icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej rapchic här.
är så van att folk kan se min presentation sen innan detta vart en betalsida för det mesta så jag glömmer helt bort det.

Är en tjej på 24 år som nyss gift mig och vill hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver (är på en vikt så jag kangå upp och kan gå ner utan att det gör så mkt) och prata med en massa mysiga människor.
äter ovo-vegetarisk kost utan mjölk (tål det inte) så recept tips "super mat" och dyl är alltid välkommet.
bor på en gård med min man, våra gotlandskaniner och min syrras två katter (fd sommarjobbare nu vikarier som söker fast anställning). så jag har en hel del att göra om dagarna och ändå sitter jag här :P

vill som sagt hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver och öka min "allmänhälsa" så det är ofta det jag bloggar om (om ni ser mig måste jag vara duktigare) tex är det inte alltid jag kmmer ihåg den "gröna delen" av tallriken utan bara äter bönbiffar och potatis eller så har jag så mkt att göra här på gården att jag inte alltid prioriterar träningen (vilket jag borde) så påminn mig gärna.

Jag vill också bli starkare så att jag kan dra min del av att bo här på gården så att min man inte behöver jobba för två
25 februari 2013 18:21
9

Jag har visst IBS

Jag var hos läkaren idag och fick veta att jag länge (minst 6 mån) har haft "diagnosen" IBS utan att jag själv fått veta det. Nu har jag ingen aning om vad jag ska göra eftersom jag inte får gå till en dietist och råden på nätet är väldigt motsägelsefulla (vissa säger mycket fett andra lite, vissa mycket fibrer andra inget alls etc etc) Men hursom kommer jag nog måsta börja föra matdagbok igen (jag är ändå över min bekvämlighetsvikt pga värken) och endel verkar ha IBS här så folk kanske har råd att ge (i alla fall vart man ska kolla eller hur man ska kolla upp) en vanlig matdag är för mig Frukost: egengjord sojakefir, havregryn och osvavlade aprikoser (2 st) och 3 koppar Pu-erh Mellanmål: oftast 2 mackor med tex tahini. vanligtvis hemmabakat grahamsbröd eller hemmabakat surdegsbröd och en kopp te eller vanligtvis örtte Lunch: vanligtvis nån röra/gryta/sås med massor av grönsaker (efter säsong), lök, bönor/linser och pasta eller potatis till. annars är soppa eller bön/linsbollar, stekt ägg eller liknande någorlunda vanligt. vatten efter maten och en kopp örtte för att lugna magen (rooibus, kamomill eller anis är vanligast). Mellanmål: samma som första Middag: samma som lunch kvällsmat: samma som mellanmål eller popcorn (eller båda) fast endast örtte vanligtvis äter jag allt utom frukost/mellanmål på bestämda tider men ibland händer ju det att det inte går. maten är ovo-vegetariskt (dvs vegetariskt + ägg), ganska mycket grönsaker vid lunch/middag men annars är jag dålig på det. godis/bakverk kan komma in då och då särskilt då jag har ont (i lederna). alkohol och kaffe dricks aldrig! dricka, friterat m.m. är ytterst ovanligt (om man äter ute) m.m. detta vet/tror jag jag testade i somras att äta endast små mängder gluten men sen skulle jag ta gastroskopi för att kolla glutenintolerans oh då började jag (såklart) äta gluten igen. i somras då det var gratis grönsaker i trädgårdslandet åt jag också mer grönsaker och det var också ganska bra för min mage. Fett tål inte min mage men potatis tycker min mage är uuunderbart träna kan jag knappt göra numera pga värk men det kan bli bättre nu då jag fått värktabletter. hjälp skulle vara kul, tex hur kollar man vad man tål och inte? eller att bara veta att man inte vara ensam är skönt(fast synd om dom andra såklart)

