icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Johans blogg

Medelhavskost 86 kg 85 kg 1350399
Jag heter Johan Tenfalk och det är jag som är grundare av Matdagboken.se som jag drivit i över 16 år. Jag är diplomerad coach (baserad på ICF:s kärnkompetenser), kostrådgivare, Hälsocoach och hälsoprofilsbedömare, utbildad på Paulúns Näringscenter, Idrottsfolkhögskolan Lillsved, Polhage&Lundberg, samt HPI Nordic.

Lite om mig: Jag bor i Malmö tillsammans med min hund Shiva. Har själv gjort stora livsstilsförändringar för ganska många år sedan, bl.a. inom kost, motion och andlighet. Gillar att laga hälsosam mat och att röra på mig - Då mår jag extra bra! Jag älskar att träffa nya människor, hjälpa folk må bättre på olika sätt och att resa.

"A year from now you will wish you had started today."~ Karen Lamb."

😀
13 juni 2021 20:22
4

Gott eller nyttigt, varför inte både och?

Hej Vänner!

Det ena utesluter inte det andra. Precis som denna härliga måltid som jag nyss lagat, den är enligt mig både väldigt god OCH väldigt hälsosam. Lite ugnsgrönsaker, lite räkor och lite hastigt stekt tonfisk. Riktigt gott! smiley

90ee9e6f-87cc-49a1-826f-1763518cd1ab.jpg

På samma gång som det är härlig Medelhavskost kan det vara Paleo, LCHF, GI, Keto (kanske tar du bort morötterna då då..), Pescetarian, 800 kcal dieten (om du väljer att äta bara halva portionen), Flexitarian, Clean Eating, LCLC, LCHP, etc, etc. Eller bara en god måltid?

Jag själv tycker man är på rätt väg när jag får ihop kombinationen ”Gott och nyttigt” För egen del får det gärna vara enkelt också. Väldigt många av de ca 3000 näringsberäknade recepten vi har på Matdagboken passar in på det tänket.

Själv brukar jag göra en hel plåt av ugnsgrönsakerna när jag är på det humöret. Plocka fram, micra och ha som tillbehör till flera dagar. Imorgon blir det t.ex lax och på tisdag grillat kött. Ännu enklare nu när grönsakerna redan är klara. Svårt att misslyckas.

Framme i Spanien nu och ska försöka ”vara lite ledig” (definitionen av semester de senast 12 åren).

 

Allt gott till er alla! heart

Gillar

Kommentarer

  • 14 juni 2021 09:05
    Digitali

    Finns mycket som är gott som även är nyttigt, det som gäller för många av oss med övervikt är att bryta gamla vanor och förstå varför vi väljer viss mat istället för annan mat. Vi har olika triggers och det gäller att inse det och unna sig det då och då men inte alltid, funkar det inte så får man sluta helt med det som triggar igång fel sorts mat. Lättare sagt än gjort, men vi vet alla var i vår ätkedja den svagaste länken finns. 

  • 15 juni 2021 08:39
    Bella50

    Åh, jag förstod direkt att ni måste vara "hemma" igen. Vad härligt att livet kanske återvänder lite nu.

    Tänkte på dig Johan när jag såg Tonfisken...som DU grillade till oss på Hälsoresan maj-19.

    Så god mat Jessica lagade och så trevligt vi hade...varje dag yes

    96b05edb-6384-471d-9a6e-0334a1addcb8.jpeg

    Senast uppdaterad 15 juni 2021 08:40

  • 15 juni 2021 16:45

    Digitali, exakt bryta gamla vanor är bra. Det har dock visats sig betydligt enklare att lägga till en god vana, det behöver inte vara så stort.

    Bella, ja det var mycket fina tider och minnen det, hoppas kunna göra nya resor här när allt lagt sig.

  • 6 juli 2021 18:18
    klaraelv

    Ser verkligen gott ut, hoppas ni får en skön ledighet och inte allt för varmt.

Logga in för att skriva en kommentar.