inte ihop...

Jag läste en ganska intressant sak i kvällstidningarna. Jordbruksverket har kollat försäljningen och den ser intressant ut: Den totala konsumtionen av [FET]kött, inklusive charkvaror som korv och bacon[/FET], har ökat med [FET]33 procent [/FET]under perioden 1980–2010. Det kan man kanske tillskriva LCHF. [FET]Choklad och godis[/FET] har ökat med drygt [FET]50 procent[/FET] medan förbrukningen av [FET]läsk och cider har trefaldigats till 91 liter[/FET] per år och person sedan 1980. Samtidigt äter vi i dag [FET]dubbelt så mycket grönsaker [/FET]som för 30 år sedan, även om intresset för rotfrukter har legat på ungefär samma nivå sedan 1990. Vårt sug efter [FET]frukt och bär [/FET]ökar stadigt, mest för bananer, meloner och posten övriga frukter som ökat med [FET]143 procent sedan 1980[/FET]. Dubbelt så många tioåringar är överviktiga i dag jämfört med på 1980-talet. Mellan 1980 och 2005 har svensken ökat tio procent i vikt - men bara en procent i längd, visar rapporten "Kalorier kostar", som är framtagen av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO. Det går inte ihop. För att [KURSIV]alla [/KURSIV]siffror ska öka på det där viset måste befolkningen som helhet rycka in och shoppa loss! Det räcker inte att skylla på "den stora djävulen kolhydraterna", "det fruktade fettet" eller vad det nu kan vara som är den senaste skräcken. Om vi åt som man gjorde på 1980-talet ([LANK]http://www.body.se/artiklar/kost/20101106/dieta-som-man-gjorde-pa-80-talet/?page=1[/LANK]) kanske vi skulle väga som vi gjorde då också? Bara en tanke... Jag hittade faktiskt ingen relevant statistik på hur man motionerade och hur aktiv man var på 1980-talet men så vitt jag minns så kollade vi t ex inte på TV varenda kväll. Det fanns bara två kanaler, och inte så många program som faktiskt var intressanta. Vi ungar skulle vara ute och leka, datorer och sånt fanns inte. Så jag minns 1980-talet som rörligt, aktivt. Men jag kan minnas fel. Hur minns ni ert -80-tal, ni som var med?

