icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5990188
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
2 februari 2011 12:58
8

Glykemisk belastning

Ibland är GI (Glykemiskt Index) ett trubbigt verktyg, tycker jag. Ananas t ex har ett skapligt högt GI (66) men är inte ett dåligt livsmedel för det. För att få i sig 100g kolhydrater krävs nämligen nästan ett kilo ananas! Då tycker jag att GL (Glykemisk belastning) är ett lite bättre verktyg, eftersom det även tar hänsyn till mängden kolhydrater i produkten. GL = (gram x GI) / 100 Nu är jag inget mattegeni, men ananas innehåller cirka 11g kolhydrater / 100g och om en portion är 100g får vi den här ekvationen: GL = (11,7 x 66) / 100 GL blir då 7,7 och det är ju lågt och bra, det ger alltså en liten påverkan på blodsockerkurvan. Nu ska jag bara hitta en tabell med GL-siffrorna så jag slipper räkna själv också, för jag är inte bra på matte och jag är inte road av det.

Kommentarer

  • 2 februari 2011 13:02
    Tror att jag sett en någonstans för länge sedan men minns inte var. och håller absolut med dig, förstår inte riktigt vitsen med GI när det nu faktiskt är ganska missvisande.
  • 2 februari 2011 13:13
    sasssyy
    GI är ju inte en diet som sådan i viktminskningssyfte utan en medicinskt framtagen diet för diabetiker. Har en vän vars dotter har diabetes och de äter enligt GI och sen de började med det har man kunnat sänka dotterns insulin. Och GI var aldrig tänkt att bli ett viktminskningsredskap även om det har visat sig att det funkar på en del. Vad beträffande ditt matematiska tänk har jag inte en aning om ifall du har rätt eller inte för jag har noll koll på sånna saker *S*
  • 2 februari 2011 13:17
    Det är det GL handlar om, kolhydraternas påverkan på blodsockret fast mer avancerat och detaljerat än GI som inte alls tar hänsyn till mängden. Men utan GI-siffrorna kommer man ingenstans med GL, så det hänger ihop. Om GI/GL-tänket fungerar för diabetiker, för att hålla blodsockret i schack ska det nog fungera för mig också även om jag inte har diabetes utan bara vill ha stabilt blodsocker i största allmänhet :-)
  • 2 februari 2011 13:27
    Visst är det fler än diabetiker som vill hålla blodsockret i balans, inte minst för att hålla humöret på en jämn nivå. Och vilken "metod" man använder för att gå ner i vikt är ju synnerligen individuell vad som passar bäst. Att avstå ifrån vissa livsmedel såsom ananas tex. för det glukemiska indexet pga att verktyget är trubbigt och det finns bättre är ju synd eftersom ananas i detta exempel är nyttigt på många vis.
  • 2 februari 2011 14:27
    Det finns en liten lista på http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm jag använde den ett tag men som sagt, den är ju inte så omfattande
  • 2 februari 2011 15:12
    sasssyy
    Det där med blodsocker är OERHÖRT viktigt för mig... eller.. för min sambo mer *S* Han märker DIREKT om jag slarvat med maten under dagen så egentligen borde jag vara inne lite mer på GI tänket men just nu tar jag ett steg i taget och försöker lära mig att äta ordentligt vid tre stora mål/dag och lägga in lite mellanmål...Jag är annars slarvig med maten och när jag väl äter blir det fel och för mycket. Inte alls bra för blodsockret...eller min relation ;-)
  • 2 februari 2011 15:15
    DET känner jag (eller min sambo snarare) igen :-) Problemet är att jag inte märker att jag får munnen full av taggtråd, "tolerant som en trampmina" har jag fått höra bl a, men jag jobbar på saken :-)
  • 2 februari 2011 16:06
    hej ja blodsockret är viktigt för mig äter jag inte var tredje timme så får jag himla huvudvärk o blir lynnig o jobbig. hälsn yrla

Logga in för att skriva en kommentar.