Eget
Kommentarer
-
jnu är jag kanske lite nojjig men råa ägg skulle jag ALDRIG våga äta pga risken för magproblem, vet att risken är minimal här i sverige men den finns ju trots allt... Men visst är det smartare att göra sina egna shakes, det brukade jag också göra när jag körde pulverkurer ett tag. Ibland hade jag en påse Allevo men oftast gjorde jag egna, särskilt om jag var hemma.
-
Salmonella och campylobacter, som båda kan finnas i ägg, är inget roligt alls. Det må vara ovanligt men det finns, och har man råkat ut för dem glömmer man det [KURSIV]aldrig[/KURSIV]. Dessutom kan du inte räkna med att du tar upp hela äggets näringsinnehåll eftersom människokroppen inte klarar av att ta upp proteinet i ägg. Det i sin tur beror på så kallade trypsin-inhibitorer (en slags enzym) som gör att vi inte kan bryta ner proteinet och tillgodogöra oss det. I råa ägg finns det dessutom ett ämne som heter avidin, som har egenskapen att binda B-vitaminet biotin till sig så att vi inte kan ta upp det. Jag skulle avråda från råa ägg, rakt av.
-
Ojdå, tack för denna information. Då skippar jag det råa ägget, och ökar turkiska yougurten, som innehåller tillräckligt med protein i så fall :)
-
och där fick Lady G mig ännu mer rädd för råa ägg *S* ha ha... när jag var liten gjorde vi alltid äggtoddy hemma.. råa ägg och socker som vi vispade..de vuxna fick lite sprit i sina vi barn åt/drack vår som den var...skitäckligt kan man tycka men då tyckte man ju det var gott....värt att tänka på när man gör sockerkaka o låter barnen slicka skålen då alltså :-/
-
Pulver är strikt reglerade av Livsmedelsverket med noga avpassat innehåll av proteiner, fett, kolhydrater, [KURSIV]vitaminer [/KURSIV]och mineraler.Du får väl skicka in ett prov. Tror du är inne på en farlig väg om du ska äta under en längre tid.Kan behövas tillägg?
-
Så små mängder som slick i skålen eller som finns i en toddy kan knappast leda till biotinbrist, däremot kan nämnda bakterier överleva temperaturer upp till 70 grader. Över 70 så dör de. I Sverige har vi (än så länge) varit förskonade från bakterier, men vem vet hur länge till den statusen kan bevaras i och med fri handel, öppna gränser och lågpriskonkurrens från utlandet?
-
I danmark kan man ju köpa pastöriserade ägg på flaska eller burk..ett knäckt ägg i en liten kopp typ yoghurtmugg... där har de tydligen haft stora problem med det förstod jag på en kompis jag pratade med nu som bor där...och det är ju rätt nära lilla Sverige om man säger så
-
Precis, Danmark är ju nästgårds verkligen och vi importerar rätt mycket från våra grannländer. Vissa saker vill vi inte ha hit däremot. Det vore oerhört tragiskt om salmonella fick fäste i Sverige faktiskt. Förlåt annfre68, jag tror vi hijackade din blogg lite :-)
-
Hahaha ja liiite kanske :) men det är helt ok ... hur som helst, jag kommer inte använda råa ägg utan kör på annat. Jag varierar med påsar ibland och sen äter jag ju ett "vanligt" mål / dag också, så jag tror inte det är någon fara med sammansättning av vitaminer mm - tänkte på det du skrev där Matso - och där har du säkerligen rätt, OM jag enbart hade nyttjat pulver. Däremot har jag så svårt att inse att det där "böset" i påsarna skulle vara nyttigare och bättre ;) *skojar*
Logga in för att skriva en kommentar.