Kommentarer

  • 2 februari 2012 22:55
    Det var bättre förr.
  • 2 februari 2012 23:00
    Hörrö Jämmer, vad du ser nere ut :-) Till dig: [LANK]http://www.youtube.com/watch?v=wFCBoeUFPTM[/LANK]
  • 2 februari 2012 23:06
    Så jävla hemskt haha. "Devisen "fettet brinner i kolhydratens låga" var något vi trodde stenhårt på." - wunderbart. Eller när man slog till med en riktig ätardag! Ett paket riskakor WOHOOOOO. Nu har vi så energitäta livsmedel att man endast behöver ta en tugga för att komma upp i den mängden kalorier. Torsk och potatis Tonfisk och ris Kyckling och ris Magert rött kött och potatis Äggvita, ris och banan Lax och bakad potatis Makrillfilé Riskakor Havregryn Proteinpulver/aminosyror och multivitamin Tjaaaa, varför inte? Fett opti!
  • 2 februari 2012 23:19
    Men vad har minskat då? Potatis vet jag att vi äter mindre av, men det måste ju vara något mer? Eller är det bara så att vi ökat vårt totala intag av mat rent generellt? Om godis ökat med 50% och läsk ... nu kanske jag misstag mig men trefaldigats betyder det en ökning med 200%... Om man har 1 från början plus 200% innebär ju plus 2 så att det blir 3? Jaja strunt samma. Grönsaker dubbelt det blir ju en ökning med 100%. Om kött bara ökat 33% så skulle det betyda att vi äter en mindre andel kött nu än för 30 år sedan. För övrigt fyllde jag 10 år 1981. Jag var en riktig pysselmaja och satt mest på mitt rum och ritade, klippte och klistrade. Men jag var magrast i klassen ändå. Kan bero på att jag är uppfödd på älgkött, egenodlad potatis och kokta egna morötter. Steksky var ofta den enda sås som serverades till. Ganska kalorifattig mat skulle jag tro. Som vuxen har jag nu grädde i allt. Steksky, vad är det liksom? Brunt vatten med lite salt i. Äter folk sånt numera?
  • 2 februari 2012 23:26
    Bummlan
    Jag som var från 23-32 på 80talet minns det som en jäkla massa pizza, pilsner, cykla överallt om man inte gick. Pogade hela nätterna. Mycket torsk, var det. Med äggsås. GOTT! Linsgrytor och råris redan då. Och soppor. Och bröd. Grovt bröd. Läsk var en sällanvara. Chips och sånt likadant. Linserna och råriset får nig stå för mig. Jag var knäpp redan då. Men resten var rätt allmänt. Godis var inte heller så vanligt. När jag åkte hem till föräldrarna för att äta mig mätt fick jag grytor, lasagne, rostbiff och potatissallad var en klassiker. GUD så kul det var att tänka tillbaka. Skulel kunna hålla på hur länge som helst. Men om det var så mycket bättre vete tusan.
  • 2 februari 2012 23:26
    Steksky används väl främst som smaksättare i såser nu för tiden. Eller jag gör det i alla fall.
  • 2 februari 2012 23:28
    Bummlan
    Samma här. Skulle aldrig servera steksky som sås idag. Men man gjorde det då, tror jag. Mamma vispade ur stekpannan med lite vatten och mjöl. Och vips hade vi en god sås :)
  • 2 februari 2012 23:33
    "Konsumtionen av färsk potatis minskar medan konsumtionen av potatisprodukter som pommes frites och chips ökar." Källa: Jordbruksverket Och det stämmer med SCB`s rapport att potatisproduktionen ökade med 7% förra året:
  • 2 februari 2012 23:34
    [LANK]http://www.scb.se/Pages/PressRelease____324921.aspx[/LANK] Och där fick jag med länken :-)
  • 2 februari 2012 23:36
    Bummlan, så gör jag fortfarande sås :-) Lite vatten, mjöl+vatten i en sån där knepig burk, skaka som fan och vispa ner i skyn. Klart :-)
  • 2 februari 2012 23:36
    Hahaha, så jävla hemskt. Jag har dock aldrig fattat varför folk flyr från potatisen. Fy fan vad den är god i alla dess tillagade former. Tanken på att få vara utan potatis känns befängt. Älgfärsbiffar, kokt potatis och kantarellsås eller något liknande. Jävlar vad sugen jag blev nu :)
  • 2 februari 2012 23:36
    Bummlan
    Jag åt nog mer pommes då än nu. Och mer kokt potatis nu än då. Men jag antar att jag inte är så stor del i det stora hela. maken och jag pratar dock med längtan i rösten om tiden då man fick dela en 33 cl läsk med lillebror på helgen hos farmor och farfar. Och tumstocken åkte fram så det skulle bli lika i glasen. [FET]Det[/FET] var bättre förr ¤C:)
  • 2 februari 2012 23:39
    Bummlan
    Skalpotatis är så gott så man dånar! LadyG - en sån där knepig mojäng som jag skakade ihop en Naturdiet och en skopa proetinpulver i ikväll. Och upptäckte den hårda vägen att det inte är bra att diska dem genom att hälla i lite varmt vatten och diskmedel och sen skaka. Mitt nyröjda kök fick diskmedelbubblor på sig.
  • 2 februari 2012 23:42
    Pottpott, bortsett från att den är god är den förbaskat näringstät också så den har fått lite oförtjänt dåligt rykte tycker jag. *gapskratt* Tack Bummlan, då vet jag att jag ska undvika det i framtiden :-)
  • 2 februari 2012 23:45
    Jag tror, och det är en kvalificerad gissning, att svensken äter mer mat (och kastar mer mat) än 1980 helt enkelt. Det bara måste vara så. Folk verkar tro att "Bäst före" egentligen betyder "Giftigt efter".

Logga in för att skriva en kommentar.