icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5998670
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
15 mars 2012 11:48
12

Skruvar på kostplanerna

Sitter och överväger mina inköp och vad jag ska satsa på för sorts mat framöver, och den senaste studien om rött kött har absolut påverkat mina planer. Jag kommer att dra ner på chark, processat kött och sånt ännu lite mer än tidigare till förmån för mer fisk och fågel. Det betyder inte att jag överger det röda köttet, bara att jag blir mer sparsmakad med vad jag lägger på tallriken. [FET]Röda listan (undvik för det mesta)[/FET] Bacon Korv Andra chark¬produkter Nötkött Griskött Fårkött Rådjur Älg [FET]Gröna listan (bra mat)[/FET] Kyckling Kalkon Andra fåglar Fisk Nötter Mejeriprodukter med lågt fett¬innehåll Grönsaker Bönor och ¬linser Fullkorns¬produkter Eftersom hjärtproblem är den vanligaste anledingen till dödsfall i vår släkt tänker jag inte chansa bara för att nån diet är mode just nu. Sambandet är tydligt och finns där, oavsett om man väljer att se det eller ej. Det kostar inte så mycket tankemöda att välja fisk, fågel och nötter från gröna listan istället för korv, kassler eller bacon. Det krävs faktiskt en mindre arbetsinsats i köket för att göra en god kyckling curry än det krävs att göra en god köttgryta så även tidsmässigt tjänar jag på bytet. Om jag inte är helt ute och cyklar är det röda köttet dyrare dessutom, om man inte köper billigt djurplågerikött förståss. Där har jag moraliska betänkligheter, och köper enbart svenskt kött från ekologiska gårdar. Då blir det dyrt, tyvärr och då väljer jag hellre bort det röda köttet helt än köpa billigt djurplågerikött. Nog sätter jag glatt tänderna i en fin biff eller kassleromelett även i fortsättningen, bara inte varje vecka. I fortsättningen kommer det bli mer kyckling, lax, makrill, kalkon, torsk, sej och flundra. Så länge jag hittar MSC-märkt fisk och svensk fågel. Visst är jag trasslig? :-)

