icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Med- och motgång, mat- och träningstankar. Jag älskar att skriva och gör det med både ironi, hjärta och ett stort allvar.
25 mars 2011 13:17
2

Tips på lite lyxigare smalmat:

[KURSIV]Nu kommer helgen och precis som många andra tycker jag och sambon om god mat, gärna med ett glas rött till och nån god efterrätt på det. Vill man hålla vikten kan ju det vara okej nån gång ibland, men vill man gå ner i vikt kanske man ska börja byta ut/förbättra maten utan att dra ner på den fina "helgkänslan". Här kommer några tips på lyxigare smalmat: - [FET]Gör en god sallad.[/FET] Isberg/tomat/gurka kan funka till vardags, men visst blir det roligare med ern lite lyxigare variant? Riv i rotsaker, tärna i nån citrusfrukt, testa nån god balsamico, testa lite mer exotiska fruklter/grönsaker som fikon, sharonfrukt eller varför inte kokos? Smula över ost eller toppa med nötter och frön - gör salladen till mer än ett tillbehör! - [FET]Kalla såser[/FET] funkar utmärkt att göra på kesella. För att inte sakna creme fraiche-smaken - se till att smaksätta ordentligt! Vitlök och örter kan aldrig bli fel, eller testa nåt nytt - experimentera! Varma såser blir tjocka och gräddiga med Milda Mat 4%. - [FET]Alternativ till vår älskade potatisgratäng[/FET]: Rostad potatis görs i ugnen utan olja = kalorisnålt. Potatissufflé görs på mos och kräver inget smör i moset. Goda rotfrukter är också gott att rosta - våga testa saker som rödbeta och sötpotatis! Bakad potatis passar ypperligt till en rejäl bit kött. Gör på vanlig potatis så blir de inte så stora. Ska ni servera ris till - blanda i grönsaker så riset "fylls ut". [FET]- Till efterrätt[/FET]: Honungsslungad grekisk yoghurt med hackade nötter. Fruktsallad (med roligare frukter!) med smaksatt kesella. Gino med sockerfri choklad och vaniljkesella. Kesella- eller yoghurtglass med bär. En god smoothie eller milskake på lättmjölk, bär och kesella - eller banan och kakao. Och framförallt: - [UNDERSTRUKEN][FET]Förbjud dig inte någonting[/FET][/UNDERSTRUKEN]. Ta hellre en liten bit potatisgratäng än att låta dig frestas av att du inte "får". Fyll upp resten av tallriken med sallad. Samma med sås - ta hellre lite gräddsås och njut av den än att tvinga dig själv att låta bli. - Bortbjuden? [UNDERSTRUKEN][FET]Ta lite av de onyttiga grejerna [/FET][/UNDERSTRUKEN]och fyll upp med grönsaker och sallad. - [UNDERSTRUKEN][FET]Dessert[/FET][/UNDERSTRUKEN] - ät halva, eller tillåt dig åtminstone smaka. Tillåter du dig själv att äta kommer du inte kasta dig i maten på samma sätt, och du kan njuta och hellre äta lite mindre istället.[/KURSIV]

Kommentarer

  • 25 mars 2011 14:16
    TheJan, nej det gäller att bara lägga upp precis det man får äta på sin tallrik annars blir det lätt så att man sitter där efter 5 min och tittar på den tomma tallriken och undrar vad som hände! :O :P Provade göra kvargfluff, blev sådär. Skickade i lite sötningsmedel och äkta vaniljpulver och slängde in det i frysen. Återkommer med rapport om hur det blev.
  • 25 mars 2011 15:25
    middag i morgon blir rostbiff som jag tänkte grilla och rotsaksgratäng ska bli så gott, ikväll så fruktsallad mums!

Logga in för att skriva en kommentar.