icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej rapchic här.
är så van att folk kan se min presentation sen innan detta vart en betalsida för det mesta så jag glömmer helt bort det.

Är en tjej på 24 år som nyss gift mig och vill hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver (är på en vikt så jag kangå upp och kan gå ner utan att det gör så mkt) och prata med en massa mysiga människor.
äter ovo-vegetarisk kost utan mjölk (tål det inte) så recept tips "super mat" och dyl är alltid välkommet.
bor på en gård med min man, våra gotlandskaniner och min syrras två katter (fd sommarjobbare nu vikarier som söker fast anställning). så jag har en hel del att göra om dagarna och ändå sitter jag här :P

vill som sagt hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver och öka min "allmänhälsa" så det är ofta det jag bloggar om (om ni ser mig måste jag vara duktigare) tex är det inte alltid jag kmmer ihåg den "gröna delen" av tallriken utan bara äter bönbiffar och potatis eller så har jag så mkt att göra här på gården att jag inte alltid prioriterar träningen (vilket jag borde) så påminn mig gärna.

Jag vill också bli starkare så att jag kan dra min del av att bo här på gården så att min man inte behöver jobba för två
14 augusti 2011 07:48
5

mjölkfri mjölk

på begäran av andra mjölkfria så skriver jag nu ner några låtsasmjölk recept havremjölk (perfekt till bakning) 1 dl havregryn 5 dl vatten (4 dl om man gör "grädde") 1 msk rapsolja ev lite socker el vaniljsocker (om man ska dricka blir det godare så) mixa allt och sila genom en tunn kökshandduk eller en silduk och pressa ut "mjölken" rikligt (behöver inte silas om man ska baka av det) solrosmjölk (på begäran har ej testat receptet) 1-1½ dl solrosfrön 1 liter vatten ev. 5 mjuka urkärnade dadlar ev. 1 väl mogen skivad banan ev. ½-1 krm salt 1: kör solrosfröna torra i en mixer tills finmalda 2:tillsätt ca 1/4 av vattnet och mixa väl 3: tillsätt ev dadlar efter du sköljt dom i hett vatten (tills dom blivit mjuka) och skurna i bitar, tillsätt ev också bananskivorna och mixa väl. 4: tillsätt resten av vattnet och mixa tills mjölken är slät och skummig. 5: smaksätt ev med salt sesammjölk (innehåller antingen var det lika mkt kalcium eller dubbelt så mkt kalcium som vanlig mjölk men är fet) 1 dl sesamfrön (oskalade om man vill ha så mkt kalcium som möjligt men med skalade blir det mindre beskt så man kan blanda) 6 dl vatten 2-6 st torkade aprikoser (beroende på storlek och hur sött man vill ha det) låt allt ligga och dra över natten och mixa sedan. man kan säkert sila mjölken men då blir den mindre nyttig tyvärr. sojamjölk/tofu* 3 liter mjölk el 300g tofu 3 dl sojabönor vatten ystningsmedel*, dvs 2-2½ msk äppelcidervinäger* el 2½-3 msk citronsaft* el 1½ - 2 tsk nigari* 1:blötlägg bönorna i 10-12 timmar. häll av vattnet och skölj bönorna. 2: mal bönorna med stavmixer el dyl. tillsätt 2 dl vatten lite i taget tills bönorna blir en slät puré. om du måste tillsätta mer vatten minska mängden vatten med lika mkt i punkt 3 3: koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull (mer än 4 l) häll i sojapurén i det kokande vattnet och rör om hela tiden från botten med en träslev tills det kokar. när skummet börjar resa sig tar man bort grytan från plattan och låt stå under lock i 5-10 min. ge därefter sjojapurén ett nytt uppkok under omröring. 4: lägg en silduk över en stor trådsil eller en sån där sak som ska hålla upp sildukar och placera det över en kastrull som är minst 4 liter. häll över sojapuren och vrid ur (obs hett använd tex diskhandskar eller låt svalna lite) all mjölk med händerna. (det som blir kvar i silen heter okara och är perfekt till att tex göra biffar eller likande) 5: koka upp mjölken under omrörning och låt den sedan sjuda i 5 min (håll koll så att det inte kokar över) efter detta är mjölken färdig men fortsätt med steg 6 om du vill göra tofu. 6: lös utt ystningsmedlet i 3 dl varmt (hett) vatten (det funkar bäst om sojamjölken och "ystvattnet" är samma temp) 7: dra av kastrullen med het sojamjölk från plattan, rör om snabbt med en träsked från botten 5 ggr från ena hållet och stoppa rörelsen försiktigt med sleven och häll i 1/3 av ystningslösningen rör om 5 varv åt andra hållet och häll i 1/3 över hela ytan. lägg på lock och låt mjölken stå och ysta i 5 min. lyft på locket och rör försiktigt (!) i ostmassa som flyter i gul vassle och häll resten av ystningslösningen där osten inte flockat sig sätt på locket och låt stå i ytterligare en stund. 8: lägg en ren silduk i en mindre trådsil ös upp ostmassan med en hålslev i silduken(man kan ta bort mkt vassle innan med hjälp utav en stor trådsil som man använder som barriär mot osten och sedan ösa bort vasslen med en soppslev). vik silduken över tofun och pressa ihop ostmassan. lägg ett kaffefat över tofun och placera en tungd ovanpå (jag använder min mortel) låt tofun ligga i press i 5 min. öppna silduken och vik om tofun på nytt och lägg i press igen i 20-30 min. stjälp därefter över tofun i en skål med kallt vatten och låt ligga i ca 10 min så man sedan kan ta bort silduken. förvara i vatten i kylen. puh... det blir enklare ju fler gånger man gör tofu men se till att du har några timmar på dig första gången. hare

