icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Jag heter Natalie Ailert Andersson och är legitimerad dietist. Jag har alltid varit intresserad av mat och hälsa och valde därför yrke efter intresse. 

 

För mig är kost något väldigt individuellt och jag är fast besluten över att ingen kosthållning passar alla. I denna jungel av tips och råd gäller det att hitta rätt just för sig själv, något jag gärna hjälper till med.

 

På min fritid gillar jag att träna yoga, löpning och sedan alldeles nyligen även crossfit. Mitt största intresse förutom mat är resor och som tur är passar intressena perfekt ihop! 
27 mars 2016 19:56
6

Påskens godiskultur

Under veckan har jag funderat lite på det här med vår godiskultur i Sverige. Redan förra veckan dök det upp två stora påskägg på jobbet, det ena fyllt med torkad frukt och det andra med godis. Påskägget med godis har sedan dess fyllts på dagligen och det har gått ett rykte om att arbetsplatsen har köpt 27 kg godis till påsken, något som i så fall blir ca 1 kg godis per person. 

Det är som att det som definerar påsken är lösviktsgodiset. Hela Sveriges konsumtion av godis ökar under helgen och jag ser visserligen inte så stora risker i det, så länge konsumtionen hålls till påskhelgen. Det jag ser som en risk är att påskvanorna triggar eventuella sötsug och att de vanorna kan hålla i sig långt efter att påsken är slut.

Jag har försökt att hålla nere konsumtionen (och valt ut det jag tycker är gott - mörk choklad) men känner ändå att jag nu känner ett större sötsug än innan påskhelgen. Jag vet inte om suget handlar om att jag har ätit mer choklad och fikat mer än vanligt eller om det beror på min vetskap att det finns choklad i skåpet, en känd riskfaktor för sockerkonsumtion. 

Men som alltid är det bra att tänka balans och försöka hålla fast vid de övriga bra vanorna man har, vilket för mig betyder mycket grönsaker och daglig motion eller träning. Och har påskhelgen spårat ut allt för mycket kan det vara bra att försöka minnas sina anledningar till varför man lagt om kosten från början och fundera på hur man mådde före påskhelgen, hur man mår nu och hur man vill må. 

Hur ser ni på påskgodiset?

Gillar

Kommentarer

  • 28 mars 2016 11:15
    gittan52

    En av anledningarna till att jag drog igång min egen utmaning fram till Valborg var just för att undvika en stor viktökning över påsken. Strikt LCHF-kost och nolltolerans mot alkohol. Så då utgår ju godiset av bara farten.

    Med tiden har jag blivit riktigt anti godis. Jag vägrade köpa ens till påskkärringarna. De fick istället några enkronor i sina korgar när de knackade på.

    När jag tittar i diverse reklamblad från matvaruaffärerna så är större delen av innehållet godis, läsk och diverse bakverk.

    I år satte jag också ner foten när det gäller matfrosseriet, som ofta blir under storhelgerna. Det känns helt underbart att inte känna sig uppblåst och dåsig! Men lite kluven känner jag mig ändå, för jag är ju på väg att ändra en drygt 60-årig ovana…

  • 27 mars 2016 21:30
    Emmi11

    för min del är det nolltoleras mot socker alla dagar, även påsken

  • 28 mars 2016 08:01
    viljans

    Samma som ovanstående!:)

  • 28 mars 2016 08:26
    Tita

    Godis har jag inte ätit men däremot för mycket mat och kolhydrater😳

  • 28 mars 2016 08:57

    Det smyger sig på...

    Märker att jag blivit all mer "tillåtande" för både det ena och det andra, så nu blir det absout stopp ett tag...

  • 28 mars 2016 19:58

    Vad kul att många av er håller nolltolerans mot socker! Det fick mig att bli motiverad att tacka nej till fika idag, tillbaks till vanliga rutiner smiley

Logga in för att skriva en kommentar.