Ketos?
Har varit inne och kollat på "kostdoktorn.se" kan det verkligen vara bra för kroppen med ketos är det själva blodsockret som mäts?
Citat:
Hur man når optimal ketos
Många som tror sig äta riktigt strikt lågkolhydratkost blir förvånade när de mäter sina blodketoner. Kanske ligger de bara på exempelvis 0,2 eller 0,5 – långt ifrån optimala nivåer. Varför?
Knepet i det läget brukar inte bara vara att undvika alla uppenbara större kolhydratkällor (sötsaker, bröd, pasta, ris, potatis) utan också att vara försiktig med proteinmängden. Äter man stora mängder kött, ägg osv. så omvandlas överskottsprotein till druvsocker i kroppen. Större mängder protein kan också höja ditt insulin något. Du hamnar då aldrig i optimal ketos.
Hemligheten brukar vara att äta sig mätt med mer fett. Om du exempelvis adderar mer kryddsmör till din köttbit så behöver du kanske inte ta en andra bit kött, du blir mätt på den första.
Ett knep som många använder för att få i sig extra fett är fettkaffe (ibland kallat ”Magic Bullet Coffee” eller MBC). Det är en runt en matsked smör och en matsked kokosfett i ditt (morgon)kaffe. Du behöver en mixerstav för att blanda.
Mer fett i din mat gör dig mättare. Därmed äter du mindre protein och ännu mindre kolhydrater. Ditt insulin sjunker i botten och du lyckas förhoppningsvis ta dig hela vägen till optimal ketos. Sen brukar många sega viktplatåer knäckas
????
Kommentarer
-
Det är viktigt att inte blanda ihop ketos med ketoacidos. Det senare är ett farligt tillstånd som kan drabba diabetiker det förra är när kroppen går över till att leva på fett istället för kolhydrater. är man överviktigt krävs ketos för att gå ner i vikt, då det är tillståndet när levern börjar bryta ner kroppens överskott av fett.
-
Fasiken det är mkt att lära sej, det är bara att läsa
Men vad säjer du Aries! Gick upp, mammamia
-
Jo så är det LissaLo
Jag får prova mej fram och hitta det som fungerar på mej
Nu provar jag detta alltid lär man sej nåt
-
Det är väl just det, med LCHF, att det är så otroligt mycket man ska lära sig och hålla koll på för att äta strikt LCHF med ketos och allt som gör att det inte passar alla, tror jag. Har ju förstått härifrån MD att det fungerar för många, men för mig gjorde. Det inte det. Inte för att jag inte försökte sätta mig in i det, utan för att jag inte ville vara så strikt resten av Livet. Så jag gav upp experimentet. Tror också att varje människa fungerar väldigt olika, både metaboliskt och psykologiskt. Men ska man prova ska man nog vara noga med att följa det strikt, iaf om man inte samtidigt har koll på kalorierna; vilket man ju inte ska behöva ha.
För egen del var det positiva med mitt experiment att jag lärde mig bli av min tidigare "fetträdsla" utan istället insåg hur bra fett mättar :-) Men jag återgick till kaloriräkning då jag inte orkade vara strikt, för jag tror ändå grunden är kalorier in och kalorier ut - fast det är viktigt att också ha koll på vad som är bra kalorier för din kropp.
Lycka till
-
Det är just det att lära sig. Fetträdsla har nog fått mej på fel spår som gett för mkr kolhydrater
"Kickstart med Ulrika" ja den är bra. Bra Recept den kommer jag att ha bra nytta av, bra lågkolhydratkost.
Jag räknar Kolhydrater ändå, fyller i matdagboken, Det känner jag att jag måste ha koll på i allafall. Det gäller att kolla upp och lära sig lite allt möjligt.
Det jag är ute efter nu är att få igång viktnedgången igen
står ju still !!
-
Är det kolhydrater du räknar eller kalorier?
Jag tycker faktiskt inte man ska likställa alla kolhydrater. Jag landade på måttlig LC kost då jag lyckades gå ner i vikt, alltså 50% fett, 20% protein och 30% kolhydrater. Det lyckas jag ofta uppnå. Fettet är inte svårt för mig, men kan bli för lite protein och för mycket kolhydrater. Ofta brukar jag då kolla vad för kolhydrater det är; nyttiga eller onyttiga. Jag anser att grönsaker, bär och i viss mån frukt är nyttiga. Även i viss mån potatis och andra rotsaker. Det jag anser onyttigt och sällan äter, försöker undvika, är ris, pasta, nudlar, bröd (särskilt mjukt) och givetvis kaffebröd.
