icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
13 september 2011 17:38
8

Behöver hjälp

Är blodgivare,men sist var mitt värde för järndepåerna lågt, 12ug/L. Kvinnor bör ligga mellan 20-90,står det i pappret från läkaren . Nu till mitt rop på hjälp. Någon som vet vilken mat som är bäst att äta för att hjälpa värdena upp. Äter järntabletter,men känns som det är bra att äta järnrik mat också. Kan det vara att jag ätit LCHF kost som kan ha påverkat mina värden? Tacksam för tips och hjälp!

Kommentarer

  • 13 september 2011 18:00
    Jag är vegetarian men har ändå alltid ett maxat järnvärde på mina medicinska kontroller. Gillar du inte kött så ät broccoli och spenat, fungerar perfekt.
  • 13 september 2011 17:54
    Therese7
    Lady G hann före ;) Och som vanligt är hennes svar väldigt utförliga, så mitt känns rätt överflödigt :D
  • 13 september 2011 17:52
    Therese7
    Rött kött, leverpastej och blodpudding innehåller mycket järn. Ät något C-vitaminrikt till (tex broccoli) så tas järnet upp lättare. Mejeriprodukter hämmar järnupptaget så försök att inte äta detta samtidigt som du äter järnrik mat :)
  • 13 september 2011 17:52
    Lever, leverpastej, blodpudding, kött från lamm, gris och nöt och den mesta inälvsmat man kan tänka sig är järnrikt. Desstom är järn från djurriket (hem-järn) lättare för kroppen att ta upp än icke-hem-järn (järn från vegetabilier). Kroppen tar upp närmare bestämt ungefär 25 procent. Järnet i kött störs inte så mycket av andra ämnen, men påverkas av kalcium. Kroppen tar upp cirka 5 - 10 procent av icke-hemjärnet så detta järn behöver stimulans (t ex av C-vitamin) för att tas upp. Undvik kalciumrika produkter till t ex blodpuddingen eftersom kalcium hämmar järnupptaget. Kalcium i sig är bra, men drick mjölken till ett annat mål än det järnrika s a s. Kolla också så du inte lider av någon form av sjukdom som orsakar anemi. Det skulle t ex kunna vara vitamin B12-brist som ligger bakom järnbristen, eller någon annan dold sjukdom där anemi är ett symptom.
  • 13 september 2011 18:15
    Broccoli och spenat är förvisso C-vitaminrika men så mycket järn innehåller det faktiskt inte (0,66mg/100g för broccoli och 2mg för spenat). Nässlor däremot (10mg) och vetekli (11mg) kommer upp rätt bra i järnhalt. Men inte som riktig blodpudding (20mg). Till och med mörk choklad klår grönsakerna faktiskt (15mg) :-) Hela listan hittar du här f ö: [LANK]http://www.matdagboken.se/?p=matdagboken&m=8&Amne=17[/LANK]
  • 13 september 2011 20:04
    Jättetack för alla tips=). Järnrikt tillsammans med C-vitamin,visste jag om att det är bra. Skippar LCHF ett tag nu för att försöka få upp järndepån igen. Helt frisk för övrigt. Återkommer med hur det går framöver. Åter igen ett jättetack=)
  • 14 september 2011 08:49
    fruragge
    Torkade aprikoser åt jag massor under min graviditet och slapp använda järntabletter
  • 14 september 2011 19:43
    Då ska jag testa det. Tur jag gillar aprikoser=).Man blir säkert inte lika hård i magen av det heller.

Logga in för att skriva en kommentar.