Tidig födelsedagspresent
Jag är en liten nörd när det gäller maskiner och tekniska prylar. Dessutom älskar jag att laga mat. Så gissa om den här födelsedagspresenten hittade hem!
Det är en köttkvarn från Bosch med tillsatserna för att riva och mala saker samt korvhorn och passertillsats. Jag fick den ett par veckor för tidigt, men jag tänker inte klaga! Det var så roligt att göra äppelmos, äntligen blev det MOS! Inte äppelbetong i nån slags diarrébrun färg, inte soppa i samma gräsliga nyans. Gyllengult, fräscht äppelmos med rätt syrlighet och kulör. Så där som jag aldrig fått till det innan i bara kastrull.
Det ska förstås både testat att göras korv och malas grejer, vi hade en köttkvarn sedan tidigare men den var långt ifrån lika stark som den här. Över 4kg kött i minuten kan den mala. Underbart helt enkelt!
Jag vet, det kan tyckas överkurs med alla maskiner och manicker, det mesta borde man kunna göra med kastrull. Med den skillnaden att jag faktiskt aldrig lyckats göra äppelmos förrän igår. Jag har inte ätit så här gott äppelmos sen jag var liten och nallade av det mos farmor brukade göra. Nu är farmor över 90 och kokar inte mos längre, och jag har fram tills nu inte lyckats göra eget så gissa hur mycket äppelmos jag ätit de senaste 30 åren...
Nästa projekt blir förstås att använda korvhornet, det kan bli ett äventyr som jag sett fram emot väldigt länge. Jag kan ytterst lite om korv än så länge, men det ska väl gå att ändra på.
Undrar just om inte den här manisken kan passera hallon och hjortron också, så att de blir ätbara? Jag avskyr de där irriterande fröna som alltid ska sätta sig mellan tänderna, på precis det där stället man inte får loss dem ifrån utan tandpetare, tandtråd, mellanrumsborste och blodvite.
Jag är förtjust i mina manicker och maskiner, jag bara önskar att jag hade ett lite större kök, med fler väggurtag och mer bänkutrymme så jag kunde ha fler framme samtidigt. Vissa maskiner, som Actifryen, används ofta medan Pastamaskinen används lite mindre ofta och råsaftcentrifugen är en säsongsmaskin som bara går varm när det är gott om svenska frukter och grönsaker från ekologiska odlingar. Matberedaren står framme och används väldigt ofta, i perioder flera gånger om dagen! Våffeljärnet däremot har jag inte rör på mycket länge.
Eftersom jag inte är så rask eller händig i köket får jag låta maskinerna vara det åt mig. Matberedaren knådar degen bättre på de 10 minutrarna jag ger den än jag själv lyckas med på 20 minuters hårt arbete. Vissa saker är maskinerna helt enkelt bättre på än vad jag är. Dessutom är de roliga att greja med!
Medan vi gjorde äppelmos igår kokade vi kräftor och förberedde, så ikväll ska det bli kräftkalas här hemma. Givetvis ska vi ha en västerbottenostpaj också, annars vore det inte kräftkalas, eller hur?
Det stinker öl i hela köket, senast det luktade så illa var när jag skulle koka whiskykola. Det gick ju som det gjorde dessutom, jag behöver fortfarande komma på hur man ska bära sig åt för att det ska bli bra. Det är verkligen inte lätt att göra goda kolor... Undrar om det finns någon maskin för det?
Ha en fortsatt trevlig helg!
Gillar
Kommentarer
-
Åh, njut av lite västerbottenspaj för mig också - så mumsigt! 😃
-
Det är nog det godaste på hela bordet, tycker jag som älskar ost
-
Vilken maskin! Min har havererat förra året (nja, den hade ´gjort sitt... ärvde den efter svärmor som i sin tur köpte den ny mitten av 1960talet) så nu kikar jag runt efter en lämplig och bra maskin. Den här som du visar ser mycket intressant ut :)
-
Det är inte deras billigaste, men det är ganska viktigt eftersom nyckelkomponenter (som drivaxel och liknande) är i metall/gjutjärn. Billigare modellen kan ha platsdetaljer inuti maskinen som kan gå sönder om man belastar den för hårt, men jag har svårt att se att man kan göra det med en Boschmaskin. De har satsat på att den ska tåla stryk, men så väger den ju där efter också!
Enklare saker, som matarrör och liknande kan ju gärna vara i plats men just skruven och drivaxel och det inuti det ska ju gärna vara metall så det håller länge. Misstänker att det var gjutjärn i din gamla maskin, så att det var därför den klarade sig så länge?
Logga in för att skriva en kommentar.