icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag heter Natalie Ailert Andersson och är legitimerad dietist. Jag har alltid varit intresserad av mat och hälsa och valde därför yrke efter intresse. 

 

För mig är kost något väldigt individuellt och jag är fast besluten över att ingen kosthållning passar alla. I denna jungel av tips och råd gäller det att hitta rätt just för sig själv, något jag gärna hjälper till med.

 

På min fritid gillar jag att träna yoga, löpning och sedan alldeles nyligen även crossfit. Mitt största intresse förutom mat är resor och som tur är passar intressena perfekt ihop! 
27 juni 2016 21:46
4

Sista långpasset..

Igår sprang jag och min bror det sista långpasset innan maratonet. Det blev totalt 23 km varav cirka 5 km var på grusväg och resten i skogen.Jag hade lite känningar i knät men ingen farlig smärta så överlag kändes allt bra. 

Det är mindre än två veckor kvar till den stora dagen så jag börjar bli mer och mer nervös nu. Jag är lite osäker på hur jag ska lägga upp min kost och träning de sista veckorna men jag tror jag kommer köra lite kortare och snabbare löppass och sakta trappa upp mängden kolhydrater. Någon som har mer erfarenhet och kan ge några kloka tips? 

Gillar

Kommentarer

  • 27 juni 2016 23:49

    Jag hade inte gjort dramatiska ändringar i kosten, äter som vanligt. Kanske lite mer de två tre sista dagarna, men måttligt mer. Jag vill inte göra magen ledsen med nya konstiga rutiner, maträtter eller ingredienser. Konservativt, småtråkigt, vanligt. Inga nya spännande influenser de sista två veckorna :D

    Jag drar ner mängden träning, tapering kallar jänkarna det. Det man behöver nu är återhämtning och låta kroppen komma ikapp, bygga upp och ladda om till om två veckor. Korta pass, inte för snabba (hög fart kräver lång återhämtning). Det ska kännas bra att springa helt enkelt. Odefinierbart bra, inte för jobbigt och inte för lätt.

    Bygger upp självkänslan, tilliten till att jag gjort vad jag kunnat nu. Vilar ut, sover ordentligt. Dricker inte för mycket, slarvar inte med vätska. Vi är inga kameler, vi har inget riktigt "vattenlagringssystem" men äter man kolhydrater i större mängd binder nyinlagrat glykogen 2,7g vatten per 1g glykogen. Det är också en sorts vätskereserv. Glöm inte saltet, om du är en av de som förbrukar väldigt lite salt. Är du en normalsaltare täcker du dagsbehovet med råge. Jag brukar fylla på med Resorb dagen innan eftersom jag vet att jag är usel på det där med salt.

    Anders Szalkai, svensk mästare på marathon och ultramarathon, skriver så här om sin syn på saken: http://www.runnersworld.se/artiklar/toppa-formen-infor-stockholm-marathon.htm

    Lycka till!!!

  • 28 juni 2016 17:37

    Superbra tips! laugh Då behöver jag alltså inte springa så mycket intervaller nu de sista veckorna med tanke på att jag är ganska ovan vid det. Min mage klarar som tur var det mesta och i och med att jag vanligtvis äter lite mindre kolhydrater tänkte jag nu äta "normalmycket" (vad nu det är). Kanske använda lite mer pasta och bröd den sista veckan..

    Och Resorb dagen innan är nog toppen då jag också är usel på saltet. 

    Tack så jättemycket! 

  • 28 juni 2016 17:43

    Nej, intervallerna riskerar att sabotera mer än de ger i det här läget om du är ovan vid dem! Däremot lite lättare fartökningar, när det känns rätt och känna lite på marafarten några kilometer är bara nyttigt. Har du hunnit testa sportdrycken som ska serveras, så du vet om magen klarar den? Om man inte är van vid sportdrycker kan även ganska tuffa magar reagera negativt på vissa blandningar (typiskt Vitargo eller någon av de mer potenta sorterna), jag tror det är den höga koncentrationen av kolhydrater som ställer till det. Generalregeln annars är "inget nytt på tävlingen", den är väldigt bra att ha i minnet. Det gäller allt från mat/dryck till sovvanor, kläder, skor, hårsnoddar, elektronik, rubbet!

    Så spännande, jag hoppas det går jättebra för dig och att du får ett jätteroligt lopp!

  • 29 juni 2016 17:08

    Jag ska springa ett terränglopp så tyvärr blir det inte så snabb fart under loppet. Det är tredje året jag springer och sportdrycken har fungerat bra de tidigare åren, magen är nog det som har känts minst under tävlingen. Men något som känns väldigt viktigt är ju att få gå på toan på morgonen före maratonet och det har jag lyckligtvis kunnat göra under tidigare år. Annars kan jag tänka mig att det blir jobbigt. 

    Tack så mycket! Jag hör av mig hur det har gått sen! laugh

Logga in för att skriva en kommentar.