mjölkfri mjölk
Kommentarer
-
Kanonbra!! Jag ska skriva ut så fort jag kopplat datorn till skrivaren (måste byta rum). Tack så hemskt mycket!! Hur förvarar du mjölken? Sojamjölk (receptet är på 3 liter) håller sig väl inte färsk mer än ett par dagar? Går den att frysa in?
-
enligt kokboken kan man frysa sojamjölk men har aldrig testat och håller ca 1 vecka i kylskp resten förvaras ju i kylskåp och det är ju inte lika stora mängder m tex sesammjölk
-
Tack!
-
Kanske du är intreserad av en mjölkfri sås, Rapchic? Det här receptet är från en vegetarisk restaurang som fanns i Stockholm på 80-talet och hette Sun-Rice. De tryckte upp en kokbok i liten upplaga som jag köpte direkt. Jag älskade verkligen deras mat! [UNDERSTRUKEN]Mjölkfri grundsås[/UNDERSTRUKEN] 1 tärning grönsaksbuljong 8 dl kokande vatten 3 msk mjöl 1 nypa svartpeppar 1 msk soya 2 msk olja Värm oljan i en kastrull. Rör ner mjölet och häll på den varma buljongen, soyan och pepparn. Låt puttra någon minut. Receptet ser inte mycket ut för världen... men såsen är verkligen god och man kan hälla mycket av den på tallriken (det är meningen). Receptet är för fyra pers (!). Vill du ha rödvinsås byter du ut 2 dl av vattnet mot rödvin. För jordnötsås adderar du 2 msk jordnötsmör till grundreceptet. För örtsås: Gör grundsåsen men uteslut soyan och blanda i 1 dl blandade örter (persilja, körvel, basilika, dragon och lite rosmarin). För paprika sås: grundsåsen plus 2 msk milt paprika pulver. För tomatsås: Grundsåsen plus 2 msk tomatpuré och en nypa oregano. För pepparrotsås: Grundsåsen men uteslut syan och pepparn. Tillsätt istället 1 msk riven pepparot. Persiljesås: Grundsåsen (uteslut soyan) plus 1 dl hackad persilja. Sesamsås: Grundsåsen pus 2 msk tahini. Löksås: Grundsås men lägg i en hackad stekt stor lök. Till några av varianterna tror jag att de menar att man använder deras grundsås med grädde. Boken är lite otydligt redigerad. Man får prova sig fram.
-
brukar göra en sån sås (minus sojan men med stekt lök) de få gånger jag gör sås (fast jag höftar också kom jag på) har aldrig fattat varför man måste ha grädde i sås, jag har inte det och mamma hade inte det, jag har haft tur :)
Logga in för att skriva en kommentar.