Återigen, kunskap är viktigt! Om du står still måste du förändra något i din kosthållning. Frågan är bara vad?
C.
-
Jag går efter det matdagboken rekommenderar, som nu t.ex. har jag fyllt i Lchf och då är rekommendationen en annan och då försöker jag hålla både kcal intaget och diagrammet.
du får gärna gå in och titta och ge mej tips.
Jag kan inte så mycket därför är det så bra med rekommendationerna. Utan den skulle det inte funka för mej ett enda dugg.......
-
Chicha 70% fett 20% protein 10% kolhydrater enligt mitt diagram
-
Strikt LCHF
Maximalt 2% av energiintaget ska komma från kolhydrater. Om man äter 2000 kcal om dagen innebär det att man maximalt kan äta 10 gram kolhydrater per dag.
Normal LCHF
Maximalt 5% av energiintaget ska komma från kolhydrater. Det motsvarar ungefär 25 gram kolhydrater om dagen
Liberal LCHF
Maximalt 10% av energiintaget ska komma från kolhydrater, vilket motsvarar ca 50 gram kolhydrater om dagen. Detta är den övre gränsen för LCHF.
Kolhydratreducerad kost
Maximalt 20% av energiintaget kommer från kolhydrater. Det innebär ca 100 gram kolhydrater per dag. Detta är inte LCHF, men är förmodligen en utmärkt kost för den som är frisk och motionerar.
Normalkost/Kolhydratbaserad kost
Om 30% av energiintaget eller mer kommer från kolhydrater är kosten kolhydratbaserad. Det innebär att man äter 150 gram kolhydrater eller mer per dag.
Detta visar var du kan ligga. Jag kör liberalt när jag tränar tung styrka och strikt vid vilodagar. På helgerna kan jag baka en lchf- kaka och ändå inte komma över min gräns. Glöm det där med ketos. Följ 5 gram/ 100 gram nu i början så kommer allt att gå bra. Går det trögt eller man står still så får man gå ett steg längre mot strik men ketos innebär att kroppen går på fettenergi när sockret är lågt gör hjärrnan om fett till energi, hjärnan behöver energi inte socker. Våra kroppar kan anpassa sig bättre än vår vilja, om vi lär oss att begränsa intaget som vi är avsedda till att äta för miljoner år sedan så kommer fler och fler förstå att tillgången på socker inte fanns i den utsträckningen som i tex bröd, flingor, ketchup, sylt cornflakes m.m vi är överproppade och det är ingen fara att hamn i ketos det gör man redan efter många timmar utan utan socker, då man börjar med lchf bör man ta det lugnt och först se över kvaliteten på fetten tex om man äter margarin eller steker i milda. Socker finns i allt men 5 gram/ 100 gram är bra att följa och grönsaker över jord :) Alla är olika men sockret påverkar oss precis likadant, det är mycket det mentala som spelar in om man är beredd på att satsa fullt ut för sin hälsa eller man bara vill testa. Att läsa på är bra och få kunskap men man måste inte prova allt. Man får ta det med små steg och sedan när man är varm i kläderna kommer allt ses som en naturlig gång i preocessen. :)
-
Tack för intressant läsning. Jag såg ett program om utifall att man står still på LCHF så kunde man prova att minska proteinet. Värt att pröva?
-
Jag skulle inte rört proteinet,det krävs ett högt överskott för att proteinet ska omvandlas till glykos. Kolla över mejeriprodukterna istället, Mjölkprodukterna kan helt enkelt vara boven i dramat. De innehåller nämligen proteinet kasein som ger upphov till insulinutsöndring, något som samtidigt stoppar fettförbränningen.
Misstänker du detta så testa en period, gärna 1-2 månader, helt utan mejeriprodukter och se om inte förbränningen sätter ny fart. Du ska då varken använda mjölk, smör eller grädde.
Fettkällorna ska då främst vara kokosolja, avokado och majonnäsbaserade såser.
Logga in för att skriva en kommentar.