icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag har varit överviktig sen jag började i lågstadiet. Med undantag för när jag gick i gymnasiet för då gick jag ner till 63 kg med hjälp av viktväktarna. Jag behöll den vikten tills jag träffade min sambo. Efter det började jag sakta gå upp i vikt. Efter 2,5 år hade jag gått upp 15 kg, sambokilona kallar jag dem. 2007 blev jag gravid och gick upp ca 13 kg under graviditeten, de försvann dock ganska snabbt efter förlossningen men efter att jag slutat amma gick jag snabbt upp i vikt. Det gick så långt att jag vägde/ väger mer än vad jag gjorde som höggravid. 103 kg var jag uppe i. Fick en smärre chock när jag ställde mig på vågen, trodde på högst 98 kg. Jag vägde 93 kg som höggravid. Jag började fundera på gastric bypass men jag skulle inte få den gratis, man måste ha bmi 40 eller 35 men då ska man ha diabetes eller sömnapné. Min moster berättade att hennes inneboende gått ner 30 kg med LCHF. Jag har alltid tänkt att jag aldrig skulle klara av att avstå från potatis, pasta, bröd etc men jag gav det ett försök, ett sista försök att gå ner i vikt och kanske bli gravid igen då vi inte lyckats nu på 2 år. Än så länge är det inga problem och i skrivande stund väger jag 95,1 kg. 25 kilo kvar till mål. 2012: Är nu tillbaka här efter ca 1 års uppehåll. Jag lyckades bli gravid och vid invägningen på mvc vägde jag ca 96 kg. Nu när min son är en månad gammal väger jag idag (3 maj 2012) 89,9 kg. Jag gick endast upp 6 kg under graviditeten men gick ner 11 kg. Ett kilo har jag gått ner efter 2 dagars LCHF-diet. Har återigen börjat med det nu efter att ha läst Katrin Zytomierskas bok " Dags att bli smal- Lchf på mitt sätt". Känner mig jättemotiverad!

2014: Uppe i 100,7 kg igen efter en tredje graviditet! Har gått ner till 98,7 kg på två veckor och vill fortsätta gå ner i samma takt. Ska förhoppningsvis gifta mig i april 2015 och jag MÅSTE komma i form tills dess! Följ mig i min resa och ge mig gärna motivation och hjälp på vägen genom att kommentera mina blogginlägg.
12 maj 2011 21:01
20

LCHF eller bara bra mat?

Jag funderar och funderar.. Vad tycker ni, ska jag försöka äta endast LCHF-mat eller ska jag äta bra mat bara? Fortsätta att inte äta bröd, pasta, potatis etc och äta mkt grönsaker men tillåta frukt, hårt bröd, gröt etc..I såna fall slutar jag äta mkt fett. Vad tycker ni är det bästa sättet att gå ner i vikt på? Och hälsosammaste såklart? Tips och råd tack.. På tal om ingenting så har jag märkt att pergotime gör att jag går upp ca 0,5 kg en vecka innan ägglossning och sen verkar det som om jag går ner det igen efter två veckor..Inte kul :(

Kommentarer

  • 12 maj 2011 21:28
    Positiv
    Jag börjad med LCHF men det passade inte mig! Min kost består av Protein, kolhydrater och fett! Ungefär lika delar med något mer av proteiner! Jag ätter 6 – 7 gånger om dagen! Äter ofta fet fisk mitt på dagen! De gör att jag håller mig mätt länge och att jag har många kalorier kvar på sen eftermiddag /kväll att njuta av före och efter min träning! Är mätt och belåten och går ner i vikt!
  • 12 maj 2011 21:40
    Tack för ditt svar..Ja uppenbarligen så finns det ju många sätt att äta på när man ska gå ner i vikt..Jag ska fundera lite till och försöka skriva en lista på vad jag får äta och inte äta..
  • 12 maj 2011 21:45
    Jag är en person som inte klarar förbud eller att hela tiden behöva planera o trixa. Därför passar det mig bäst att räkna kcal för då kan man äta allt (men inte alltid) och får inga problem om man blir bjuden på mat eller i andra sociala sammanhang. Men det finns de som inte alls tycker att de här sakerna är jobbiga o då får man ju se på andra argument. Fundera lite på hur du är och hur ditt liv ser ut så hittar du förhoppningsvis det som passar dig bäst.
