icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Med- och motgång, mat- och träningstankar. Jag älskar att skriva och gör det med både ironi, hjärta och ett stort allvar.
8 augusti 2011 10:01
1

Att dra ner på kalorierna

Att spara på kalorier är väl något som de flesta som går ner i vikt försöker göra om det vankas nåt extra gott ex. till kvällen. Här kommer några kcal-snåla tips för er som vill spara! :) [UNDERSTRUKEN]Soppor.[/UNDERSTRUKEN] Soppar är perfekta att svänga ihop när man behöver "spara" och oftast kan man påverka fett- och kolhydratshalten betydligt genom att tillsätta/dra ifrån. Mixa för krämig konsistens utan grädde - tillsätt en klick creme fraiche eller rör ner Philadelphia för att öka mättnadshalten: ¤ Bondssoppa - fräs lök, slantade morötter, kål, broccoli och vitlök i lite olja på botten av en stor kastrull. Häll över vatten och koka upp med hönsbuljong och några delade potatisar. Koka potatisarna mjuka och tillsätt slantad wienerkorv. Värm upp och krydda. ¤ Potatis- och purjolökssoppa - fräs hackad purjo (från båda ändar) med en tärnad gul lök, häll över vatten och stjälp i råa, slantade potatisar. Koka mjukt, och stöt/mixa sedan soppan till den konsistens du vill ha. Krydda. ¤ Löksoppa - Strimla gul lök (+ ev. ljusa delen av purjo) och fräs i lite smör. Koka upp med grönsaks- eller kycklingbuljong och smaka av med kryddor. Timjan är gott i! ¤ Grön ärtsoppa - Fräs vitlök med gul lök i lite olja. Tillsätt frysta gröna ärtor, koka upp med hönsbuljong och mixa sen soppan slät innan du kryddar och värmer upp den igen innan servering. [UNDERSTRUKEN]Sallader.[/UNDERSTRUKEN] Gör dina sallader lite roligare än den vanliga tomat-gurka-isberg. Kolla efter annorlunda grönsaker, slanta i frukt och bär, strö över nötter eller riv ner rotfrukter. Servera med en god dressing, ett gott bröd eller hemgjorda krutonger. Sallad behöver inte vara tråkigt! ¤ Grekisk sallad - (består INTE av isbergssallad!) Dela goda kvisttomater, skiva gurka och strimla rödlök. Vänd med lite balsamico och olivolja. Servera med kalamataoliver och en bit riktig fetaost. Ringla över lite god olivolja, krydda med oregano, salt och malen svartpeppar. ¤ Getostsallad - Bottna en tallrik med blandad sallad. Spenat och maché är gott. Riv över en morot och en rödbeta. Fördela getost över salladen och toppa med reducerad balsamico och solroskärnor. ¤ Ljummen kycklingsallad - Grilla eller stek kyckling. Woka valfria grönsaker/rotfrukter och servera med kycklingen och smulad, kall fetaost. ¤ Räksallad - Strimla isbergssallad, rödlök, gurka och plommontomater. Blanda i skalade räkor och servera med ett klyftat kokt ägg och en halv skivad avocado. [UNDERSTRUKEN]Efterrätter.[/UNDERSTRUKEN] Visst går det att göra kcal-snåla efterrätter som alla ens gäster kan äta! ¤ Hallondessert - Rör samman hallon med kesella lätt och Philadelphia. Söta med honung/sötningsmedel, desserten ska vara syrlig! Servera med ett par färska hallon och en kvist grönt. ¤ Fruktsallad - Köp lite roligare, exotiska frukter än äppleapelsinbananvarianten. Häll över lite mineralvatten och pressa över citron. Servera varvat med vaniljkesella eller honungssötat yoghurt. ¤ Gino - Skiva söta och syrliga frukter och gratinera i ugnen med riven mörk choklad och hackade nötter. Servera med turkisk yoghurt eller lättglass. ¤ Smoothie/mjölkdrink - Stajla med att mixa ihop en god läskande smoothie eller en skummig mjölkdrink. Med rätt ingredienser i fina glas känns det faktiskt som en väldigt lyxig dessert!

Kommentarer

  • 8 augusti 2011 11:05
    HPaan
    Det var första gången jag har hört talas om mineralvatten på fruktsallad, det måste jag prova nästa gång. Något annat som är riktigt gott när ett sötsug sätter in är dadlar och turkisk yoghurt, riktigt effektivt även om man får en riktig blodsockerdipp eller vill stilla hungern lite kanske inför en middag så att man inte äter alldeles för mycket.

Logga in för att skriva en kommentar.