Tips på hur man minskar på kalorierna utan att räkna eller väga?
Hej Vänner!
Ny vecka och nya tag här på MD I helgen skrev jag en artikel där jag tog upp 10 tips på hur man kan minska på kaloriintaget utan att räkna eller väga maten. Är det någon som har fler tips eller gör på annat sätt får ni gärna dela med er här.
Passar på att önska er en härlig vecka!
// Johan
Gillar
Kommentarer
-
Tack de'samma!
Så sant så! Även en lchf:are bör hålla koll på sina kalorier! Det gick uppåt på vågen innan polletten trillade ner uppe i "vindskupan".😀 -
Förutom de öronmärkta LCHF-råden följer jag faktiskt alla så jag tycker förstås de är bra!
, även om jag trots det inte går ner i vikt som jag vill... ytterligare tips är att minska på tallriksstorleken, jag har skriivt ett flertal gånger om hur jag ägnade en hel dag åt att mäta porslin i affärer och till slut fastnade för Rörstrands "Kulinara" som har en cm mindre diameter än normalporslinet
Insåg häromdagen att jag numera aldrig äter mellanmål, jobbar man med kalorier så märker man ju hur mellanmålen inneäbr en massa onödiga kalorier som man istället kan använda till lyxigare portioner. På sistone har jag upptäckt att hela LCHF-rörelsen (som jag inte är anhängare till, särskilt som jag aldrig haft större problem med socker) ändå påverkat mig och fått mig att slarva med fett för mycket, så det är något jag behöver skruva till, jag tror att det gäller många med mig som inte är sockerkänsliga men älskar fett och salt...
Detta med att först lägga upp sallad el grönskaer betyder ju att man också måste tänka på att det ska finnas, för en fattigpensíonär är färska grönsaker inte alltid hanterbart, däremot köper jag storförpackningar av frysta wokgrönsaker, broccoli, strimplad paprika och spenat, väldigt behändigt att hälla lagom portioner ur påsarna och tina i mkron medan överig mat lagas. Men jag lagar alltså allra oftast för en person.Om man då som jag använder råris (som tar 40 minuter att koka) kan man med fördel koka en stor gryta och sedan frysa in i 150-gramsförpackningar.
Senast uppdaterad 17 september 2018 09:57
-
Arrietty, det är också ett av mina favorittips men vågade inte ha det med då jag läste detta: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180730132929.htm
Trots det rekommenderar jag en mindre tallrik som du säger, jag tar i alla fall mindra mat då oavsett vad studien säger.
Råris med så lång koktid är riktigt bra grejor, bra tips med portionsförpacknigarna. Gillas!
Senast uppdaterad 18 september 2018 11:24
-
Jo det står ju att det är när man är hungrig som tallriksstorleken inte spelar så stor roll och försöket gick väl ut på att mäta just det, hur folk bedömde portionsstorlek. Jag har ju inte mätt precis men jag är kanske mest förtjust i att jag själv alltså är konstruktiv och försöker hitta alla möjliga olika metoder att äta mindre och vettigare utan att det ska vara så himla medvetet hela tiden.
Och så har jag gillat det där resultatet sedan jag läste det för att jag har en liknande erfarenhet – av en bekant fick jag ett tips som har lite samma grund – den här vänninan som var godsägarfru och ofta hade bjudningar med ganska mycket folk hade upptäckt att det gick åt mycket mindre vin när hon använde sina mindre vinglas. Vinflaskorna stod framme och var och en kunde förse sig själv men att man då fick fylla på oftare tycktes tydligen ha effekten att man drack mindre. Det där prövade jag själv medan jag frotfarande drack alkohol och serverade vin till gäster – och på 70-talet blev det ju rätt vanligt med väldigt stora vinglas. De ställde jag undan och köpte istället mindre standardvinglas från IKEA, de där som rymmer sisådär 20-25 cl. Jämfört med deras stora "Hederlig" som rymmer det dubbla, och jo, det gick åt mindre vin. Det här hade förmodligen inte fungerat om gästerna var alkisar allihbop men på vanliga verkar det fungera och kanske är det så med tallriksstorlek också, de som försöker hålla igen låter sig inte luras men vanliga människor som knappt lägger märke till vad det äter kanske anpassar sig...
Det är rimligt att anta att det går att programmera sig ganska bra (det är ju vad ex Mandometermetoden går ut på) för annars skulle en ätstörning som överätning vara svår att rå på i längden. Lord Alan Sugar /känd för oss mest från engelska The Apprentice tror jag) har ju lanserat en egen metod kallad "the tiny fork" jag provade även det, att äta med barnbestick funkade för honom, själv stod jag inte ut... Sugars senaste lyckade försök var en tävling med Piers Morgn, Sugar vann genom att föreställa sig sin konkurrents ansikte på tallriken varje gång han skulle äta...nu kanske man inte ska jämföra sig med finansmoguler, de har väl kanske som elitidrottare lite speciella personligheter men det är ju underhållande att läsa om vilka metoder de tar till.
Om mina tallrikar hade fungerat skulel jag väl vara smal... eller så kanske jag ska tro att jag utan dem skulle vara mycket fetare
Logga in för att skriva en kommentar.