  • 12 maj 2011 21:49
    Det har väl inte varit några större problem hitills,jag har inte alltid hållit mig under 20 g kolhydrater per dag men har gått ner i vikt ändå, dock tycker jag att jag står still alldeles för ofta. kan stå still i två veckor och sen gå ner två kilo plötsligt tredje veckan. Jag vill äta på ett sånt sätt att jag går ner 0,5-1 kg per vecka och självklart står man still ibland men inte lika ofta kanske..
  • 12 maj 2011 21:50
    Positiv
    Lycka till!
  • 12 maj 2011 21:50
    Och hittar jag ett sätt att äta på som tillåter mer än LCHF men ger lika stor eller ännu bättre, större viktnedgång, så vore det perfekt!
  • 12 maj 2011 21:54
    Samma här.. jag började med lchf men upptäckte att det inte kommer funka för mig i längden, eftersom jag inte kan hålla på med det i resten av mitt liv. Så nu kör jag lite lagomt av allt. Äter inga kolhydrater till middagen, men frukost och lunch får innehålla grövre saker. skippar chips och godis så ofta det går, ev. nån helgdag. Lycka till!
  • 12 maj 2011 21:54
    Ät allt ungefär som Positiv skriver. Jag beter mig ungefär på samma sätt. Har märkt att det, sedan årsskiftet när jag började, så blir det lite mer kolhydrater (mycke frukt) än fett och protein. Ibland när det ska vara grädde så blir det den lite fetare (27%)varianten och ibland den något magrare (ända ner till 4%). Jag gillar potatis så det äter jag flera gånger i veckan men jag äter lika gärna salladsblandningar. Mycke kyckling och lax. jag är ofta riktigt hungrig på kvällen gubben likadant så vi äter ofta rejäl middag på kvällen och då blir det morgondagens lunch av det också. Vi har minskat på portionerna och jag har gått ner i vikt rejält utan problem sen årsskiftet. Jag har hittat min grej och känner balans mellan matintag och fysisk aktivitet. Detta kan jag fortsätta med resten av mitt liv utan problem om jag får vara frisk. Blir jag stillasittande/liggande så får jag tänka om och minska på maten. Därför är det bra att få in rutinen att alltid använda MDB och föra in allt, både mat och rörelse. Du kan ju alltid försöka, välkommen att titta in på mina sidor, inget är hemligt. Jag älskar glass det kommer du att se och jag tar lite vin när andan faller på men sällan eller aldrig godis och kaffebröd. Lycka till önskar jag dig.
  • 12 maj 2011 22:09
    Positiv
    För att göra det lite enklare för mig så har jag stående menyer till en del måltider under vardagar: 07:00 Havregryn och en proteindrink, 10:00 ett kokt ägg, 12:00 Lunch Fet fisk och broccoli, 15:00 ett kokt ägg, Resten av måltiderna varierar. Dom två sista måltiderna så försöker jag balansera så att jag ligger rätt beträffande mineraler och vitaminer!
  • 12 maj 2011 22:12
    Var och en måste ju hitta sin grej så det blir hållbart.
  • 12 maj 2011 23:22
    marita49
    Ur Annika Dahlqvist bok " Doktor Dahlqvist blogg " "Högt intag av kolhydrater ger högt blodsocker . Högt blodsocker stimulerar till hög insulinutsöndring . Insulinet ger fett[FET]inlagring[/FET] och [FET]blockerar[/FET] fettförbränning. Det höga blodsockret omvandlas till fett i fettcellerna ." För mig är det enkelt -viktnedgång eller inte- jag börjar aldrig äta kolhydrater igen:-) Även detta ur boken : "En kolhydratätare måste promenera 40 min innan fettförbränningen kommer igång . En lågkolhydratätare startar fettförbränningen direkt" Marita
  • 13 maj 2011 17:15
    Tack så mkt för era svar. Jag har inte tänkt börja äta en massa kolhydrater. Största skillnaden kommer väl bli att jag kommer äta två knäckemackor till frukost ibland och äta lite frukt m.m och för att kompensera så drar jag ner en aning på fettet som t.ex vispgrädde i kaffet etc..ska iallafall prova i ett par veckor, märker jag att jag slutar gå ner eller går upp i vikt så får jag dra ner på kolhydraterna igen. Idag har jag ätit 1 glas mjölk, 1 kopp kaffe med mjölk, 2 knäckemackor med pålägg och gurka samt 1 tacossallad med ca 5 nachochips (kanske inte är det bästa men jag tänker inte ha dåligt samvete över det.)Känns inte som om man borde gå upp i vikt av det...