Kommentarer

  • 25 februari 2013 18:59
    Hej! Jag har också IBS och känner igen mig i vilsenheten. Det finns liksom inget "godkänt" eller "förbjudet" och provat sig fram känns det som att man gjort hela livet. Alla reagerar vi ju olika men om jag hade ätit som dig hade min mage sett ut som en ballong. Jag är känslig mot potatis/ris/pasta/bröd och kan absolut inte äta bönor och lök i några större mängder. Förstår att kött/fågel/fisk inte är något för dig men annars skulle jag rekomendera det. Just nu äter du ju i princip bara kolhydrater ser det ut som. Men som du säger så mår du bättre av potatis och grönsaker så det är svårt att säga vad du ska äta :) Men mitt tips är iaf att försöka byta ut brödet mot kokt/stekt ägg, för att få i dig protein och bra fett :) Försökte läsa lite men hittade inte, får man fråga vad du har för ledsjukdom?
  • 25 februari 2013 19:05
    protein får jag ju i mig från bönor, sojakefiren, ägg m.m. (havren, brödet etc) fett tål min mage knappt och gått är det inte heller, jag har försökt med linfröolja men det slutar jag snabbt med eftersom min mage ogillar det (visste ej varför förr däremot) men fett fårjag annars i mig i rapsoljan som är början av grytorna eller då jag steker nått. jag har reynauds syndrom som enligt vissa inte ger ledvärk, muskelvärk i ryggen och "blåsor" men det gör det för mig (läkarn skulle däremot skicka mig på colonoskopi eftersom det ej var gjort och infallmerad tarm visst kude ge magsymtomen och ledvärken så det kan vara pga det men jag vågar inte hoppas att det är nått botbart).
  • 25 februari 2013 19:17
    Okej, låter inte så kul, hoppas de kommer fram till att det är botbart! När det gäller maten så kan jag tyvärr inte hjälpa dig, du får helt enkelt prova dig fram och ta bort vissa saker i en vecka för att se om det gör skillnad. Lycka till, hoppas att du hittar det som passar dig :)
  • 25 februari 2013 20:00
    räcker en vecka alltså?
  • 25 februari 2013 20:00
    edit: reynauds är inte botbart men jag tänkte att kanske inflammerad tarm är det
  • 25 februari 2013 20:07
    en till källa för fett för mig är ju tahinin, jag är då defenitivt inte orolig över att jag inte får i mig nog fett, däremot om jag kunde skulle jag ju somsagt vilja byta en viss del av fettet mot linfröolja alt algolja
  • 25 februari 2013 20:37
    förresten säger ni om ni blir bjuden på nått som magen inte tål att ni inte kan äta det (typ som allergi) eller äter ni bara (eller undviker såna situationer) folk tycker som det är nu att jag är jobbig som inte kan äta mjölk, nötter, råa äpplen, råa morötter, råa stenfrukter och dessutom är vegetarian. som ni ser är jag redan jätte jätte jobbig (folk säger det högt till och med) om jag tex inte kan äta så mkt gluten (kanske) faktiskt inte borde äta så mkt fett (som förr "bara" var en smaksak) och vad mer det nu blir :/
  • 25 februari 2013 22:18
    maemal
    Det finns hopp! Jag fick diagnosen IBS för ungefär 20 år sen. Då kunde jag absolut inte äta något med fibrer som tex lök eller bönor utan att bli strandsatt på toaletten i flera timmar. Samma sak om jag åt mycket fett, som tex feta såser, pommes eller liknande. Konstigt nog har symtomen försvunnit genom åren. Jag har inte gjort något särskilt åt det, men jag tror att det minskade i samband med att jag fick barn. Idag kan jag äta "vanlig" mat utan problem. Men är fortfarande känslig mot produkter som innehåller extra tillsatta "onaturliga" fibrer som tex fiberberikad risifrutti. Hoppas att det vänder för dig också!
  • 25 februari 2013 22:23
    (visste inte ens att IBS var så gammal diagnos) det är ju kul att höra att nått av alla saker jag har inte behöver vara livslång. graviditet har jag hört kan ändra mycket, det ska till och med i vissa fall kunna minska reumatisk värk (men det är visst lika vanligt att det blir värre) men det är ju mycket som händer med kroppen då också. kul att höra nått positivt, jag började riktigt fatta att jag fått det nu och jag vet inte hur jag igentligen ska orka det med alla andra funktionshinder jag har.

Logga in för att skriva en kommentar.