Kommentarer

  • 14 augusti 2011 17:05
    Kanonbra!! Jag ska skriva ut så fort jag kopplat datorn till skrivaren (måste byta rum). Tack så hemskt mycket!! Hur förvarar du mjölken? Sojamjölk (receptet är på 3 liter) håller sig väl inte färsk mer än ett par dagar? Går den att frysa in?
  • 14 augusti 2011 17:37
    enligt kokboken kan man frysa sojamjölk men har aldrig testat och håller ca 1 vecka i kylskp resten förvaras ju i kylskåp och det är ju inte lika stora mängder m tex sesammjölk
  • 14 augusti 2011 19:49
    Tack!
  • 15 augusti 2011 00:09
    Kanske du är intreserad av en mjölkfri sås, Rapchic? Det här receptet är från en vegetarisk restaurang som fanns i Stockholm på 80-talet och hette Sun-Rice. De tryckte upp en kokbok i liten upplaga som jag köpte direkt. Jag älskade verkligen deras mat! [UNDERSTRUKEN]Mjölkfri grundsås[/UNDERSTRUKEN] 1 tärning grönsaksbuljong 8 dl kokande vatten 3 msk mjöl 1 nypa svartpeppar 1 msk soya 2 msk olja Värm oljan i en kastrull. Rör ner mjölet och häll på den varma buljongen, soyan och pepparn. Låt puttra någon minut. Receptet ser inte mycket ut för världen... men såsen är verkligen god och man kan hälla mycket av den på tallriken (det är meningen). Receptet är för fyra pers (!). Vill du ha rödvinsås byter du ut 2 dl av vattnet mot rödvin. För jordnötsås adderar du 2 msk jordnötsmör till grundreceptet. För örtsås: Gör grundsåsen men uteslut soyan och blanda i 1 dl blandade örter (persilja, körvel, basilika, dragon och lite rosmarin). För paprika sås: grundsåsen plus 2 msk milt paprika pulver. För tomatsås: Grundsåsen plus 2 msk tomatpuré och en nypa oregano. För pepparrotsås: Grundsåsen men uteslut syan och pepparn. Tillsätt istället 1 msk riven pepparot. Persiljesås: Grundsåsen (uteslut soyan) plus 1 dl hackad persilja. Sesamsås: Grundsåsen pus 2 msk tahini. Löksås: Grundsås men lägg i en hackad stekt stor lök. Till några av varianterna tror jag att de menar att man använder deras grundsås med grädde. Boken är lite otydligt redigerad. Man får prova sig fram.
  • 15 augusti 2011 08:00
    brukar göra en sån sås (minus sojan men med stekt lök) de få gånger jag gör sås (fast jag höftar också kom jag på) har aldrig fattat varför man måste ha grädde i sås, jag har inte det och mamma hade inte det, jag har haft tur :)

Logga in för att skriva en kommentar.