  • 13 maj 2011 17:38
    Positiv
    LCHF - low carb high fat Några som inriktar sig på en väldigt ketogen kost, i detta fall Låg kolhydrat - Hög fett kost är bl.a. doktor Annika Dahlqvist som har varit deras synliga ansikte i media och som nu fått ett visst erkännande hos Socialstyrelsen, där kosten nu anses kunna fungera för viktminskning och för diabetiker. Livsmedelsverket anser dock inte kosten vara bra i det längre perspektivet och rekommenderar den inte. Energiinnehållet är ca ca 5 % kolhydrater, 65 % fett och 30 % proteiner, en synnerligen ketogen kost alltså. ​ De som förespråkar kosten har döpt kostkonceptet till LCHF (low carb high fat). LCHF är en väldigt ketogen kostmetod som sagt och innehåller väldigt lite kolhydrater, där de långsamma kolhydraterna är att föredra, främst ovanjordsgrönsaker, dessutom betydligt mer fett än brukligt. Främst mättade fetter, från animaliska livsmedel, exempelvis rent smör bör intas. Producerade lättmargariner förkastas. ​ Man ska även undvika spannmål och frukt. Det finns många drag av Atkins samt Stenålderkost i kostrekommendationer inom LCHF fast i debatten ses en stark förskjutning mot ännu mindre intag av kolhydrater samt användande av ännu mer animaliska mättade fetter än i dessa kostmetoder! ​ Man anser sig har flera studier som även påvisar att hjärt- och kärlsjukdomar inte beror på en överkonsumtion av mättat fett utan av en överkonsumtion av kolhydrater, främst snabba sådana. Dessutom anser man att kolesterolet inte är boven i sammanhanget. En annan tes man driver är att det inte är energi in och energi ut som är det viktiga vid viktnedgång utan att det finns så många andra faktorer som påverkar vikten, som hormoner och där insulin är den stora boven om man intar för mycket kolhydrater. Kosten ska hjälpa diabetiker, diabetes typ 2 och personer som lider av övervikt enligt deras erfarenheter och de studier man hänvisar till. Kosten kan även minska eller ta bort astma och olika typer av allergier. ​ Positivt: LCHF har hjälpt till att nyansera och vända! debatten kring att mättade fetter behövs för kroppen och att vi inte behöver vara så kategoriskt rädda för dessa fetter som tidigare. De påvisar precis som flera andra kostmetoder att den största risken för övervikt ligger i för stort intag av snabba kolhydrater och att det oftast är den största anledningen till sötsug, större matintag, övervikt och många följdsjukdomar, se Gi-värde. Alla specialproducerade ligth produkter har också fått sig en känga vilket är bra då de naturliga råvarorna lyfts fram än mer i debatten. Deras påverkan på debatten kring kolesterolet blir också intressant att följa! Det samma gäller deras sätt att behandla diabetespatienter, här väntar vi med spänning på deras resultat. ​ Negativt: Flera förespråkare för LCHF har visat en nästan religiös övertro på sin egen diet, något som dessvärre också har visat sig i något skev och onyanserad kostdebatt inom andra delar. Detta kommer sig troligen av att flera av förespråkarna själva har haft stora kroppsliga problem och obalanser, däribland kraftig övervikt, ibland även diabetes typ 2 och upplevt sina egna påtagliga förbättringar när de börjat följa metoden för LCHF. Därför har debatten låtigt väldigt hätsk och det hade nog varit bättre om man fört fram sina åsikter och belägg lite mer nyanserat och överlagt om man ska vara efterklok! Detta har dessvärre också haft den konsekvensen att många som använder sig av LCHF som kostmetod undviker kolhydrater så mycket som möjligt, minskar kraftigt på grönsaker, förkastar frukt helt och hållet osv. Dvs. man äter en väldigt ketogen kost som kan verka torftig och skrämmande i mångas ögon... vilket även innebär att man knappt fyller på det naturliga glykogenförrådet som kroppen har inbyggt på grund av för litet intag av kolhydrater utan litar till att kroppen mår