icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag startar resan på 80 kg och ett BMI på 26,8. Jag är en 51-årig kvinna i Stockholmsområdet som vill fortsätta vara frisk! Sakta har kilona smugit sig på, nu ska de sakta ge sig iväg igen har jag tänkt!

Jag ska komma i form med en egenkomponerad metod baserad på Medelhav/ISO/GI/Kaloriräkningsmetoder. Dvs jag ska äta i stort sett fritt från socker- och vitt mjöl, begränsat med mejeriprodukter och massor av goda grönsaker, frukter, bär, rotfrukter, nötter och frön samt animalier. Jag ska röra på mig, både lågintensivt 30 min per dag samt styrketräning/muskelbyggande och högintensivt på crosstrainer eller snabba promenader.

Någon annan där ute med liknande upplägg? Jag vill gärna ha några "sparringpartners"!
2 december 2017 09:12
3

2 dec - helg med 1:a advent - funderar på vanor

Ja, då är jag kommen till Norden... eller i alla fall till Norsjö, i Advent.

Denna helg har det blivit mer eller mindre tradition att jag åker upp och hälsar på hos mamma och syrran. Väldigt trevligt! Men inte så renlärigt sett ur clean eating-perspektivet.

Nåväl, att bestämma sig för en kontrollerad paus är något helt annat än att "köra i diket". Såhär långt tycker jag att jag håller mig i vägrenen, inte clean, men inte heller några stora mängder socker osv.

Traditionell mat i norra Norlands inland är annars fylld av sådant jag helst undviker;
socker i form av fika, fika, fika...
smör istället för olja
vetemjölsmat istället för grönsaker
osv.

Men för en helg så kan jag navigera! Tänker mer på mina släktingar som äter så här hela tiden.

Men jag tänker även på hela min generation som växt upp med fettskräck, lightprodukter, fika, fika, fika och traditionell mat som passar skogsarbetare bättre än moderna människor med bilavanor, kontorsjobb och mobiltelefoner. Och "tallriksmodellen", med 6-8 skivor bröd om dagen, massor av mjölk...

I den andra änden finns "Happy Food", tarmflora, motion som mirakelkur, 16:8 osv...

När möts dessa ytterligheter?

Gillar

Kommentarer

  • 2 december 2017 11:55
    gittan52

    Samtidigt tänker jag på att vi, i min ungdom, (50- och 60-tal) på sin höjd fick några godisbitar på lördagen, åt mat lagad från grunden (inga halvfabrikat), kanske fick en hembakad bulle eller kaka till kvällsfikat etc. Läsk fanns inte på kartan och saften kokade mamma själv när apelsinerna var billiga.

    Men å andra sidan rörde vi mer på oss, stressade mindre osv.

    Nu för tiden verkar det vara extra av allt och alla dagar i veckan, om jag generaliserar lite.

    Intressant fråga om när ytterligheterna möts!

    Jag tror att jag, för egen del, börjar närma mig en medelväg. Från detta extra av allt och ofta, till ganska strikt LCHF, försöker jag nu ligga ganska nära 16:8 och äta när jag är hungrig, äta sakta och sluta innan jag känner mig för mätt.

    Nu för tiden behöver jag inte ut och kommunalt så ofta, men det som slagit mig när jag suttit på pendeltåget ibland är varför en del dricker sitt kaffe, sminkar sig, börjar sina jobbsamtal etc på tåget?!

    Såg en liten snutt på Skavlan igår där man bl.a. pratande om mobilberoendet. Ett företag, tror det var i Nederländerna, la in ett autosvar på mailen för de medarbetare som hade semester. Där stod det att personen var på semester och att mailet skulle raderas. Man bad avsändaren att antingen skicka sitt mail till en personen efter det datum när han/hon åter var i tjänst, alternativt till annan person.
    En toppenidé, tycker jag!

    Nu har det inte med maten att göra, men allt hänger ihop tycker jag.

    Hoppas du får en fin helg med din mamma och din syster!

  • 2 december 2017 13:28

    Kattan - försök äta RIKTIGT norrländsk mat - kokt och rökt fisk, löjrom, svamp, bär, rotfrukter, magert renkött och mandelpotatis och korntunnbröd cheeky Det finns säkert möjlighet att köpa äkta vild röding - brukar fiskas av samer. Du kanske ska satsa på norrländsk gourmetmat när du är där och passa på att andas frisk luft laugh

  • 2 december 2017 13:53

    Ja lagar allt jag äter från grunden i alla fall 80% resten är när jag äter borta, men brukar aldrig äta kakor eller socker ofta.

    Anvcän der bar smör eller olja i matlagningen, aldrig några margariner på bröd bara pålägg oft det som jag tilverkar själv eller kan bli ost i bland, röker mycket kött, och kyckling själv. Självklart väldigt lite socker vissa vilt köt kräver socker, nån matsked för smakens skull. Måste jag ha socker så blir det ofta honung, iregel räcker litye mangochattny, och kinesissoja, vid vok använder jag japansk soj mindre socker i den. Men svårt hitta ren soja utan jästextrakt och andra tillsatser. Vete möl brukar max bli nån dc och ofta dinkelmjöl då jag måste ha det, pankaka bvlir mest gravhamsmjöl och nån deseliter dinkel. Plus lök i pankakan blivit min faborit med lite kanel 3 lökar i en ungspankaka tog tid inna jag tordes prov, men fransmänen kan laga mat.

Logga in för att skriva en kommentar.