Kommentarer

  • 20 mars 2012 17:41
    Jag är sååå glad att jag är vegetarian och aldrig har ätit kött!
  • 15 mars 2012 12:01
    Nej inte trasslig bara lite mer medveten, min fisk, kveite lax o torsk samt sei är egenfiskad i Norge, bra man har vänner som bor så till att roligt fiske innebär fisk i frysen Köttet köper jag fån en granne o vet där har djuren det bra Sluta äta ska vi väl inte behöva!! men mer tänk på vilken uppfödning
  • 15 mars 2012 12:13
    Mja, undersökningar i all ära. Jag kommer äta som tidigare i rimliga mängder.
  • 15 mars 2012 12:35
    Jaropi, vilken härlig lyx att veta vart fisken kommer från och precis hur färsk den är :-) tolwyn, det är tyvärr inte bara en undersökning. Enstaka samband brukar jag inte bry mig så mycket om, det kan vara så mycket annat (mätfel, bias, placebo - you name it). Det blev för mycket för mig nu bara, det var säkert den tjugonde undersökningen jag snubblade över som hade ont att säga om rött kött av olika skäl. Åt var och en efter sin fason dock, jag tänker inte försöka sno din biff :-)
  • 15 mars 2012 12:39
    Jag läste också den artikeln och jag kommer verkligen också dra ner på köttet och processat kött här hemma till förmån för fisk och fågel och veggimat. Tur vi alla är olika annars hade väl köttproduktionen stannat upp om alla hade valt bort det =) Nu är det dags för LCHF pannkakor och golf, tjingelong om en bra dag!
  • 15 mars 2012 12:44
    Visst är det så, det är mångsidigheten och att vi är olika som gör mänskligehen spännande :-) Ha en trevlig dag du också!
  • 15 mars 2012 14:12
    eovine
    Ja det är tur att vi alla är olika och ska så få vara. Säger som tolwyn - "alla dessa undersökningar"! Varje år kommer en mängd undersökningar som skrämmer sk-n ur folk rent ut sagt. Året efter dementeras farligheten i det de gällde. Nä, jag ids inte läsa dem ens, för då får jag inte äta annat än det "skogen ger" i princip och DET är ju farligt det också med tanke på radioaktivitet, miljöförstöring etc. Hm, rådjur och älg? De har väl funnits i våra skogar för jämnan och borde inte finnas på no-no-listan. När människan var "jägare" så slank det nog ner en hel del vilt. Så varför inte lägga till hare, kanin, hjort etc på ok-listan också. Det bästa vore om vi alla kunde återgå till självhushållning, men det låter sig tyvärr inte göras. Nä, jag fortsätter sätta i mig mitt dagliga bröd och mitt protein av alla de slag...
  • 15 mars 2012 15:58
    Gör du det, jag redovisade bara min ståndpunkt i frågan. Jag försöker inte ta ifrån dig ditt kött.
  • 15 mars 2012 16:42
    Jag måste fråga, LadyG. Klassade undersökningen även rent kött som farligt eller var det mer processat kött på olika sätt som var farligt?
  • 15 mars 2012 16:53
    [KURSIV]"Unprocessed and processed red meat intakes were associated with an increased risk of total, CVD, and cancer mortality in men and women in the age-adjusted and fully adjusted models (Tables 2, 3, and 4)."[/KURSIV] Även efter att de räknat bort andra risker (som stillasittande, rökning etc) såg de en högre mortalitet totalt sett. [KURSIV]"When treating red meat intake as a continuous variable, the elevated risk of total mortality in the pooled analysis for a 1-serving-per-day increase was 12% for total red meat, 13% for unprocessed red meat and 20% for processed red meat."[/KURSIV] De pekar dock ut just bacon och varmkorv, jag [KURSIV]tror [/KURSIV]det är nitrit som är problemet här men jag har lite svårt att tolka texten: "Unprocessed and processed meats contain similar amounts of saturated fat and heme iron; however, other constituents in processed meat, particularly sodium and nitrites, might explain the additional harm of processed meats. The high sodium content may increase CVD risk through its effect on blood pressure. Nitrites and nitrates are frequently used in the preservation of processed meats, and blood nitrite concentrations have been related to endothelial dysfunction and impaired insulin response in adults." Det verkar som att en biff, obehandlad, r ett bättre val än t ex bacon eller kassler och båda får stryk av kyckling och fisk. Om jag inte tolkat undersökningen fel :-)
  • 15 mars 2012 17:01
    Och kassler som alltid ansetts nyttigare för att det är "rent" kött :D Skönt att jag inte hamnar fullt ut i den farliga gruppen eftersom det vi äter är i princip uteslutande rent kött från vilt, nöt och gris från släkt. Dock är jag för mycket rovdjur för att kunna släppa köttet fullt ut så de nuvarande begränsningarna jag har i dagsläget dvs 90 gr kött per måltid får duga :) Tycker dock att de som kan lägga om kosten är starka som lyckas med det.
  • 15 mars 2012 17:18
    Ja, det var innan vad-han-nu-heter på SvD (han med "Äkta vara" och alla arga artiklar om E-nummer) pekade ut att skinka, kassler och korv dräller av nitriter som förvisso dödar boutilismbacillerna som i sig är dödligt farliga men också rör till det rejält för bland annat insultinkänsligheten och blodtrycket. Förutom att nitrit i höga doser är cancerframkallande då, men det har SLV vetat länge :-) Jag blev lite gladare när jag tittade bakåt i mathistorien. Så där hemskt mycket chark äter vi inte, och det lilla röda kött vi köper är mest filé och lyxigare kött för lite festligare tillfällen så jag behöver egentligen inte ändra så mycket när det kommer till kritan. Jag fick egentligen bara ett argument till för mig själv varför jag äter som jag gör. Man kan se det så här också: Så praktiskt att vetenskapsmännen håller med mig :-) Fast njutningen är viktigt, så jag köper hellre en fin köttbit njuter av den en fredagkväll än köper en massa billigt skräpkött och sitter och tuggar "sadelväskor" 4 dagar i veckan. :-) Särskilt som det är så lätt att lyckas med fisk (säger jag som till för några månader sen knappt visste vad som var fram och bak på en firre) :-)

Logga in för att skriva en kommentar.