sparvuggla
Kommentarer
-
jo det kan jag få,och inte världens roligaste djur.
-
Oh, du har beställt en Soybella. Vad kul! När tror du att den kommer? Vad är starkmat? Den ovanligaste fågeln jag har sett är en spillkråka. Låter jag som en 08 nu???
-
japp den är beställd men inte skickad eftersom jag måste godkänna frakten (blir väl imorgon för dom jobbar väl då det är natt här), starkmat är typ en blandning mellan okokt gröt och "mjölk" och müsli (i första tråden jag "såg" dig skrev jag ner det. jag klarar inte av koncistensen av gröt och är för snål för att hålla på med flingor och soyghurt och jag blir inte mätt av mackor så det är ett enkelt alternativ för mig. spillkråka är faktiskt lika ovanlig som sparvuggla så så 08:ig är du inte (jag kan bara det där med fåglar eftersom min man är amatörornitolog, så det är ganska nytt för mig)
-
Vad kul. Jag såg spillkråkan på ett fält och undrade vad fasen det var för en. Den såg rätt märklig ut. Sedan hem och fram med fågelboken :) Det var en sommar då jag hade bestämt mig för att lära mig så många arter som möjligt. Det var rätt kul när man väl kom igång. Ja, jag har för mig att du har beskrivit starkmaten förut. Ibland blir det många inlägg att hålla reda på. Har för mig att jag blötlade hela korn över natten någon gång för evigheter sedan. Det blev godare och mer att tugga. Jag blir mätt på mackor, aldrig gröt. Precis tvärt om, alltså. Efter gröt sätter hungern i efter bara en timme.
-
jo om jag skulle börja med gröt (tex man får barn alla ska äta gröt, då kan man göra en stor sats) då har jag fått tipset att blötlägga och sen röra ganska ofta, då blir koncistensen mycket godare. men starkmat ät inte rågröt (eller vad nu det kallas) det är morfars påfund orginalreceptet (från när jag var liten han påstår att orginalreceptet är ett helt annat men det kan ju vara äldre än jag) är ca 1 dl havregryn, 1-2 msk sylt, 1 msk vetegroddar och mjölk. min version är lite nyttigare (1 torkad aprikos ist för sylt, + torkade nässlor smulade och pumpakärnor och när jag har B-jäst) och så har jag ju sojadryck istället, men jag började äta det i vuxen ålder för att få ned sesammjölken som inte är min favorit när det gäller smak.
-
Ok. Jag har kopierat för inspiration. Man kan modifiera och göra sin egan starkmat, helt enkelt :) När det gäller sesammjölken. Jag testade ditt sätt, men det blev väldigt beskt trots att jag sötade med aprikos. Jag gör som jag lärde mig på ett hälsohem: 1 dl oskalade sesamfrön, 4 dl vatten. Man mixar fröna torra en bra stund, sedan spär man med lite vatten i taget. En tunn stråle först, därefter kan man ösa på med resten. Jag sötar inte med någonting och det blir inte beskt (knappt i alla fall).
-
jag har oskalade för kalciumets skull, annars om jag inte ska ha det för kalciumets skull har jag helldre sojamjölk (mer protein) än sesammjölk gjord på slalade sesamfrön (inte alls lika mkt kalcium + massa fett)
-
Jag talar om oskalade. Använder alltid det. Dubbelt så mkt kalcium som i vanlig ost (enl Vegetariska Kokboken). Men det blir inte beskt om man mixar dem torra. Fast jag tror att man kan uppleva smaker väldigt olika. Det som inte är beskt för mig kan vara det för dig osv.
-
får testa att mixa dom torra, amn kan ju testa att ha bara aprikoser i blöt över natten om man vill söta ändå (+ aprikoser är ju rika på järn)
-
Jag har levt med någon slags livslögn om att aprikoser innehåller B12. Skrev om det i en engelsk veganblogg och fick trettio arga personer på mig som sa att jag var farlig och spred desinformation. Vilken beta jag gick på :D
-
Om man lägger aprikoser i ett glas och täcker över med vatten kan man mixa dem till "marmelad". Ska hålla i en vecka i kylen.
-
Man får ta en hel påse om man ska göra marmelad.
-
Alltså. De måste stå i blöt över natten först :)
-
tror jag har recept på torkade aprikoser och inlagda persikor som mixas och kan funka som marmelad, men minns inte var *trött*
-
med påse och allt ;)
Logga in för att skriva en kommentar.