Jag har visst IBS
Kommentarer
-
Hej! Jag har också IBS och känner igen mig i vilsenheten. Det finns liksom inget "godkänt" eller "förbjudet" och provat sig fram känns det som att man gjort hela livet. Alla reagerar vi ju olika men om jag hade ätit som dig hade min mage sett ut som en ballong. Jag är känslig mot potatis/ris/pasta/bröd och kan absolut inte äta bönor och lök i några större mängder. Förstår att kött/fågel/fisk inte är något för dig men annars skulle jag rekomendera det. Just nu äter du ju i princip bara kolhydrater ser det ut som. Men som du säger så mår du bättre av potatis och grönsaker så det är svårt att säga vad du ska äta :) Men mitt tips är iaf att försöka byta ut brödet mot kokt/stekt ägg, för att få i dig protein och bra fett :) Försökte läsa lite men hittade inte, får man fråga vad du har för ledsjukdom?
-
protein får jag ju i mig från bönor, sojakefiren, ägg m.m. (havren, brödet etc) fett tål min mage knappt och gått är det inte heller, jag har försökt med linfröolja men det slutar jag snabbt med eftersom min mage ogillar det (visste ej varför förr däremot) men fett fårjag annars i mig i rapsoljan som är början av grytorna eller då jag steker nått. jag har reynauds syndrom som enligt vissa inte ger ledvärk, muskelvärk i ryggen och "blåsor" men det gör det för mig (läkarn skulle däremot skicka mig på colonoskopi eftersom det ej var gjort och infallmerad tarm visst kude ge magsymtomen och ledvärken så det kan vara pga det men jag vågar inte hoppas att det är nått botbart).
-
Okej, låter inte så kul, hoppas de kommer fram till att det är botbart! När det gäller maten så kan jag tyvärr inte hjälpa dig, du får helt enkelt prova dig fram och ta bort vissa saker i en vecka för att se om det gör skillnad. Lycka till, hoppas att du hittar det som passar dig :)
-
räcker en vecka alltså?
-
edit: reynauds är inte botbart men jag tänkte att kanske inflammerad tarm är det
-
en till källa för fett för mig är ju tahinin, jag är då defenitivt inte orolig över att jag inte får i mig nog fett, däremot om jag kunde skulle jag ju somsagt vilja byta en viss del av fettet mot linfröolja alt algolja
-
förresten säger ni om ni blir bjuden på nått som magen inte tål att ni inte kan äta det (typ som allergi) eller äter ni bara (eller undviker såna situationer) folk tycker som det är nu att jag är jobbig som inte kan äta mjölk, nötter, råa äpplen, råa morötter, råa stenfrukter och dessutom är vegetarian. som ni ser är jag redan jätte jätte jobbig (folk säger det högt till och med) om jag tex inte kan äta så mkt gluten (kanske) faktiskt inte borde äta så mkt fett (som förr "bara" var en smaksak) och vad mer det nu blir :/
-
Det finns hopp! Jag fick diagnosen IBS för ungefär 20 år sen. Då kunde jag absolut inte äta något med fibrer som tex lök eller bönor utan att bli strandsatt på toaletten i flera timmar. Samma sak om jag åt mycket fett, som tex feta såser, pommes eller liknande. Konstigt nog har symtomen försvunnit genom åren. Jag har inte gjort något särskilt åt det, men jag tror att det minskade i samband med att jag fick barn. Idag kan jag äta "vanlig" mat utan problem. Men är fortfarande känslig mot produkter som innehåller extra tillsatta "onaturliga" fibrer som tex fiberberikad risifrutti. Hoppas att det vänder för dig också!
-
(visste inte ens att IBS var så gammal diagnos) det är ju kul att höra att nått av alla saker jag har inte behöver vara livslång. graviditet har jag hört kan ändra mycket, det ska till och med i vissa fall kunna minska reumatisk värk (men det är visst lika vanligt att det blir värre) men det är ju mycket som händer med kroppen då också. kul att höra nått positivt, jag började riktigt fatta att jag fått det nu och jag vet inte hur jag igentligen ska orka det med alla andra funktionshinder jag har.
Logga in för att skriva en kommentar.