Socker
Jag kom in i en diskussion för några dagar sedan med en vän efter träningen. Vi diskuterade matvanor och hur vissa livsmedel kan lura en. Ett exempel är (med inspiration från piwaneks blogg: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&UserID=13903&BloggID=15801146) smaksatt mjölk som man dricker eller ger sina barn för att det är godare och lättare att få ner - som innehåller mängder med tillsatt socker.
Samma sak gäller med saft.. och sen nämnde min vän juice. Hon menade att frukt är ju nyttigt, så juice kan man väl dricka utan vidare. min motkommentar var att frukt innehåller socker och oavsett hur nyttigt företagen vill att man ska tro det är så kommer socker ändå alltid att vara socker.
Hur som helst ledde detta till viss nyfikenhet från min sida; vilka är effekterna av socker gentemot fruktsocker? Och google is my friend: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=175 .
Väldigt intressant läsning och en sak som fick mig att fundera ytterligare var det som stod mot slutet av artikeln. Nu kan jag inte så mycket om diabetes men hög blodfetthalt brukar ses som ett förstadium till diabetes. Bör man då undvika att överkonsummera fruktsocker om man har risk för diabetes? Samtidigt ska ju fruktsocker vara bättre för diabetiker än vanligt socker för att det inte shock-sockrar kroppen som vanligt socker gör.
Kommentarer
-
Jag har jobbat mkt med diabetes patienter då jag är sjuksköterska och brukar råda dem ungefär så här: Frukt i sin naturliga form går bra, det är mkt fibrer i dem och blodsockerkurvan blir jämn och fin. Pressad fruktjuice saknar det mesta av dessa fibrer och gör att blodsockerkurvan stiger och dalar på ett annat sätt och är inte lika bra för diabetiker.
-
Dr Robert Lustig, University of Californa, har gjort en föreläsning om socker som heter, Sugar the Bitter Truth. Den finns på YouTube om du har en timme till övers. Mycket lärorikt. Lustig hävdar: "He argues that fructose (too much) and fiber (not enough) appear to be cornerstones of the obesity epidemic through their effects on insulin." Intressant artikel på sund.nu. Det finns långt mycket större skurkar än just frukt. HFCS, majs glukos som kemiskt gjorts om till fruktos (high fructose corn syrup) och som används som sötningsmedel till väldigt mycket: I Sverige hittar man modifierad stärkelse, dvs. renframställda enkla sockerarter, dvs. glukos/fruktos, bakom följande *tossiga* dimridåer i t.ex. barnmat, bröd, flingor, välling, gröt: juice av apelsin, glukossirap, fruktossirap, juice av citron, juicekoncentrat, jucie av tranbär, E1442 tapiokabaserat, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel, druvjuice, maltodextrin, kostfibrer, E1412, E1442 (potatis), glukos-fruktossirap, druvsocker, stabiliseringsmedel, stärkelsesirap, sirap, fiber från sockerbeta, druvsirap, vetestärkelse, mältat grahamsmjöl, äppeljuicekoncentrat, päronjuicekoncentrat, risstärkelse, malt (korn), honung, maltextrakt, frukt, maltextrakt (korn), druvsocker, rismjöl, malt från korn, 100% vete (sic!), invertsocker, russin, modifierad potatisstärkelse, poatisflingor, modifierad stärkelse, kostfiber (inulin), dextrinerat maltos, oligofruktos. Var och handlade idag. Läste en hel del förteckningar. Skrämmande läsning.
Logga in för att skriva en kommentar.