icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5996612
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
11 november 2014 11:11
3

Proteinets roll

Högproteinkost är viktigt om man vill ha ut maximalt av sin träning, kroppen kan ersätta det mesta och trixa och dona, men den kan inte bygga mer eller starkare muskler utan tillgång på protein! För balans behöver vi ungefär 0,8g protein per kilo vi väger i kroppsvikt. För att bygga muskler eller bevara dem vi har medan vi går ner i vikt bör man åtminstone få i sig 2g per kilo man väger.

En annan sak som kanske inte är det första man tänker på är att om man överäter reagerar kroppen olika beroende på vad det är man överäter på. Kolhydrater och fett lagras in som fett i olika processer om man överäter det, men proteinet hanteras annorlunda. Kroppen bryter ner proteiner i sina beståndsdelar, till aminosyror, och några av de aminosyrorna (bland annat en som heter leucin) fungerar som en signal till kroppen att det är dags att börja bygga muskler.

Det som inte bara plaskar omkring i ytterst små mängder i blodomloppet kan användas som energi, men det som blir över ska ta den omständliga vägen att omvandlas till glukos först innan det kan lagras in som fett. Det är inte så vanligt att det sker. Dessutom är det inte alla aminosyror som kan omvandlas till glukos till att börja med.

Så, det låter ju bra och fint att det är svårt att lägga på sig fett av att överäta protein. Men det finns faktiskt en nackdel värd att nämna. Proteinet skickar en stark anabol (uppbyggande) signal, ju mer protein man äter ju starkare signal. Det i sin tur innebär att celldelningen ökar, och ju fler gånger det sker ju mer ökar risken att det skiter sig. Det måste inte gå fel, men risken finns där.

Men det gör den ju å andra sidan hela tiden.

Gillar

Kommentarer

  • 11 november 2014 11:50

    Vad innebär det med celldelning? (är det den hypade cancerrisken man talar om?) 

    I vilket fall, så bra information. Protein i form av kött är dessutom gott :) Det godaste jag har på tallriken varje måltid iaf

  • 11 november 2014 11:58

    Celldelningen är grunden för liv. Cellerna delar sig för att gamla celler ska förnya sig eller t ex för att en muskel ska kunna växa. Den processen är i sig inte farlig. Hudceller delar sig varje dygn eftersom de har kort livscykel medan t ex leverceller delar sig någon gång i månaden. Nervceller delar sig inte alls och kan alltså inte förnyas. Fettceller delar sig först när de är fulla och det behövs med lagringsutrymme.

    Det som är farligt är när det går fel, när en cell går bärsärkagång och börjar dela sig ohämmat. Varför det blir så vet inte forskningen, men det är i all fall det som händer när man får cancer. Den risken finns alltså inbyggd i de processer som är förutsättningen för liv.

    Det är bra att veta, men inget att hänga upp sig på eller förlora sömn över anser jag.

  • 11 november 2014 18:49

    Du är så klok! cool

Logga in för att skriva en kommentar.