icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Om mig Jag var aktiv medlem 2010 och gjort ett låååångt uppehåll. Nu är det dax igen. Har testat det mesta och lyckas också med det mesta men är ofta tillbaka till startvikten igen. Det kan ta ett åt eller så. 

Det bästa sättt för mig att komma tillbaka är att registrera allt mitt matitag.

Jag gillar kolhydrater alldeles för mycket och när jag har dragit ner på det så har sockersuget slagit till på kvällen med glass eller bullar framför TVen.

Planerad träning Minst 4 ggr/vecka Startvikt: 73,8 Första delmål.: under 70 kg, sedan 68 kg, 65 kg , 62 kg (Spegeln får avgöra om detta räcker) Slutlig målvikt: 60 kg
5 juli 2013 20:54
4

Vad är definitionen på nyttig mat? Har du svaret?

Jag har inte långt kvar till min målvikt och börjar redan nu fundera på vad jag ska äta för att må bra på lång sikt. Jag har funderat på vilken typ av kost som vetenskapligt är nyttig för hälsan och kommit fram till att det är inte lätt att veta. Det finns så många rön så att man blir helt förirrad. Det enda jag har som filosofi är att äta mat så nära råvaran som man kan komma, dvs inte äta processad mat. Det hade varit kul att veta vad ni tycker är nyttig mat.

Kommentarer

  • 5 juli 2013 21:11
    Amy80
    Nyttig mat är för mig naturlig mat....precis som du säger inte processad. Man ska hålla sig undan socker och (snabba)kolhydrater som förvandlas till socker i kroppen. Jag tycker att det är SJUKT med skrämselpropagandan som livsmedelsverket kört i 30 år att vi ska vara livrädda för fett. Detta pga en forskare vid namn Anciel Keys som fuskade sig fram till ett resultat han ville ha. ALLA har blivit lurade under dessa år och istället proppat i sig massa lightprodukter innehållande vad? Jodå massa socker! Skrämmande!!
  • 6 juli 2013 08:37
    Så här tänker jag för egen del....Jag tror på sunt förnuft. Så fort man tippar över för mycket åt något håll blir det fel. Fortsätt träna både kondition och styrka på lagom nivå. Ät en väl balanserad kost med grönsaker i alla färger, både varma och kalla. Tillbehör som kyckling, lax, tonfisk och ägg. Liteolivolja/rapsolja. Måttligt med grovt mjukt eller hårt bröd. I stället för smör kan du välja en smakrik ost och någon skivad grönsak t ex paprika. Som godis äter du måttligt med frukt och bär. Börja alltid dagen med en halv grapefrukt för second meal-effekten. Håller blodsockret på plats. Skippa gelegodis etc. Njut i stället av en liten bit mörk choklad. På helgen kan du gott unna dig något gott kaffebröd och en god cappuccino. Köp på bageri eller baka själv så att du vet att det inte är en massa onödiga tillsatser i. jag köper helst eftersom det finns risk att äta mer fikabröd än jag tänkt mig om det finns hemma. Kanske vill du också unna dig ett glas rött vin till lördagmiddagen (obs ett!). Skippa öl och sprit. Jag tror att det är lättare att hålla sig undan godsaker i veckorna om man vet att man får festa lite på helgen. Råkar det bli fest i veckan får man vara mer sparsmakad på helgen. Mina förslag tror jag är i linje med den s k medelhavskosten, så varför inte lägga till lite turkisk yoghurt och nötter också. Glöm inte att njuta av lite kultur. Läsa böcker, njuta av film och musik, muséer samt pyssla med något du är intresserad av samt umgås med familj och vänner. Låt inte jobbet inkräkta på din fritid. I perioder kan allt gå åt fanders..men nästa dag har man möjlighetenatt få komma på rätt köl igen.
  • 6 juli 2013 20:11
    Ja du - vi närmer oss en fråga om definition. Nyttigt men för vem? Fabrikantarnas omsättning och vinst - eller din person. Svaret är enkelt för mig. Efter mycket om och men har jag konstaterat att JAG och enbart JAG kan bedömma vad som passar mig. Allt dravel i reklamerna är inte gjort för att tilfredsställa mina behov. Av detta kan man dra den slutsats att det som kommer så nära från producenten är en fördel för mig. Förvisso kan det vara någon krona dyrare men det finns andra aspekter med i bokföringen t ex hälsa genom ett bättre näringsvärde. Fysisk aktivitet är ytterligare en komponent. Vad jag kan utläsa av diverse artikler båda i tidningar och nätet förefaller det mig att dom ska råda och hjälpa är köpta av producentorganisationerna. Läs f ex den alternativa dokumentation om statiner - kolesteroler och hjärtinfarkter - och bli vettskrämt. Hela detta är bara toppen av isberget. Kolla Monsantos framfart med GMO - och bli morkrädd. Min enkla slutsats blir att om man håller sig till friska lokalproducerat mat i lagom mängd och hållar sig från ett för rikligt kolhydrat intag. Ja då är risken (eller chansen) att klara sig från mycket elände! Men tro för all del inte att LCHF är någon religion som till varje pris ska efterlevas. Det är enbart du som avgör vad som du orkar med. Anser du att du MÅSTE vara så smal att du måste gå förbi samma plats två gångar för att det ska bli någon skugga - ja då är det ditt val! Och naturligtvis gäller samma sak om du väljer att ha ett BMI på 150. Vad du än väljar önskar ja dig lycka till! Med dom bästa hälsningar från ett sommarfagert Skåne. Henrik
  • 7 juli 2013 21:29
    Tack för alla kommentarer. Nu har jag något att fundera över.

Logga in för att skriva en kommentar.