Saltet kan locka oss att äta för mycket?
Det är inget nytt att vi blir törstiga av salt, och att risken för att vi dricker för mycket av t ex sockersötad läsk är överhängande om vi äter mat som är rikligt saltad. Det är därför barer och pubar bjuder på salta snacks, det de förlorar på gungorna tar de igen på karusellerna: saltet gör dig törstig så du beställer mer att dricka.
Men det är nu som först som forskarna börjar fundera på om salt kanske gör något mer än bara manipulerar törsten. När Ryssland började förbereda sina kosmonauter för den flera månader långa isolationen som en del av förberedelserna inför en eventuell resa till Mars passade man på att bland annat studera salt. Eftersom kosmonauterna var totalt isolerade och i en fullständigt kontrollerad miljö hade forskarna hundra procent kontroll på precis varenda aspekt av studieobjekten.
I omgångar testades 12g salt per dag vilket är ungefär dubbelt så mycket som amerikanska dietriktlinjerna anger. Därefter testades 9g respektive 6g per dag. Några saker hände som går stick i stäv med konventionell visdom. För det första drack konsmonauterna mer vatten ju mindre salt de fick. För det andra klagade de på hunger ju mer salt de fick. Detta satte myror i huvudet på forskarna på allvar, eftersom den enda variabeln de förändrade var saltet.
Det verkar som att salt påverkar mer än bara smaken, den verkar påverka vår känsla av hunger och locka oss att äta mer än vi borde. En detalj som forskarna reagerade på var att kosmonauterna ville ha mer att äta när de fick mycket salt i maten, men de begärde inte mer att dricka. När de gjorde samma tester på möss fick de samma resultat. Mössen åt mer mat när de fick mycket salt, de blev däremot inte nödvändigtvis törstigare. En teori, som delvis bevisades genom studien på mössen, var att mycket salt tvingar levern att producera mycket urinämne vilket kräver bland annat protein.
Men det förklarar inte helt och hållet vad det är som händer, vilket lämnar oss med tanken att om det är svårt att gå ner i vikt och alla andra faktorer redan är inräknade kanske man ska ta en extra lång titt på saltet. Det är lätt att få i sig betydligt mer än det kosmonaturena fick, nu hittar jag inga dagsaktuella siffror men DN, SvD och SVT pratar om mer än dubbelt så mycket som SLV rekommenderar och de rekommenderar max 5-6g salt per person och dag (mer för män än för kvinnor). Då kan man ju räkna själv...
Det finns ju salt i nästan allt, till och med i sådant som frukostflingor, pepparkakor, ost, smör och ljus sirap så risken för saltbrist är extremt låg, då får man ta i. Jag kan komma på några möjligheter att drabbas av saltbrist, jodbrist eller båda men det är ganska mycket otur involverat eller bakomliggande sjukdom och större delen av Sveriges befolkning ligger inte i den riskzonen helt enkelt.
Men det är gott.
Och det är där faran ligger... Kombinera lite salt med lite fett så har du en för hjärnan oemotståndlig kombination. Vissa går igång på lite salt, fett och sött. Andra på sött och salt. Salt och fett är jättevanligt.
Det är värt att överväga åtminstone när vågen tvärnitar nästan gång, eller hur?
Mer läsning:
https://www.svd.se/sverige-slarvar-med-saltet
http://www.dn.se/debatt/med-mindre-salt-i-maten-blir-vi-mycket-friskare/
http://www.webmd.com/diet/obesity/news/20170501/salt-weight-connection?utm_content=buffer0bb19&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer (Om salt och vikt)
https://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110711151451.htm (Om salt och beroende)
http://www.foodnavigator.com/Science/Is-salt-linked-to-obesity-Study-links-adolescent-salt-intake-to-obesity-and-inflammation (Om salt, övervikt och inflammationer)
Gillar
Kommentarer
-
Tack för ett intressant inlägg.👍
-
Mycket intressant 👍 säger jag som precis ätit salt skinka😉
-
Möcke intressant! Tur att jag tittade in här!
-
Intressant läsning men min doktor sa att jag skulle äta mera salt för jag hade saltbrist. Men inga mängder förstås.
-
Som chips då, salt och fett och nästan oemotståndligt. Jag har en lämplig skål som jag äter ur, och får inte hälla upp mer. Hela familjen gör likadant, så vi har varsin och inte en stor gemensam
-
Verkligen intressant och tänkvärt. Själv saltar jag nog i övermått, gillar smaken. Men bör kanske öka de andra kryddorna istället Detta tål att tänka på.
Tack LadyG
-
Intressant! Jag hör till dem som får "saltsug" emellanåt. Man får passa sig!