bäst av att nästan uteslutande förbränna fett och proteiner till energi! Hur det påverkar kroppen och psyket i det långa loppet vet vi inte! ​ Att kost och hälsa kan vara väldigt individuell, där det finns kulturer som äter övervägande del nyttiga kolhydrater och fibrer och har en exemplarisk hälsa är inget man vill prata om! Att frukter och grönsaker innehåller mängder av nyttiga antioxidanter som hjälper till mot sjukdomar som exempelvis cancer mm. är inget man heller diskuterar aktivt i dagsläget. Att de flesta djur vi äter får sin näring i sin tur från vegetabilier borde kunna öppna upp för att man även borde kunna äta mer vegetabilier än man förespråkar inom LCHF, kan man tycka? Därtill kan det finnas en viss risk för överkonsumtion av proteiner vilket inte anses bra av somliga. Inga studier har gjorts på vad det stora intaget av mättade fetter inom LCHF kan innebära för hälsan på sikt, för kroppen, hjärnans fulla funktion osv. ​ Dvs. det känns som att LCHF förespråkarna i sin iver att lyfta fram fördelar med sin kost dessvärre har varit allt för snabba att diskvalificera mängder av annan kost och de studier som gjorts på dess positiva inverkan på vår kropp. Dvs. man har lyfter fram vetenskapliga studier och belägg för sin egen kost men är inte särskilt intresserade av att diskutera de positiva studier som gjort på kost som man själv ej förespråkar! Troligen kommer man därför få backa bandet och i framtiden kanske kliva närmare andra aningen mindre ketogena kostmetoder som Stenålderkost och Atkins, kostmetoder som är betydligt mera öppna för mera grönsaker, frukt och bär mm. Det är så det brukar gå till! och det är därför som exempelvis nästan alla kostmetoder mer eller mindre har kompletterats sina råd kring kolhydrater och lågt Gi-värde de senaste decennierna, se Gi-värde. ​ Inom LCHF har man också en stor tilltro till att det inte är energi in och energi ut som är den viktigaste faktorn vid övervikt och viktbalans utan hänvisar oftast till att fett och proteiner bränner kroppsfett och är mättande i sig. Skulle därför vara trevligt med en studie på hur mycket kcal som personerna som uppenbarligen går ned i vikt med LCHF verkligen stoppar i sig varje dag, hur mycket de rör sig osv! Se energibehov. ​ Notera: Om du intar LCHF kost bestående av nästan uteslutande kött med få mjölprodukter, inga spannmål samt för lite frukt och bär, nötter och frön, nyttiga grönsaker som exempelvis kålväxter kan det innebära att du missar flera nyttiga näringsämnen. Bl.a. antioxidanter men därtill finns även en risk att du inte får i dig tillräckligt med C-vitamin, vissa B-vitaminer, exempelvis vitamin B1 men även mineraler, främst kalcium och mangan. Dessutom får du inte i dig tillräckligt med nyttiga fibrer och probiotika.
  • 13 maj 2011 21:28
    marita49
    Jag äter LCHF och jag har aldrig i mitt tidigare liv ätit så mycket grönsaker :-) Ja, jag har nästan ett sekt beteende och det beror på att jag mår så j-l bra har aldrig varit så klar i huvudet och varit så nöjd med livet så det är svårt att inta vara lyrisk ... Jag vill bara till dig [FET]positiv[/FET] säga att glykogen är något som kroppen producerar själv med hjälp av fett och proteiner så kolhydrater behövs inte för den saken skull ...... Och jag har inte diabetes 2 har aldrig haft ...har övervikt JA 26 i bmi ....Jag uppmanar den som är intresseard av LCHF att lässa på det finns så många forskar och läkare som slåss med att bekämpa penga industrin ....som tex läkemedelsverket
  • 13 maj 2011 22:40
    Positiv
    Det effektivaste sättet att går ner i vikt? Trots att det finns så många olika dietprogram så föreslår den mycket respekterade Mayo kliniken i USA att det är endast genom att räkna kalorier som man kan gå ner i vikt. Källa: Mayo Foundation for Medical Education and Research.

Logga in för att skriva en kommentar.