icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990429
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
14 februari 2011 13:29
6

Genetik igen

Jag skrev om genernas inverkan på viktnedgång tidigare (här: [LANK]http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15831808[/LANK]) och nu hittade jag ytterligare en artikel i ämnet (här: [LANK]http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dina-gener-kan-avsloja-hur-du-bantar-bast[/LANK]) som gjorde mig nyfiken. Skribenten testar själv, det ger artikeln en intressant vinkel. Dessutom är den inte odelat positiv, tvärt om. [FET]"Jag frågar genforskaren Erik Ingelsson på Karolinska institutet om han tror att dna-testet faktiskt har rätt. Han kartlägger också gener som är kopplade till fetma. - Det här är ett jättespännande område. Generna i testet har betydelse för ämnesomsättningen, men det är inte säkert att det är just de generna som spelar störst roll. Det behövs fler gener och större studier som visar samma resultat. Om jag ska vara lite hård så tycker jag att man kan jämföra det här med ett horoskop. Det är alldeles för tidigt att sälja det till konsumenterna. Inom kanske fem till tio år kan det finnas ett test som faktiskt håller vad det lovar, säger han. Mai-Lis Hellenius, som är livsstilsprofessor vid Karolinska institutet, menar att testet trots allt är ett första steg mot en skräddarsydd behandling mot övervikt. - I dag drar folk med varandra i olika modedieter. Men forskningen visar att det inte finns en metod som fungerar för alla. Vi har skilda gener och vi påverkas olika av vad vi äter. Vissa far till och med illa av en del extrema dieter. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna ge individuell rådgivning utifrån olika gentest i framtiden, säger hon."[/FET]

Kommentarer

  • 14 februari 2011 13:49
    Har inte läst artikeln än men en sak som jag har funderat mycket på är att jag alltid varit knubbig/tjock och min syster alltid pinnsmal. Det har med kroppsbyggnad att göra men mycket med hur vi äter. Jag har sedan jag var liten velat ha sötsaker, bullar, godis you name it och massor av det. Medan hon eg är helt ointresserad men kan äta ibland. Jag har undrat hur det kommer sig. Men jag lägger inte mina viktproblem på det utan på mig själv. Jag är själv ansvarig för vad jag stoppar i mig.
  • 14 februari 2011 13:54
    sasssyy
    jag kommer ju från en familj/släkt där alla är överviktiga mer eller mindre, men också har varit hyffsat friska fram tills mina föräldrar om man säger så.. farsan fick ju överviktsdiabetes vid 34 och mamma dog 54 år gammal delvis till följd av övervikten (men det var även andra saker som spelade in)...Man undrar ju lite om gener kan hålla sig friska trots övervikt....i ett visst antal generationer liksom, isf hänger jag ju skitlöst. Men jag har ju också varit kärnfrisk, haft perfekta värden och mått prima trots att jag som mest vägt 120 kg, lågt blodtryck och låga blodfetter och perfekt sockervärde...men blodtrycket har ju börjat krångla sen jag fick barn för 6 år sen... Det är spännande med genetik men tyvärr är jag för lat för att sätta mig in i det hela *S*
  • 14 februari 2011 14:00
    Sasssyy, bara för att man har generna emot sig behöver man ju inte ge upp för det. Ärftligheten är ju bara en del av helheten, livsstil och aktiva val är ju också en del. Jag har också släkt på nära håll som har hjärtproblem i olika former, och det kan jag ju inte göra något åt. Men jag motionerar och sköter mig, det är det jag [KURSIV]kan [/KURSIV]göra. Det som gjorde artikeln så intressant och var anledningen till att jag ville att fler skulle läsa den är att det spelar stor roll vad man stoppar i sig. "Forskarna kunde se att de kvinnor som hade matchat rätt diet med sina gener hade gått ner nästan sex kilo i vikt i snitt. De som hade ätit en kost som inte passade deras genkod hade i snitt bara gått ner två kilo." Jag har alltid trott på [KURSIV]kalori in - kalori ut[/KURSIV], och det stämmer fortfarande. Men det är inte enbart så enkelt. Formeln är mer komplicerad än så.
  • 14 februari 2011 14:08
    sasssyy
    Absolut, inte tusan ger jag upp *S* Det har ju bara taggat mig mer att gå ner och inte hamna i samma fälla som dem.. även om jag skulle få leverproblem och /eller diabetes så är ju mina chanser att må bra större om jag är hyffsat normalvikig. Det där med diet efter person har jag alltid sagt, för 6-7 år sedan när LCHF kom var det skrämmande hur de som lyckats gå ner i vikt med den dieten var näst intill rabiata i sina "frälsningsförsök" alla andra dieter dissades hårt och jag blev nästan förbannad på en del av dem.... Nu verkar det ändå sjunka in i folk att för en del är LCHF suverän, kanske det enda sättet att nå en hälsosam vikt, medans det för andra inte är en väg att gå. Jag har testat ALLT i viktminskningsväg och för mig funkar LCHF inte, men jag dissar inte metoden som sådan för jag ser ju helt klart och tydligt att den har effekt...på en del. Jag läste om en "ny" diet som hyllar kolisar istället, carblovers eller nåt sånt där (men det handlar ju om långsamma kolhydrater så klart) och för mig vore den toppen. Men det är nog många som skulle gå upp eller tom må dåligt utav den. Vi är inte maskiner, alla fungerar inte likadant, därför är de här artiklarna väldigt intressanta som visar på hur man kan "matcha" dieter..
  • 14 februari 2011 14:30
    Då reagerade du som jag på utmaningen med taskiga gener :-) Det är så skönt att debatten börja nyanseras - äntligen - för det finns ju alla de sorter. Allt från inuiter som i princip bara lever på kött och fett till naturfolk i amazonas som tvärt om nästan bara lever på frukt, rötter och bär och så alla varianterna där emellan. :-) Och kan två helsyskon födas med olika hårfärg, som ju också styrs av genetiken, så vore det väl inte långsökt att tänka sig att en kan födas med gener lämpade för högfettskost och en annan med tvärtom-generna? Tyvvärr verkar jag höra till den där lilla gruppen som måste vara försiktig med både fett och kolhydrater men nån ska ju vara sån också :-)
  • 14 februari 2011 16:50
    Jätteintressanta artiklar, undrar vilken kategori man tillhör? Lyssnade på en konferance på youtube (amerikansk) igår och där pratade han om en studie där folk hade gått på olika dieter, hög-protein eller hög-kolhydrat och en balanserd och summan av kardemumman var att alla 3 dietgrupperna hade gått ner ungefär lika mycket i snitt. så, man måste nog köra det som passar en själv, men om man kunde få hjälp med att vet vad som passar hade ju det varit perfekt. Så forska på bara!!!

Logga in för att skriva en kommentar.