-
Oj, här har det hänt grejer medan jag skövlat i garanget vill jag lova! Vad kul
Det är spännande att jag inte är ensam om att vara mer saltsugen än sötsugen!
Jag är inne på att saltet är en farligare skurk än vi kanske tror. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till i fortsättningen, för det studeras friskt på området just nu.
Den enda gång jag fått problem med för lite salt var när jag marathontränade hårt och inte ersatte alla salter jag svettades ut, men det är som inget normaltillstånd för genomsnittspersonen i Sverige.
I övrigt friska personer som motionerar lite mer måttligt än vad jag gör lär inte ha problem att få i sig det salt och jod man behöver.
Vet man med sig att man svettas mycket en varm sommardag kan man ju alltid avsluta dagen med en Resorb vätskeersättning. Mycket effektivare, mycket nyttigare och det är för kroppen den perfekta blandningen av salter och mineraler. Det lärde jag mig av marathonträningen, att helt vanliga Resorb är suveräna att ta till om det är ovanligt varmt eller man tränat ovanligt hårt.
-
Jag tycker i bland om att läsa statistik för våra länder Svenskarna är det land i Europa som äter minst salt per individ, tycker själv jag äter salt mat i bland men har med fåt rekommenderat att äta mer salt mot muskelstelhet hette det låg för lågt i mina salt värden men tro man bränner en hel del när man tränar och det var där för jag låg lågt.
Minna matvanor i dag fungerar bra, lät att gå ner det jag vill, och aldrig sugen så varför ändra på ett vinande koncept, när jag tränade så räknades allt efter vikt och äter mindre salt ju mindre jag väger efter som jag kräver mindre mat. Äter aldrig chips för har aldrig gillat det något vidare sådant man åt för att få i sig ölen, som jag inte häller gillar mer en till en blodig köttbit.
-
Man vet ju att det inte är så bra med salt, jag saltar aldrig potatisen när jag kokar den. Jag är väldigt känslig för salt, äter jag något som är salt sväller jag i benen direkt.
-
Bra och läsvärt. Tack LadyG 👏
Jag saltar i kokvattnet men ytterst sällan vid bordet som många gör ...innan de ens smakat på maten 😲
Kanske ska dra ner på den mängd jag faktiskt förbrukar och se.
Är dock väldigt sällan törstig ens på en varm dag. Måste alltid tänka på att dricka...😬
-
Kom på det var min hjärtläkare som varnad för salt brist, det förvärade hjärtflimret sa han, måste varit tidigt ute, men för lite salt är farligtb för hjärta har man sakt,
http://ettsotareblod.se/ny-analys-lite-salt-i-kosten-kopplat-till-hjartsjukdom/
Lagom är bäst tror extremsaltfatg kost är farlig, och våra förfäder hade vä'ldigt lite hjärt problem, där kan man tala om salt mat när min far var barn. Hans hjärta var så starkt så han levde flera år när kropen var slut.
Senast uppdaterad 6 maj 2017 23:33
-
Nu är artikeln inte ny (jag vaknade för typ tio minuter sen, men kan jag hitta den så snabbt finns det antaglgen massor mer att hitta):
"Vi strör i oss mest salt i Europa, fem gånger så mycket som vi behöver - och det är inte bra för blodtrycket.
Det anser njurspecialisten och professorn Mattias Aurell."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10244856.ab
Fast har man en sjukdom, som t ex hjärtflimmer, kan det eventuellt behövas extra salt eftersom komponenter i salt behövs för att förmedla nervsignaler (och de tär ju det som felas när man har flimmer, signalerna är för många/fel). Det säkraste är att ta upp frågan med sin läkare, om man har njur- eller hjärtsjukdom.
Det är spännande det där, just att de är inne på att salt kan påverka hungerkänslan. Jag tyckte det var rätt svårt att lära sig av med att toksalta på allt, men nu tycker jag det mesta är för salt i stället. Men att det skulle gå att äta för lite salt för en frisk person är jag ytterst skepiskt till som sagt, det finns ju salt i nästan allt utom ren olja och grädde
-
Till favoriterna har hört rostbiff med grillad halloumi och lite krisp. Det åt vi till lunch idag och det var bara alltför salt, upptäckte jag. Resultat av att jag minskat salt i maten under några månader nu? I fortsättningen får det bli några få tärningar grillad halloumi i en sallad... Håller för övrigt med gasten - med mindre salt i maten har jag fått två smala ben i stället för två telefonstolpar.
-
ulla165, har du också märkt av att omfånget krymper även om man inte gått ner i vikt när man minskar på saltet? Det börjar likna ett mönster i mina ögon. Mina fingrar svullnar så ringarna knappt går att få av om jag äter för mycket salt.
Logga in för att skriva en kommentar.