icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5992810
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
29 juli 2013 10:58
9

Smaker

Jag har börjat laborera på allvar med glassmaskinen hemma. Själva grundreceptet, 5 äggulor, 4dl grädde, 1dl socker ändrar jag inte så mycket. Däremot trixar jag med smakerna. Jag har testat att vispa ägg och socker fluffigt, hetta upp grädden med vaniljstång och låta det sjuda sakta. Låter grädden svalna innan jag blandar ner den i äggen (vill inte att gulorna ska koagulera av den varma grädden). Tar upp stången, petar ut fröna och kör därefter vamiljsmeten i glassmaskinen. Det blir en så len gräddglass att det är galet. Jag har aldrig ätit något så gott i glassväg innan. Byt vaniljstången mot lite ingefära samt skal och saft från en citron, då ska grädden inte koka. Då får du en så underbar citronglass att håret på armarna lockar sig av förtjusning. Smaksätt med Kung Markatta kakaopulver, eller skal och saft från en apelsin, saffransessens, mintessens eller ananassaft och bitar av färsk ananas. Jordgubbar och andra bär är givet i glass också. Dessutom testade jag att göra sylt på ett halvkilo jordgubbar som vart över efter senaste efterrätten, fast jag blandade ner skal och saft från en lime i allt det söta. Himmelskt gott! Nu äter jag inga mängder glass, men jag tycker om att göra så frysen är ganska full. Däremot blev det inte så våldsamma mängder sylt av 500g bär så det kommer nog att klara sig, det hinner nog inte mögla innan vi käkat upp det. Kanske... Vi äter inte så mycket sånt heller. Ironiskt egentligen, för det är ju inte så att det inte är gott. Tvärt om, det är ju fantastiskt gott! Så varför det inte blir mer, eller oftare kan jag inte svara på... Hur som helst har jag en citrusfas just nu. Jag gjorde wok häromdagen och tillsatte rapsolja (som inte har någon egen smak) samt skal och saft från en citron när woken var nästan klar, och pudrade över riven ingefära och saltade försiktigt. Jag hade velat ha ostronsås eller fisksås, som det skulle ha varit men den var slut så jag fick improvisera för att få med sältan. Grönsakerna, främst de wokade morötterna, stod för sötman och broccolin för krispet. Kycklingen stod för det mjuka och såsen för det syrliga och friska. Istället för en tung och kryddig wok blev det en fräsch och lätt anrättning som passade perfekt i värmen, särskilt med nudlar till. Fast ris fungerar antagligen lika bra, om man vill. Det känns att det är måndag i dag förresten, det var trögt att komma igång...

Kommentarer

  • 29 juli 2013 15:36
    Glass är en av de få saker jag inte är beroende av, glass och chips :) Bra det för idag är det första faste dagen :) Så kul att du fortfarande är här så jag kan läsa om dina träningsbedrifter och bli trött bara av läsningen :)
  • 29 juli 2013 16:14
    Glass är min STORA last Går inte att ha nåt hemma för vips så ligger den en hög med tomma papper i mitt knä :) När jag väl kommer igång med träningen igen så kommer det bli lite glass, lite oftare. Anser att om jag tränar mycket så kan jag unna mig lite
  • 29 juli 2013 16:16
    Jag tycker det är roligare att göra glassen än äta den, det är själva experimentet som är det roliga. Ungefär som matlagning, det är upptäckandet och kombinerandet jag är förtjust i :-) Jag är som en feminin variant av hemlige Arne nästan :-)
  • 29 juli 2013 17:15
    Jag gillar också att prova nya saker i matlagning osv har dock aldrig testat göra egen glass. Att prova nya saker har jag tyvärr alltid med mig, ser jag nåt nytt i affären så ska det testas. Spelar nästan ingen roll vad det är. Är det nåt sött så funderar jag inte ens på det, då ligger det i korgen utan att jag tänker på det
  • 29 juli 2013 17:17
    Sen äter jag kanske inte upp allt jag köpt men jag provar iallafall lite av det. Lite dumt och inte speciellt billigt, har det visats sig.....
  • 30 juli 2013 09:31
    Låter underbart gott=) Vad för sorts glass maskin har du. Jag har en liten från OBH Nordica funderar det med en sådan tro? Har ej testat min än
  • 30 juli 2013 09:51
    Donny, glass kan man göra även utan glassmaskin. Fast då får man röra manuellt i glassmeten, iaf någon gång i halvtimman för att det ska bli smidig och len glass. Sunset, vi har den här, [LANK]http://www.obhnordica.se/Default.aspx?ID=941&ProductID=PROD663[/LANK], men jag funderar seriöst på att köpa en annan för den är väldigt liten och inte så praktisk. Jag skulle vilja ha en med inbyggd kompressor.
  • 30 juli 2013 10:20
    Bgitta
    Nu blev jag sugen på glass. Undrar om man kan byta ut sockret mot sötningsmedel ?
  • 30 juli 2013 10:24
    Ja, det borde gå på samma sätt som man kan baka med sötningsmedel? Man får väl smaka av så det inte blir sån där knepigt smak som det kan bli om man tar för mycket sötningsmedel, annars ska det väl inte vara så mycket annorlunda? Jag har stevia hemma, jag ska nog testa det vid tillfälle, om inte annat för att det är ett kul experiment ju :-)

Logga in för att skriva en kommentar.