icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej rapchic här.
är så van att folk kan se min presentation sen innan detta vart en betalsida för det mesta så jag glömmer helt bort det.

Är en tjej på 24 år som nyss gift mig och vill hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver (är på en vikt så jag kangå upp och kan gå ner utan att det gör så mkt) och prata med en massa mysiga människor.
äter ovo-vegetarisk kost utan mjölk (tål det inte) så recept tips "super mat" och dyl är alltid välkommet.
bor på en gård med min man, våra gotlandskaniner och min syrras två katter (fd sommarjobbare nu vikarier som söker fast anställning). så jag har en hel del att göra om dagarna och ändå sitter jag här :P

vill som sagt hålla koll på att jag får i mig allt jag behöver och öka min "allmänhälsa" så det är ofta det jag bloggar om (om ni ser mig måste jag vara duktigare) tex är det inte alltid jag kmmer ihåg den "gröna delen" av tallriken utan bara äter bönbiffar och potatis eller så har jag så mkt att göra här på gården att jag inte alltid prioriterar träningen (vilket jag borde) så påminn mig gärna.

Jag vill också bli starkare så att jag kan dra min del av att bo här på gården så att min man inte behöver jobba för två
26 juli 2012 11:28
20

sluta med potatis också?

Jag misstänker ju att jag har glutenintollerans och jag var hos läkaren idag. för att försöka göra det kort så togs det blodprov om glutenintollerans 08 och pga det så säger läkaren att jag inte har glutenintollerans men jag har hört (vet inte hur säkert det är däremot) att blodprover inte alltid stämmer och min mage har jag jätteproblem med men ju mindre gluten jag äter ju bättre är den och ju mer gluten jag äter ju sämre är den. så min logiska förklaring är att jag är känslig för gluten. jag lyckades få läkaren att boka tid för gastro vadetnuheter, inte för att vara besvärlig, eller för att jag vill ha gluten intollerans men jag har haft magproblem så länge jag kan minnas så om det finns mista chans att jag kan få veta vad det är och "fixa" det så vill jag det. jag har nog problem med min värk, mina "blåsor" mitt funktionshinder, min huvudvärk och migrän jag vill inte fortsätta ha magproblem också. hursomhaver, nytt blodprov är taget och jag ska äta "normalt" när det gäller gluten, vilket gör att jag antagligen får ta bort min favvogröt (bovete) som är glutenfri och byta det mot havre (inte gluten men glutenliknande ämne i) men ska jag också behöva sluta med potatis? Jag älskar potatis, vi odlar det så det är gratis, det går att variera och det går snabbt bara man förbereder. så vi äter potatis i princip varje dag, näst mest kanske 2 ggr/vecka äter vi quinoa och kanske 1 gång/vecka pasta och/eller ris. så vid huvudmålen äter jag inte mkt gluten om inte vi äter "glutenkött" eller har redning. ska jag måsta sluta med potatis för det? eller räcker det kanske att sätta igång med brödbak? (Vad är normal mängd gluten altså?) Jag menar ingen äter väl pasta varje dag? eller gör man det? svårt kommer det då vara att äta mer gluten hemma nu när man vet hur bra magen kan vara. ha en bra dag

