icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej rapchic här.
är så van att folk kan se min presentation sen innan detta vart en betalsida för det mesta så jag glömmer helt bort det.

Är en tjej på 24 år som nyss gift mig och vill hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver (är på en vikt så jag kangå upp och kan gå ner utan att det gör så mkt) och prata med en massa mysiga människor.
äter ovo-vegetarisk kost utan mjölk (tål det inte) så recept tips "super mat" och dyl är alltid välkommet.
bor på en gård med min man, våra gotlandskaniner och min syrras två katter (fd sommarjobbare nu vikarier som söker fast anställning). så jag har en hel del att göra om dagarna och ändå sitter jag här :P

vill som sagt hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver och öka min "allmänhälsa" så det är ofta det jag bloggar om (om ni ser mig måste jag vara duktigare) tex är det inte alltid jag kmmer ihåg den "gröna delen" av tallriken utan bara äter bönbiffar och potatis eller så har jag så mkt att göra här på gården att jag inte alltid prioriterar träningen (vilket jag borde) så påminn mig gärna.

Jag vill också bli starkare så att jag kan dra min del av att bo här på gården så att min man inte behöver jobba för två
17 juli 2012 14:55

härliga pären

Jag har på senare tid börjat äta mer potatis och jag har märk hur (nästan löljigt) lite kalorier det är i potatis :D Och det är väldigt tur med tanke på att vi odlar potatis (inte för försäljning) då kan man altså äta mer ;) Och med det börjar jag tycka att det är rent utav löljigt att man nuförtiden försöker svartmåla potatis. Det man försöker visa att potatis är så hemskt är att det har sååå högt GI, fast då jag kollar har dom flesta potatisar medel i GI, kokt kall och återuppvärmd har så lågt GI som 33! Anledningen till att kokt kall potatis har så lågt GI är att den kalla potatisen har mycket resistent stärkelse som fungerar på samma sätt som lösliga fibrer. Och det är ju sällan man äter bara potatis, utan man har ju nånting till och då kan man ju se till att ha nått som innehåller bra fett, protein, mer fibrer eller nått som är surt. Tex en potatissallad med vinegrett borde ha väldigt lågt GI (ett tips är att koka massor potatis då man ändå kokar, det som blir över har man i kylskåpet för uppstekt potatis, pytt i panna, sallader m.m) Potatisens Glykemiska belastning är också lägre än vad man tror för potatis har färre kolhydrater än tex pasta (även fast jag inte behöver bry mig om det men andra kanske vill/behöver) Potatis har också jättehögt Mättnadsindex (323, det är bra med högt mättnadsindex) dvs potatis mättar mycket/kalori. Potatis har också mycket näring i sig, tex antioxidanter (orac värde 300 vilket är mkt högre än tex äpple, banan, aprikos m.m.) C-vitamin m.m. Och det är ju också närodlat (oftast) och kräver väldigt lite vatten/kilo mat vilket är jättebra för miljön! Näringsvärde kokt potatis 100 g 78 kcal 0,1 gram fett 1,8 grap protein 16,4 gram kolhydrater 1,4 gram fibrer 10 mg C-vitamin 455 mg kalium 22 mg Magnesium 7 mg kalcium m.m. så jag tror det är dags för mer potatis på matbordet :) det finns då där varje dag för mig.

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.