Våffeldagen i antågande
Jag vet precis vad jag gör på måndag.
Bästa våffelreceptet hittade jag i min gamla bok från stenåldern, "Min kokbok". Med jäst blir våfflorna goda även när de kallnat, och de behåller fraset mycket längre än några andra våfflor jag testat.
Inga snabbvåfflor här om jag får be, så ofta äter vi inte våfflor att jag inte kan ta mig den tiden och grädda riktiga istället.
Jag föredrar dock att göra våffelskålar, det går fort och är ungefär lika lätt eller trassligt som att göra vanliga våfflor. Den stora skillnaden är hur enkla de är att piffa till och servera
Våffelskålarna gör jag i ett särskilt järn som vi skaffade på ren impuls när en butik skulle lägga ner i samhället. De sålde ut allt, och då köpte vi järnet på vinst och förlust.
Det inköpet ångrar jag inte, det är superenkelt att göra ätbara glasskålar eller våffelskålar till frukt och grädde.
Alla delar som används i själva gräddningen är maskindiskbara.
Våffelskålarna blir mindre än en fullstor våffla så barnet orkar med flera stycken, vilket gör att hon samtidigt får i sig betydligt mer frukt än hon skulle ha ätit om hon hade fått vanliga våfflor.
Eftersom det lär bli någon form av firande då så är det lika bra att jag planerar in det på en gång, så att det ryms i budgeten. Är man förberedd och har planerat för det blir det lättare att hantera dagens matval.
Jag tycker inte om överraskningar, inte på den fronten i alla fall.
Idag tänker jag ta det lugnt, jag har varit i farten med min motorsåg varenda dag sedan jag tog körkortet för motorsåg men nu är jag mör. Träningsvärk är bara förnamnet. Jag är trött, in i märgen.
Det är mycket lyfta, baxa, flytta och bära. Att jag tränat styrka är anledningen till att jag hållit ihop som jag gjort, men nu vill jag ha en paus. Åtminstone från styrkekrävande aktiviteter.
Även om det inte händer supermycket på viktfronten, bara -5,7kg på knappt 8 veckor, så känns det när jag drar på mig arbetskläderna att jag stänger dem lättare än förut, och sågskyddsbyxor är inte så stretchiga att jag kan skylla på det. Det är jag som ändrat mig.
Återigen borde jag använt måttband, men det verkar som att det är något jag inte kommer ihåg förrän långt efter att jag börjat.
Fast å andra sidan, jag har mina arbetskläder att jämföra med. Det fungerar faktiskt det med.
Gillar
Kommentarer
-
Jag har inte använt mitt våffeljärn på ett tag, men då blir det att ta fram det på måndag.
Jag kommer att sikta på lchf-variant. Troligen vispad grädde och blåbär/jordgubbar till. Jag ska knåpa till någon bra sort, troligen tillsätter jag vetegroddar i smeten. 😋 -
Ha ha LadyG! Alla är vi olika; men fem komma sju kilo på knappt åtta veckor? Alla har vi olika referensramar... 😂Det är i mina ögon supermycket.. Mycket bra jobbat!
Förstår att du vill ha snabba resultat och visst är det roligt! Jag har gått ner 7,5 kilo sen i julas... orkar inte ens ta reda på hur många veckor... jo 14 kanske?
Jag älskar mitt våffelskåljärn för att det blir mindre deg att äta upp och mer att fylla. Gärna med nyttigheter.. Fraset i munnen kommer också till. Synd att mina barnbarn istället älskar degiga...helst pannkakor..😁
-
Jag har gått ner 1,4 kg sedan julafton. Och det är jag mycket nöjd med eftersom jag dessutom gick upp efter jul... 🙄
-
LinusPL det känner jag igen, jag har åkt upp och ner jag med. Jag är tacksam för att jag åkt ner mer än upp, men det känns som att jag haft tur mest.
BirtheX, jag har ju så mycket att ta av, det känns som att ska jag hålla på och dutta på det här viset kommer jag att nå målvikt 2035
Jag vet, jag är otålig, men jag får försöka hejda mig antar jag. Ingen blir gladare av att jag stressar över det också
-
2035 ja, för mig då ca 1 kg per år, ca 1 hg i månaden - det är ingen panikbantning direkt 😂
Å andra sidan, slog det mig just nu, att det också räcker med denna minimala uppgång för att få ett hemskt resultat: + 10 kg = ca +1 hg/mån!!! 😱
-
LinusPL, om man ser det på det viset är det helt plötsligt väldigt mycket
-
våffellaggar har varit en följetång här hemma. Skaffa den första när jag flyttade hemifrån i mitten på åttio, ett hyfsat järn men inte som det mamma hade hemma, prototypen för eljärn. Sedan har jag utan att ljuga köpt minst sex sju stycken, som jag kaserat för att de inte varit bra, tills jag hittade ett järn i klass med mammas. Bara att lyfta upp den är ett styrkepass, med bakelit i handtag och en gigantisk sladd. Första jag gjorde var att byta ut sladden och bara behöll kontakterna. Gjorde ett par skurvåfflor och sedan så har det varit mitt bästa järn, och jag har bara det och två andra kvar (varav det första är ett av dem).
Köpte på secondhand för lite över två hundra kronor och det är nog ett av de bästa köpen jag gjort på secondhand, den andra var en Kockums gryta på 4 liter för under två hundra, bara att diska och fetta och bränna in igen.
Har aldrig gjort på jäst tidigare, så det blir det jag testar iår, tack för tipset.
-
Grattis till körkortet 😊 bra jobbat!
Våffelskålarna ser så goda ut
-
Här lär det bli mjölfria våfflor. De har vi gjort i flera år nu. Lite tunnare...men goda, tycker vi.
GRATTIS till viktminuset...bra jobbat ...och du är ju så vältränad i övrigt, så inte konstigt kläderna sitter lösare.
Senast uppdaterad 22 mars 2024 09:14
-
Klaraelv, våffelsmet som får jäsa, antingen man tar färsk eller torr jäst, blir riktigt bra. Jag testade torrjäst förra gången, det fungerar precis lika bra!
Tack Mot1mål!
Bella50, mjölfria? Hur gör du då?
-
Jag har gjort våffelsmet på havremjöl och de har varit smarriga och frasiga. Det är ändå ett lite bättre alternativ än med rent vetemjöl..
-
BirtheX, det fanns att köpa havrevåfflor på mix för något år sedan, men Kungsörnen slutade med dem. Vilket var synd, för de var de absolut godaste våfflorna de hade.
Tänker testa LadyGs recept, men ta havre och mixa till mjöl och byta ut hälften av vetemjölet.
-
Recept kommer på våfflorna LadyG
-
Håll tillgodo med detta och mina egna noteringar. Hoppas du kan läsa ?
Det står Matdagboken överst...men det receptet hittade jag inte där.
De går bra till wraps oxå...utan vanilj då...
Man behöver knappast smöra våffeljärnet... trots minskad smörmängd i smeten.
Senast uppdaterad 23 mars 2024 09:02
-
Smälter du smöret och har i? Halva mängden alltså?
Logga in för att skriva en kommentar.