Kommentarer

  • 26 juli 2012 17:03
    aahh stavfel, inte fördelar... jag minns inte exakt vad jag skulle skriva men meningen med det, saker som hänger med det, jag har med reynauds ledvärk, ryggvärk (musklerna) och några slags "blåsor" som jag inte minns namnet på. att fingrar/tår blir vita och att man får ont när blodet kommer tillbaka gör knappt nått jämfört med värken som gör så att man inte kan lyfta nått som väger mer än ½ kilo eller blåsor som gör så att man inte kan klä på sig :(
  • 26 juli 2012 11:33
    Twix
    Är det gluten i potatis?
  • 26 juli 2012 11:33
    nej, det är ju just det jag ska ju äta mkt gluten nu fram tills provet
  • 26 juli 2012 11:34
    Twix
    ja just det ja :)
  • 26 juli 2012 12:24
    amanda89
    Jag har nyligen kollat upp mina magproblem, och läkare ville inte ta några prover alls (prover för gluten togs 06-07 av annan läkare, nu gällde det laktos). Anledningen var den att han tycker det är missvisande just för att det inte alltid ger ett korrekt svar! Man kan alltså vara intolerant även om provsvaren säger motsatsen. Så jag fick istället ordern att utesluta all laktos, och nu 2 månader senare har jag inte ont i magen alls!! Haft 2 gånger när jag "fuskat" och ätit laktos så det blev ju ganska tydligt för både mig och läkarens utvärdering efter 1 månad med laktosfri kost! ..såå skönt att inte ha ont i magen hela tiden, man mår betydligt bättre när man vet varför.. :)
  • 26 juli 2012 12:34
    jennyb
    Du ska nog inte överdosera gluten utan äta normalt, proverna måste ju stämma överens med verkligheten, alltså behöver du inte sluta äta potatis men ät vanlig mat och inte den glutenfria varianten. Havre är i princip glutenfritt om det inte behandlas i närheten av mjöl osv, så det lär inte hjälpa att börja äta just havre. Lycka till iaf :)
  • 26 juli 2012 13:18
    havre är glutenfritt men havreproteinet är snarlikt gluten så man kan vara typ korsallergisk, (eller korsintollerant) + att viss vete kan ha kommit med i prossen, det vara bar det att att jag börjat äta bovetegröt + att jag äter mkt potatis som är min "minskad gluten kost" jag har inte köpt glutenfritt bröd eller så (dock ibland ätit bovetegröt istället för bröd eftersom vi har köpt mkt bröd nu och det är dyrt då är bovetegröt billigare. jag är bara rädd att min normala kost inte innehåller nog mkt gluten då läkaren verkade haka upp sig på att jag åt mkt potatis :/
  • 26 juli 2012 13:30
    jennyb
    det är så mycket mer med cellaki än att utesluta pasta. gluten finns i så mycket ätbart att man i princip inte kan äta någonting... det jag tänker är att du kanske reagerar på just mjöl, kolhydrater, det är många som mår dåligt av kolhydratrik kost. gluten finns i godis, i ätbara saker man inte ens tänker på som lakrits, vissa chips/snacks, kryddor, fonder, choklad, såser. ja det är verkligen gluten/vetemjöl stoppat ner i varenda liten ätbar produkt. jo, om du har [FET]cellaki [/FET]så kommer din vanliga kost visa att du har en allergi, annars har du troligen inte cellaki utan är känslig mot kolhydratrik kost. jag tror inte läkaren hakade upp sig på att du äter mycket potatis utan det är nog din egen rädsla för att inte få rätt provsvar som är det största problemet. jag läser innehållsförteckningen på varenda liten detalj jag stoppar i munnen annars blir jag sjuk.
  • 26 juli 2012 13:40
    Jag gör mkt mat från grunden så oftast vet jag exakt vad jag stoppar i munnen. godis tex äts bara då jag är i stan och eftersom jag inte äter mjölkprodukter eller aimaliskaprodukter (fast ägg äter jag) lusläser jag också innehållsförteckningar, så att det finns i tex laktits visste jag (fast det finns lakrits utan) så vissa dagar har jag faktiskt åtminstånde näst intill ätit glutenfritt, just för att mellanmål har kanske varit bovetegröt eller banan, lunch/middag har varit bönor och potatis osv och då har jag mått bättre (men det var ofta inte planerat att äta glutenfritt) men jag äter alltid kolhydrats "rik" kost (ca 60E%) så då borde min mage inte blivit bättre alls :/ anledningen till att jag vill ha rätt provsvar är för att jag har både ledvärk, värk i ryggmusklerna, huvudvärk, migrän, "blåsor, funktionshinder, ångest, sömnsvårigheter m.m. lägg då till magproblem och det är för mkt för de flesta. jag vill åtminstånde fungera någorlunda så jag skiter i om han tycker jag är jobbig.
  • 26 juli 2012 13:48
    däremot så har jag som sag6t inte uteslutit gluten helt ´(dubbelkollade nyss) men mer eller mindre och dom dagar (eller rättare sagt just efter de dagar) som jag ätit mindre har jag mått bättre men ändå så har snittet å kolhydrater varit 58E% den senaste månaden så jag tror iallafall inte att jag inte tål kolhydrater. (vad ska jag äta då min mage tål inte fett, den blir helt galen (extra galen) isåfall skulle jag få det svårt.)
  • 26 juli 2012 13:49
    jennyb
    ja, du ska ju inte bry dig om vad läkaren tycker om dig, det är ju inte för hans skull du söker hjälp. min cellaki får mig att kräkas om jag får i mig gluten, mår oerhört illa. sen kan jag säga att mindre "[KURSIV]mjölprodukter[/KURSIV]" ([KURSIV]glutenfria[/KURSIV]) får mig att må bättre rent generellt, blir mindre uppsvullen. men det handlar ju om bla IBS osv... jag har Hashimotos sjukdom och där får man en massa följdsjukdomar på köpet... tyvärr. kämpa på men fastna inte i tänket, det kan ju vara andra saker som strular om det är så att dina provsvar är negativa.
  • 26 juli 2012 13:52
    jennyb
    jag äter fettsnål kost (pga ibs;en) i kombination med GI, så det kan du ju också äta. fetterna man behöver får man i sig i fisk avokado mm...
  • 26 juli 2012 14:03
    jag är ju vegetarian så fisk är ju uteslutet däremot så äter jag linfröolja varje morgon för att vara säker på att få i mig bra fett (avokado äts däremot inte frivilligt) jag tror att jag åtminstånde är känslig för gluten även om det visar sig att jag inte är intollerant så hur som haver så kommer jag nog att äta mindre gluten mat (fortsätta äta mkt potatis, testa att odla egen bovete och quinoa, kanske inte äta låtsaskött som bara består av gluten ;) ) men kanske äta gluten om man tex far på restaurang (i vanliga fall blir det max varannan månad) vid jul (jag vill ha mina glutenribbs), när man är bortbjuden m.m. jag har ju reynauds vilket har massa förlder också (om jag förstått det rätt) och det är vad jag förstår en reumatisk sjukdom och det brukar ju gå hand i hand med celaki också :/
  • 26 juli 2012 15:46
    Halfdevil
    Hm, har aldrig märkt nåt positivt med Raynauds syndrom, finns det verkligen nåt? Rätt less på tår som "dör" av minsta stress och kyla, fingrarna är väl en sak, men tårna är helt klart värre.
  • 26 juli 2012 17:23
    kan ha varit följder jag skulle skriva

Logga in för att skriva en kommentar.